Északi elkerülő: sokkal több, mint egy út

Megdöbbentő, mekkora hatással bír a vásárhelyi közlekedésre az idén átadott 47-es északi elkerülő út. Ahol korábban több mint 10 ezer autó haladt át, most 3 ezer.

Tavasszal elkészült Vásárhely eddigi legnagyobb, mintegy 38,5 milliárd forintos beruházása. Az új út megnyitásakor Lázár János országgyűlési képviselő azt mondta, 2016-ban a javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök terjesztette elő a kormány ülésén a projekt elrendelését.

– Csúcsidőszakban akár 20 ezer jármű is terhelte Vásárhelyt, különösképpen a Jókai és a Kaszap utcát, valamint az Andrássy és a Kutasi utakat. Ezzel jelentős életminőség javulás fog beállni az itt lakók életében – jelentette ki a forgalomba helyezéskor Lázár, hozzátéve,

Hódmezővásárhelynek egy 1994 óta dédelgetett álma vált valóra azzal, hogy elkészült ez az út.

Naponta 9-10 ezer gépjármű közlekedik az északi elkerülőn (videó) 3

Néhány hónap elteltével minden túlzás nélkül kijelenthetjük: a Vásárhelyen és a térségben élők hamar rákaptak az elkerülőre. Korábban ugyan több lakos is kifejtette nekünk a véleményét az új út kapcsán, mi most azonban számokra voltunk kíváncsiak.

Éppen ezért a Magyar Közúthoz fordultunk, hogy megtudjuk, voltaképp mekkora terhet vesz le az elkerülő a városról. A Nonprofit Zrt. megkeresésünkre közölte, folyamatos a forgalomszámlálás a 13 kilométeres szakaszon, ahol összesen négy mérőállomás épült.

Átlagosan közel 7 ezer jármű használja naponta az elkerülőt, ezzel jelentős mértékben csökkent Vásárhely belterületén a forgalom – tudatta méréseit a Közút.

Így halad a forgalom az északi elkerülőn (videó)

Azt is ismertették:

a 2016-os adatok szerint a 47-es belterületi szakaszán naponta átlagosan 10 109 jármű haladt át, ami tehát az elkerülő átadása óta körülbelül 3 ezerre csökkent.

Az átadáskor elhangzott, hogy Hódmezővásárhelyen az országos átlagnál magasabb a tüdőbetegek száma, amihez valószínűleg a levegő szennyezettsége is hozzájárul. A számok tükrében talán ez a statisztika is jobbra fordulhat.

Naponta 9-10 ezer gépjármű közlekedik az északi elkerülőn (videó) 2