Kreatív nyugdíjasok kiállítása: flittercicáktól a papírszobrokig 1

Szenzációs, meghökkentő, s irigylésre méltó azon vásárhelyi vagy innen elszármazott nyugdíjasok türelme, ügyessége és kreativitás, akik munkáiból ma délután nyílt meg a 16 alkotó munkáit felvonultató Alkotó Kezek című kiállítás a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ emeletén.

– Nem vagyok népi iparművész, azaz a majolikára való motívumokat nem tudom megfesteni, ezért én más motívumokat, többek közt állatokat festek a tojáshájakra – mondta Szlávikné Buzás Irén, tojásfaragó és -festő, az Alkotó Kezek tárlat egyik kiállítója. Hozzátette: mesterétől tanulta a karcolást és a visszahipózást. Tíz évvel ezelőtt mentem nyugdíjba, akkor azt mondta, hogy: Te ráérsz, csináld! A hófehér libatojást is átcsipkézem, de olyat most nem hoztam. Viszont a strucctojásaimat elhoztam. De úgy voltam vele, hogy annak olyan gyönyörű a héja, hogy miután a képet rákarcoltam, semmi mást sem kellett vele tennem: se fényeznem, se lakkoznom.

Alkotó Kezek kiállítás

alkotó_kezek (1)
alkotó_kezek (2)
alkotó_kezek (3)
alkotó_kezek (6)
alkotó_kezek (7)
alkotó_kezek (9)
alkotó_kezek (12)
alkotó_kezek (10)
alkotó_kezek (15)
alkotó_kezek (14)
Kreatív nyugdíjasok kiállítása: flittercicáktól a papírszobrokig
alkotó_kezek (11)
Kreatív nyugdíjasok kiállítása: flittercicáktól a papírszobrokig 2
alkotó_kezek (22)
alkotó_kezek (23)
alkotó_kezek (21)
alkotó_kezek (8)
alkotó_kezek (17)
alkotó_kezek (18)
alkotó_kezek (27)
alkotó_kezek (26)
alkotó_kezek (16)
alkotó_kezek (24)
alkotó_kezek (25)
alkotó_kezek (28)
alkotó_kezek (29)
alkotó_kezek (19)
alkotó_kezek (4)
alkotó_kezek (5)

Az angol-rajz szakos tanárnő nem az egyedüli volt, aki munkáival elkápráztatta az érdeklődőket, akik ámultak a ruhacímkékből varrt mellény és ruha, a flitterből készített állatfigurák, a tűzzománc vagy foltmozaik képe, vagy éppen a gyertyafigurákon.

– Tizenkét éves hagyományt folytatunk, hiszen először 2006-ban rendeztek ilyen bemutatót – mondta bevezetőjében Kissné Urgyán Mária, a Nyugdíjas Szövetség elnöke. Hozzátette: az alkotók saját és családjuk örökére vagy éppen ajándék gyanánt kezdték el készíteni a most bemutatott tárgyakat.

– Minden alkotás egyedi: benne van az alapanyag, a technika, de ami igazán megismételhetetlené teszi, az az alkotó maga – hangsúlyozta megnyitójában Nyári Julianna.

Hallgassa meg köszöntőjét:

Különleges újságpapírból készült szobrokkal jelentkezett Szűcs Sándorné:

– Volt egy üres falfelületem otthon, amivel nem tudtam mit kezdeni. Láttam az interneten egy zebra fejet, ami három papírgombócból állt. Azt megcsináltam, s megdicsérte a fiam és kérte, hogy többet is készítek. Eleinte tányérokat és állatfejeket alkottam, négy éve foglalkozom papírszobrokkal – árulta el , aki eredetileg műszaki rajzolóként dolgozott. Hozzátette minél több szobrot készít, annál jobban belejön. Igyekszik mindig úgy technikákat alkalmazni. – Mindegyik alapja egy drótváz, arra teszik csirizzel bekent újságpapír rétegeket – tette hozzá. Azzal, hogy alkotásait, így manóházait, óvodáknak ajándékozza. Szobrait pedig odahaza egy szép nagy beépített szekrényben tartja.