Orbán Balázs

Hódmezővásárhely az elmúlt években sikeres városvezetői és képviselője révén kiemelten nyertese volt a kormányzati politikának. A kormány továbbra is nyitott az együttműködésre, de a jelenlegi városvezető ténykedése aggodalmakat kelt – üzeni Gulyás Gergely államtitkára.

Hódmezővásárhely és a városban élők az ugyanúgy nyertesei a kormány politikájának, mint valamennyi magyar település – ezt emelte ki az Országgyűlés hétfői ülésén a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Orbán Balázs a DK-s Gréczy Zsolt kérdésére válaszolt: a Gyurcsány-párti honatya amiatt aggódott ugyanis, hogy a kormányzat netán büntetné a várost, mert nem fideszes polgármestert választott.

Gulyás Gergely államtitkára felszólalásában helyretette a dolgokat. Mint mondta, Hódmezővásárhely esetében az elmúlt évek során rendkívül hatékony, sikeres és zökkenőmentes volt az együttműködés a Miniszterelnökség és a városvezetés között, ennek gyümölcseként komoly fejlődésnek örülhettek az itt élők. Külön kiemelte e vonatkozásban Almási István és Lázár János szerepét.

– Hódmezővásárhely esetében a sikeres együttműködés – a kormány, a térségi országgyűlési képviselő és az előző városvezetés munkájának eredményeképpen – az alábbiakat jelentette a városnak: 22,5 milliárdos adósság átvállalása, amit a korábbi önkormányzati finanszírozási rendszer okozott, új kötöttpályás közlekedés Hódmezővásárhely és Szeged között, városi ipari park fejlesztése, bővítése, agrárszakképzés erősítése, naperőműpark létesítése, külterületi kerékpárutak építése, könyvtár és tudásközpont létrehozása

– sorolta.

Hozzátette, mindemellett komoly eredmény a város stabil költségvetése, a helyi gazdaság növekedése, a munkanélküliség csökkenése és a közbiztonság erősödése.

A kormány, a térség országgyűlési képviselője és az előző városvezetés tehát ilyen értelemben objektív kritériumszámok alapján már bizonyított

– fogalmazott Orbán Balázs, utalván arra is, hogy az érintettek magasra tették a mércét.

A Miniszterelnökség államtitkára kifejezte a kormányzat maximális nyitottságát a további közös munkára és együttműködésre, ugyanakkor ebből a szempontból is aggasztónak nevezte Márki-Zay Péter polgármester tevékenységét.

– A választók új városvezetőt választottak, erre természetesen minden joguk megvan, és a kormány nyitott az együttműködésre. Ugyanakkor elég riasztó, hogy a városvezető azóta baloldali városvezetőkkel szövetkezett, Budapesten kormányellenes tüntetést vezetett, ahol a választások legitimitását abszurd módon megkérdőjelezték, és jelen pillanatban országos politikai ügyet próbál saját érdekében kreálni egy helyi ügyből

– üzente.