Jó reggelt, Vásárhely! 51

30 fok meleg lesz ma és várhatóan nem lesz semmiféle csapadék. Az évből még 195 nap van hátra. Alább olvashatók a tegnapi legfontosabb híreink. Címlapfotónk a Hódtóban készült.

A vásárhelyi Sós Bence a Debrecenből átigazolt a Videoton FC-be, elballagtak a Klauzál iskola nyolcadikos diákjai,  sikert sikerre halmoztak a vásárhelyi ökölvívók, nagy sikert aratott a Bóbita-est.

A mai névnaposok: Gyárfás, Adeodát, Azurea, Deodát, Estella, Gerváz, Hajnal, Hajnalka, Imodzsen, Imogén, Ince, Járfás, Jávor, Juliána, Julianna, Julinka, Liána, Mihaéla, Mihály, Mikó, Rómeó, Romuald, Romvald, Szkilla, Szorina, Sztella, Zóra, Zorinka, Zorka.

Ezen a napon történt:

325 – A Nagy Constantinus császár által Szent Szilveszter pápasága alatt a Jézus személyéről és természetéről vallott nézetek egységesítésére Niceába összehívott első egyetemes zsinaton elfogadják a Niceai hitvallást.
1163 – III. István király serege Székesfehérvárnál legyőzte IV. István seregét; a csatában fogságba esett IV. István is, akit III. István visszaengedett támogatójához, I. Manuél bizánci császárhoz.
1269 – IX. Lajos francia király sárga csillag viselésére kötelezte a zsidókat.
1348 – Erzsébet magyar anyakirálynő az általa építtetett óbudai prépostság temploma számára VI. Kelemen pápához folyamodott búcsú engedélyezésért.
1541 – A moldvaiak és a törökök Majláth Istvánt ostromolják Fogarason.
1547 – A drinápolyi béke, a Habsburg–török háború lezárása.
1867 – Kivégezték I. Miksa mexikói császárt (Habsburg-Lotaringiai Ferdinánd Miksa József osztrák főherceg).
1953 – Az Amerikai Egyesült Államokban a nemzetközi tiltakozások ellenére kémkedésért kivégezték Ethel és Julius Rosenberget. Majd ötven évvel később kiderült, hogy a házaspár valóban atomtitkokat adott át a Szovjetuniónak.
1978 – A Jim Davis képregényrajzoló által kitalált Garfield, a macska elnyerte a United Media Feature ügynökség tetszését, és az alkotóval kötött szerződés értelmében a macska-főhősű képregény 41 amerikai lapban jelent meg.
1991 – Elhagyta Magyarországot az utolsó megszálló szovjet katona is, Silov altábornagy személyében.