A turizmusra építene Nagyér és Ambrózfalva 1

Rendkívüli testületi ülésre invitálta Lázár János országgyűlési képviselőt a nagyéri és az ambrózfalvi önkormányzat. A település vezetői elmondták, a turizmusra szeretnének építeni. A két faluban nagy gondot okoznak az elhagyott és romos, de hitel alatt álló ingatlanok.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője Nagyéren és Ambrózfalván járt rendkívüli testületi ülésen. Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere az országgyűlési képviselővel megosztotta, a település több pályázatot is benyújtott, illetve konzorciumban is részt vesz. Nagyér első embere elmondta, a falusi turizmusra szeretnének építeni, ezért többek között járdaépítésre, térfigyelő kamerák telepítésére és szikes élővilág kialakításra is szükség van. A Zöld Béka Diákszállás évi 2 millió forint bevételt termel, amelyet vissza is tudnának fordítani a turizmusba.

A polgármester és Lázár János beszélgetéséből kiderült, Nagyér demográfiai állapota stagnáló, évek óta nem volt olyan, hogy legalább 10 baba született volna a településen. Bár országos probléma, Lőrincz Tibor úgy gondolja, ha több lenne a munkahely, szívesebben vállalnának gyereket a fiatalok. Az is kiderült, hogy főleg Orosházára, Tótkomlósra és Mezőhegyesre járnak el dolgozni a nagyériek.

– A magyar kormány és jómagam is a mezőhegyesi ménesbirtokban látom a jövőt. Az elkövetkező időszakban rengeteget fog fejlődni, több szakemberre is szükség lesz, mind a mezőgazdaságban, az állattartásban és a turisztikában is – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

Ami a településnek fejfájást okoz, az  a lakatlan, romos és hitel alatt álló házak. Nagyéren összesen 242 ingatlan van, ebből 83 üresen áll és 20-22 bontási állapotban van – azonban hitel van rajtuk. A legdrágább telek több mint 500 millió forintba kerül és egy rom áll rajta. Ezt az önkormányzat birtokába is venné – tette hozzá Lőrincz Tibor. Lázár János elmondta, az eddigi tapasztalatai szerint az összes településen gondot okoznak ezek az ingatlanok, ezért megpróbál tenni valamit az ügy érdekében.

A turizmusra építene Nagyér és Ambrózfalva

Ahogy Nagyér, Ambrózfalva is a turizmusban látja a jövőt. Például tájházat, helytörténeti gyűjteményt hoznának létre, illetve a víztornyot potenciális turisztikai termékké alakítanák ki. Ezen kívül művelődési házat szeretnének, út- és járdafelújítások, illetve templom és a ravatalozó épületét is renováltatnák. Csirik László polgármester elmondta, kerékpárút építésben is gondolkoznak Makó és Mezőhegyes felé is – ezt Lázár János is támogatja. Mint kiderült, Ambrózfalváról is főleg Mezőhegyesre, Tótkomlósra és Orosházára járnak át dolgozni, mivel ezek a települések közelebb vannak, mint Makó. Ahogy Nagyéren, Ambrózfalván is gondot okoznak a romos házak, amelyek érinthetetlenek a banki hitelek miatt. Lázár János hangsúlyozta, ezzel az üggyel már több településen találkozott és mindent megtesz ennek érdekében.

Forrás, fotók: makohirado.hu