A napokban eldől, lehet-e fürdeni a mártélyi strandon

Húsz éve nem volt ilyen helyzet Mártélyon, mint most. A mai mintavételt követően döntenek arról, hogy megnyitják, vagy továbbra is zárva tartják a szabadstrandot.

A múlt héten írtunk arról: kékalgák szaporodtak el a mártélyi holtág vizében, ahol emiatt fürdőzési tilalmat rendeltek el. Ezeknek a cianobaktériumoknak egészségkárosító hatásuk lehet mind a vízi, mind a szárazföldi élőlényekre, szervezetekre.

Borsos József polgármester szerdán érdeklődésünkre ismertette, a helyzet javítása érdekében folyamatos az öblítés. A zsilipnél, déli irányban mintegy 20 centiméterrel csökkentik a vízszintet, ezzel párhuzamosan az Élő-Tiszából folyamatosan pumpálják a holtágba a friss vizet. Üzemi vízszintre, 4 méter 20 centiméterre állítják a Holt-Tiszát.

– Ma mintavételt végeznek a szakemberek a holtágnál, és csütörtökön, vagy pénteken döntenek arról, megnyitják-e a strandot – tájékoztatott a település első embere. Hozzátette, utoljára körülbelül húsz éve szaporodtak el ennyire a kékalgák Mártélyon. Az okok a szélsőséges viszonyokra, többek között a túl meleg tavaszra vezethetőek vissza.

A polgármester még elmondta, szeretnék, hogy már a hétvégén lehessen fürdeni a holtágban, tekintve, hogy szombaton családi sportnapot rendeznek a strand mellett.

Fotó: Vásárhely24