Jó reggelt, Vásárhely! 48

Az éjszaka második felében az Alföld déli és középső tájain is számítani kell zivatarok kialakulására – írja az időkép, azaz esős éjszakának nézünk elébe. Napközben azonban 31 Celsius fok meleg lesz.

Tegnap már Tömörkény külterületén járt az a medve, mely május 23-án Somoskőújfalunál lépte át a szlovák-magyar határt. A macit folyamatosan követik. Kárt eddig nem okozott. http://www.promenad.hu/2018/06/07/tomorkeny-kulteruleten-jar-a-medve/ Aktívak voltak a vásárhelyi képviselők, hiszen Kecskeméti Rita az eltűnt virágokról, míg Benkő Zsolt a Bodzási út egy kilométeres, fontos szakasza felújítása elkészültéről tartott sajtótájékoztatót. Elmaradt viszont a Márki-Zay Lázár találkozó. A polgármester a városházán, míg az országgyűlési képviselő az onnan 100 méterre lévő Gingko Sasban várta a másikat. Lázár végül a Facebookon üzente meg, hogy jövő csütörtökön reggel 8 órától a Fidesz-irodában tartandó fogadóóráján várja a polgármestert. Az utóbbi a Facebookon üzente vissza, hogy elfogadja az invitálást.

Ma van egyébként az év 160-dik napja, melyen a névnaposok: Medárd, Aglent, Ágnes, Agnéta, Helga, Elga, Ellák, Helma, Helza, Hulda, Izabel, Izabell, Kalipszó, Kalliopé, Kerubina, Méda, Medárda, Tas, Viliam, Vilmos, Zaránd, Záred.

Ezen a napon történt:

632 – Maghalt Mohamed próféta
979 – Lothár nyugati frank király társkirályává koronáztatta fiát, V. (Henye) Lajost.
1099 – Jeruzsálem ostromának kezdete az I. keresztes háborúban
1867 – A kiegyezés folyamatát befejező aktusként megkoronázták I. Ferenc József királyt és Erzsébet királynét a Budavári Nagyboldogasszony templomban (Mátyás-templom). Általános amnesztiát kaptak az 1848-49-es szabadságharc emigránsai.
1903 – Miskolc és Diósgyőr között az országban elsőként menetrendszerinti autóbuszjárat indult.
2010 – A NATO európai erőinek főparancsnoka, James Stavridis admirális Budapesten tárgyalt a HM Honvéd Vezérkar főnökével, Benkő Tibor altábornaggyal. (A tárgyalások szó esett Afganisztánról, a Balkánról, az új magyar képességekről, valamint a magyar katonák katasztrófavédelemben betöltött szerepéről.)