Tájak, táncok és viseletpremier: megrendezték a Bóbita estet 4

A Hódmezővásárhely-Népkert állomástól induló vonatozással vette kezdetét a Kárpát-medence tájegységeit „bejáró” néptáncgála a hétvégén a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A BFMK hat gyermektánccsoportja ‑ kiegészülve az Árendás együttessel – „Somogyország”-tól Felső-Magyarországon át egészen Moldváig vezette tánccal a telt házas előadások közönségét.

Minden év június közepén adnak számot tudásukról és mutatják be a tanév során tanult koreográfiáikat a vásárhelyi művelődési központ Tápai Lászlóné vezette ifjú néptáncosai családjuknak és az érdeklődő publikumnak. A szombaton és vasárnap megrendezett Bóbita esten több mint tíz műsorszámból álló gálát láthatott a nagyérdemű a BFMK színháztermében. Az est résztvevői a történelmi Magyarország tájegységeinek táncaiba, népi játékaiba kaphattak betekintést.

Tájak, táncok és viseletpremier: megrendezték a Bóbita estet 11

A sort a tavasz folyamán kétszeres arany minősítést szerzett Bóbita csoport (felkészítőik: Majoros Gabriella és Vízhányó Dániel) nyitotta somogyi táncokkal, majd a mindössze másfél és három éves gyerekekből álló Tücskök játszottak édesanyjukkal a színpadon. A Tökmag csapat „Süssünk, süssünk valamit” címmel adott elő táncos gyermekjátékokat, majd a nagycsoportosokból és kisiskolásokból álló Csicsergők mutattak be dunántúli táncokat és játékokat. Őket követték a Csillagocskák „Hosszú lábú gólya bácsi…” című műsorszámukkal. A BFMK szakkörét „kinövő”, az idén már az Árendás Néptáncegyüttesben szereplő Kiscsillag csoport (felkészítő: Bálint Alíz és Gazsi László) egy nyírségi báli mulatságot adott elő a közönség hatalmas ovációjától övezve. A Ficánkák a Dél-Alföldre jellemző „Elszaladt a kemence…” játékkal léptek színpadra, majd Kotormán Barka és Kotormán Szejke erdélyi népdalcsokorral vezette tovább az utazást. Az Árendás Néptáncegyüttes leányai moldvai, míg a fiúk széki táncot adtak elő, a műsorok sorát, mintegy keretbe foglalva az estet, ismételten a Bóbiták zárták. Az ezen a rendezvényen debütált Csürrentő – „Süss fel nap!” koreográfiát Forgó Edit tanította be a néptáncsoportnak, akik itt avatták fel a Csoóri Sándor Program támogatásával beszerzett moldvai viseletgarnitúrájukat is. A gálaműsort – amelyhez a talpalávalót Magyar Enikő és zenekara húzta ‑ össztánc zárta, s végül az év legjobb táncosai vehették át elismeréseiket: a Bóbita csoportból Rostás Benedek és Forrai Flóra, míg a Csicsergőknél Hegyi Valkó és Fejes Szofi.

Tájak, táncok és viseletpremier: megrendezték a Bóbita estet Tájak, táncok és viseletpremier: megrendezték a Bóbita estet 1 Tájak, táncok és viseletpremier: megrendezték a Bóbita estet 2 Tájak, táncok és viseletpremier: megrendezték a Bóbita estet 3 Tájak, táncok és viseletpremier: megrendezték a Bóbita estet 5 Tájak, táncok és viseletpremier: megrendezték a Bóbita estet 6 Tájak, táncok és viseletpremier: megrendezték a Bóbita estet 7 Tájak, táncok és viseletpremier: megrendezték a Bóbita estet 8 Tájak, táncok és viseletpremier: megrendezték a Bóbita estet 9 Tájak, táncok és viseletpremier: megrendezték a Bóbita estet 10 Tájak, táncok és viseletpremier: megrendezték a Bóbita estet 12 Tájak, táncok és viseletpremier: megrendezték a Bóbita estet 13 Tájak, táncok és viseletpremier: megrendezték a Bóbita estet 14

Fotó: Czérnay Károly/ Bessenyei Ferenc Művelődési Központ