Bálint Gabriellát támogatja a vásárhelyi közgyűlés

Bálint Gabriellát tartja a legalkalmasabbnak a vásárhelyi képviselőtestület a Kapcsolat Központ vezetésére. Erről zárt ülésen szavazott a grémium a péntek délelőtti rendkívüli közgyűlésen. 

Az első döntés az volt, hogy a jövő tanévben is biztosít a város iskolabuszt a helyi diákoknak az iskolai úszásoktatáshoz, majd azt szavazták meg a képviselők, hogy Márki-Zay Péter polgármester folytasson tárgyalásokat Kallai Árpáddal, a kórház főigazgatójával. Az egészségügyi intézmény ugyanis pénzügyi okokra hivatkozva visszakéri az önkormányzattól a kölcsönét, amit még 2012-ben nyújtott a városnak.

A testület korábban úgy döntött, hogy ingyen adja oda a Bethlen Gábor Református Gimnáziumot fenntartó Ótemplomi Református Egyházközségnek a kollégiumépítéshez az Alföldi Galéria jelenleg félig-meddig parkolónak használt udvarának 621 négyzetméteres részét. Ez azonban jogi aggályokba ütközik, mivel a törvények szerint egy önkormányzat egyházi jogi személynek nem ruházhat át ingyenesen területet.

Emiatt a képviselők név szerinti szavazással 10-4 arányban arra voksoltak, hogy egy jelképes összegért, 100 forintért adják oda az ingatlanrészt, ezzel is kimutatva, hogy támogatja az egyházat. Tatár Zoltán aljegyző azonban ismertette, hogy akár ez is jogzabályba ütközhet, mivel egyháznak csak úgy ruházhatnak át területet, hogy az ár-érték arányban megfelelő. Grezsa István fideszes képviselő erre úgy reagált: ha ez valóban bekövetkezne, legfeljebb módosítanak a döntésen. A fideszes képviselők igennel, Márki-Zay Péter, Molnár Lászlóné (Jobbik), Nagy Ernő (MSZP) és Szabó Pál (független) nemmel szavaztak.

Végül a Kapcsolat Központ főigazgatói posztra beérkezett pályázatokról – személyiségi jogok miatt – zárt ülésen tárgyalt a közgyűlés. Kérdésünkre Márki-Zay Péter elmondta, a testület az eddigi főigazgatót, Bálint Gabriellát tartja a legalkalmasabbnak a legnagyobb szociális ellátó központ vezetésére. A polgármesternek ezt a döntést kell képviselnie a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás erről szóló ülésén. A szavazatok arányáról nem kaptunk információt.

Így a kistérség összes települése, Hódmezővásárhely, Mártély, Mindszent és Székkutas is Bálint Gabriella újbóli kinevezését támogatja.

Percről percre a történteket (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

10:04: Köszönjük, hogy velünk tartottak.

09:57: Vége a zárt ülésnek. Márki-Zay Péter kérdésünkre elmondta, a testület Bálint Gabriellát javasolja a Kapcsolat Központ élére, így a polgármesternek ezt az álláspontot kell képviselnie a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás erről szóló ülésén.

A politikust arról is kérdeztük, milyen arányban szavaztak Bálint Gabriellára a képviselők. “Ez nem publikus” – mondta Márki-Zay.

09:46: Zárt ülés kezdődik, a fő napirendi pontot tárgyalja a grémium.

Bálint Gabriellát támogatja a vásárhelyi közgyűlés 2

09:32: A közgyűlés korábban úgy döntött, hogy ingyen adja oda a Bethlen Gábor Református Gimnáziumot fenntartó Ótemplomi Református Egyházközségnek a kollégiumépítéshez az Alföldi Galéria jelenleg félig-meddig parkolónak használt udvarának 621 négyzetméteres részét.

– Ez azonban jogi aggályokat vet fel, az ingyenes átruházás csak államnak és önkormányzatnak, egyházi jogi személynek nem lehetséges. Az ingatlanrész értéke körülbelül 9,9 millió forint. A jogszabály kimondja, hogy csak úgy lehet területet átadni, ha az ár-érték arány megfelelő – mondta Tatár Zoltán aljegyző.

Ezért két határozati javaslatot terjesztenek a közgyűlés elé: 100 forintnyi jelképes összeget kérjenek a területért, ami később jogi vizsgálatot vonhat maga után, vagy pedig a piaci árat, 900 forintot négyzetméterenként.

Grezsa István fideszes képviselő a 100 forintos jelképes összeget támogatja. Úgy véli, ezzel továbbra is kimutatja a város, hogy támogatja az egyházakat. Ha pedig később esetleg jogilag akadályokba ütközik a döntés, akkor legfeljebb módosítanak rajta.

Márki-Zay Péter név szerinti szavazást kér a kérdésben, amit a képviselők megszavaznak.

10-4 arányban a 100 forintos vételár mellett döntenek. Márki-Zay Péter, Molnár Lászlóné jobbikos, Nagy Ernő MSZP-s és Szabó Pál független képviselő nemmel voksoltak, a többiek igennel.

09:28: 10-4 arányban a testület megszavazta, hogy a polgármester tárgyalásokat kezdeményezzen a kórház főigazgatójával.

09:21: Kószó Péter higgadtságra és békére hívta fel a polgármester figyelmét. A fideszes képviselő azt kéri, ne alakuljon ki vita a helyzet miatt.

Márki-Zay ígéretet tett erre. Megemlítette, támogatják a kórházat, nemrég például egy vérnyomásmérőt vásároltak az intézménynek.

Kószó Péter: ez szép gesztus, de Vásárhely anyagi helyzete megengedi, hogy nagyobb volumenű támogatást biztosítson a kórháznak. Egy MR-készülék beszerzését szorgalmazza, hogy a helyi lakosoknak ne kelljen más városokba utazni egy ilyen vizsgálat miatt.

Azt kéri, a város ha most egyből anyagilag nem is, de támogassa ennek megvásárlását. A Johannita Segítő Szolgálat által pedig 300 kilónyi festék érkezik Vásárhelyre, ezt a képviselő a gyermekosztály kifestésére ajánlja fel.

Bálint Gabriellát támogatja a vásárhelyi közgyűlés 5

09:10: – Ügyvédi felszólítást kapott az önkormányzat a kórháztól, ugyanis a város tavaly év végéig 132 millió forint kölcsöntartozást nem fizetett ki az egészségügyi intézménynek – mondta Márki-Zay Péter. Idén decemberig szintén 132 millió forintot kér a kórház a településtől.

Varga Ildikó jegyző ismertette: erre az idei költségvetésben 30 millió forintnyi törlesztést határoztak meg, így 234 millió forint kölcsön marad fent. Az önkormányzat 2012-ben vette fel a kórháztól a hitelt.

Hegedűs Zoltán: a Fidesz-frakció azt javasolja, hogy a polgármester folytasson tárgyalásokat a főigazgatóval, és egyezzenek meg peren kívül.

Szabó Pál független képviselő: mire vette fel az önkormányzat a hitelt, és miért kéri a kórház az összeget most egyben?

Márki-Zay Péter: a kórház kapott az államtól pénzt egy projektre, de a beruházást a város nem adta át az államnak. A kölcsönt pedig a kórház pénzügyi okokra hivatkozva kéri vissza egyben.

09:06: Idén lejárt az önkormányzat és a DAKK Zrt. közötti szerződés az iskolabusz-szolgáltatásra vonatkozóan. A grémium megszavazta, hogy a jövő tanévben is biztosítják az iskolabuszt a mindennapos testnevelés úszásoktatásaihoz a vásárhelyi diákoknak.

09:05: Megszavazták, hogy a fő napirendi pontot utoljára tárgyalják, tekintve, hogy arról – személyiségi jogok miatt – zárt ülést tartanak.

09:02: Márki-Zay Péter megnyitotta a rendkívüli ülést. A 14 képviselőből 12 jelen van. Kis Andrea alpolgármester nem volt jelen, Kecskeméti Rita fideszes képviselő később érkezett.

08:59: Gyülekeznek a képviselők, intézményvezetők a teremben. Megszólalt a csengő. Márki-Zay Péter polgármester, Varga Ildikó jegyző és Tatár Zoltán aljegyző is megérkezett.

Bálint Gabriellát támogatja a vásárhelyi közgyűlés 3

08:49: Köszöntjük olvasóinkat a Városháza díszterméből! Hamarosan kezdődik a közgyűlés.

Fő napirend: 

Javaslattétel a Kapcsolat Központ főigazgatói álláshelyére benyújtott pályázatok elbírálására.

Napirendek: 

Döntés iskolabusz szolgáltatás biztosításáról.

Költségvetés átcsoportosítások kérése önkormányzati ingatlanok karbantartási munkálataira, valamint az elektromos töltőpontok kialakításához.

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézménnyel szemben fennálló kölcsöntartozás rendezése.

Belvízcsatornák fejlesztése és rekonstrukciója elnevezésű projekttel érintett önkormányzati tulajdonú ingatlan értékesítése a Magyar Állam részére.

Döntés a Modern Városok Program keretében a Bethlen Gábor Református Gimnázium fejlesztéséhez szükséges ingatlanrész elidegenítéséről és a május 30-i határozat hatályon kívül helyezéséről.

Előzetes:

A június 22-i rendes közgyűlésen Grezsa István fideszes képviselő kezdeményezte, hogy rendkívüli közgyűlést hívjanak össze, ugyanis a mártélyi, a mindszenti és a székkutasi képviselő-testületektől eltérően a vásárhelyi még nem foglalt állást azt illetően, hogy kit javasol a kistérségi szociális ellátást összefogó Kapcsolat Központ élére. Az alapító és 2006 óta főigazgató Bálint Gabriellának ugyanis június 30-án lejárt a kinevezése, így mivel eddig nem született döntés, átmenetileg a gazdasági igazgató vezeti a központot.

A három kistelepülés polgármestere, Borsos József (Mártély), Zsótér Károly (Mindszent) és Szél István (Székkutas) képviselő-testületi felhatalmazással Bálint Gabriellát tartja legalkalmasabbnak a poszt ellátására.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely első embere azonban eddig nem terjesztette a közgyűlés elé a véleményezést. A legutóbbi ülésen azt mondta, a képviselők véleménye nélkül is van saját álláspontja az ügyben. A településvezető nem Bálint Gabriellát támogatja.

Így amikor a négy polgármester tárgyalt a témában, hárman Bálint Gabriellára szavaztak, míg egy érvénytelen voks érkezett. A döntést így július 10-e utánra halasztották azzal, hogy addigra a hódmezővásárhelyi testület véleményével a tarsolyában érkezhet Márki-Zay Péter, aki köteles is lesz képviselni a többségi akaratot.

A témában bővebben ITT írtunk.