Olvasói levél: Ha Márki- Zay szeretné Vásárhelyt…

Somogyi János Budapesten élő, ám lélekben még mindig vásárhelyi ügyvéd az alábbi olvasói levelet juttatta el szerkesztőségünkbe, amit változtatás nélkül közlünk:

“Vásárhely a Fidesz-Orbán-Lázár diktatúra okozta félelem légkörében él – hirdette a polgármesterségre kandidáló Márki-Zay Péter a választási kampányában. Együtt törjük át a félelem falát – harsogta magabiztosan választási programjának vezérlózungját a „független” jelölt. Változást akarunk, nem akarunk félelemben élni –  kürtölte szét ország-világnak a bátor világfi. És lám csak  – nem kis meglepetésre – bejött a jól választott, ostoba, de „ütős” kampányszöveg. Márki-Zay Péterből polgármester lett. Ennek már több, mint három hónapja, de Márki-Zay még mindig a félelem légkörében él. Még mindig fél.

Most már polgármesterként fél az állítólagos Fidesz-Orbán-Lázár diktatúrától. Fél a Városházán dolgozó munkatársaktól, akik viszont tőle félnek, de fél az önkormányzati közgyűlés Fideszes képviselőitől, akikkel ritkán talál közös hangot és – mindenek  előtt – fél a polgármesteri tisztséggel járó feladatoktól, döntésektől, felelősségtől.

Most éppen Lázár Jánostól, a város Fideszes országgyűlési képviselőjétől, ijedt meg. Lázár megbeszélésre invitálta a polgármester urat a város elegáns szállodájának különtermébe, hogy cseréljenek eszmét, közös feladatukról, közös felelősségükről, Vásárhely jelenéről és jövőjéről. Ígérete ellenére Márki-Zay nem ment el a megbeszélésre és távolmaradásának okát sem adta. Minden bizonnyal még mindig fél Lázártól, aki pedig már nem is miniszter, de persze azért „Lázár János” maradt, akinek a több évtizedes politikai tapasztalataitól, legendás felkészültségétől joggal tarthat – egy esetleges vitában – a közéleti múlt nélküli, az ismeretlenségből felbukkant, gyakran  tanácstalan, tétova, polgármester úr.

Össze kellene szednie a bátorságát Márki-Zay polgármester úrnak és a város, a vásárhelyiek érdekében, bátran segítséget kérhetne a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjétől. Tudnia kellene, hogy Lázár már a választó kerületébe tartozó más polgármesterekkel is egyeztetett a településük fejlesztéséről és a helyi vezetők igényeinek támogatását ígérte. Nem kétséges, hogy  Lázár János a szeretett szülővárosától sem tagadná meg a segítséget, mint ahogyan eddig is mindenben segítette Vásárhelyt.

Márki-Zay azonban nem alkuszik, nem egyeztet és nem kér semmit a gyűlölt Fidesztől, nem kell semmi a megvetett diktatúrától, Lázár Jánostól, aki számára még mindig a mumus, akitől félni kell. Ha  pedig így áll a dolog, akkor ezt a polgármesteri tisztséget Márki-Zay Péternek nem lett volna szabad elvállalnia, mert ez a politikailag kissé bonyolult helyzet egyrészt már eleve adott volt február 25.-én is, másrészt  a helyzetet Márki-Zay polgármesterként még tovább bonyolította, sőt élezte és élezi ma is.  Egyre inkább az derül ki, hogy ez a polgármesteri feladat meghaladja Márki-Zay politikai képességeit, ezért a város, a vásárhelyiek érdekében, – az esetleges további károkozás elkerülése végett – célszerű lenne, ha visszavonulna a polgármesterségtől. A „nagypolitikában” még további feladatok várhatnak rá, noha szemmel láthatóan kopik már a „ Fideszes diktatúrával szembeni összefogás diadalának” nimbusza és fogyóban a támogatói tábora is, de sokat segítene Vásárhely boldogulásának, ha az országos politikába szerelmesedett Márki- Zay polgármester úr tevékenysége kizárólag a balliberális-jobbikos táborra korlátozódna, ahova a szíve amúgy is húzza.

Budapest, 2018. június 8.

Somogyi János”