Székelyföldi élményekkel gazdagodtak a dóci diákok 8

A dóci Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola hetedikes diákjai június 3-7. között tanulmányi kiránduláson vettek részt Székelyföldön egy pályázaton elnyert támogatásból.

A kirándulás során többek között jártak Aradon, ahol megkoszorúzták az aradi vértanúk emlékművét, június 4-én szálláshelyükön, Árkos településen felkeresték a Dr. Gelei Józsefről elnevezett általános iskolát, ahol az ottani diákokkal közösen megünnepelték a nemzeti összetartozás napját. Felkeresték a településen található néprajzi múzeumot, ahol a régi székelyek életmódjával, használati tárgyaikkal ismerkedhettek meg, és a település unitárius templomát.

Székelyföldi élményekkel gazdagodtak a dóci diákok 1

Zágont, Mikes Kelemen és Kiss Manyi színművésznő szülőhelyét is felfedezték. Itt láthatták a Mikesről elnevezett híres tölgyfákat is, melyeket Mikes Kelemen édesapja ültetett fia születése alkalmából 1690-ben.

Kézdivásárhelyen megkoszorúzták a híres ágyúöntő mester, Gábor Áron szobrát. Csernátonban a Haszmann Pál Falumúzeumban megtekintették a régi székely házakból álló skanzent, és kézműves foglalkozásokon is részt vettek.

Székelyföldi élményekkel gazdagodtak a dóci diákok 2

Ellátogattak a perkői Szent István kápolnához, felmentek a torjai Büdös-barlanghoz, és még sok más hasonló élményben lehetett részük.

Az utolsó látnivaló hazafelé Déva vára volt.

Székelyföldi élményekkel gazdagodtak a dóci diákok 9

Az öt napos kirándulásról kissé elfáradva, de annál több élménnyel térhettek haza a hetedikesek.

Székelyföldi élményekkel gazdagodtak a dóci diákok Székelyföldi élményekkel gazdagodtak a dóci diákok 3 Székelyföldi élményekkel gazdagodtak a dóci diákok 4 Székelyföldi élményekkel gazdagodtak a dóci diákok 5 Székelyföldi élményekkel gazdagodtak a dóci diákok 6 Székelyföldi élményekkel gazdagodtak a dóci diákok 7