Indul a nyári diákmunka program

A Pénzügyminisztérium az idén is meghirdette az évek óta nagy sikerrel futó „Nyári diákmunka” központi munkaerő-piaci programot, melynek keretében június 18-tól legfeljebb 2,5 hónap időtartamban a 16-25 év közötti, nappali tagozatos diákok munkaviszonyban történő foglalkoztatása támogatható.

Újdonság, hogy az idei program keretében már nemcsak a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye lehet munkáltató, hanem a mezőgazdaság és a vendéglátás területén is lehetőség nyílik munkatapasztalat-szerzésre. Önkormányzati diákmunka esetén maximum napi 6 órás munkavégzésre van lehetőség, havi munkabérként pedig szakképzettséget igénylő munkakör esetében 135.375,- Ft, szakképzettséget nem igénylő munkakörnél pedig 103.500,- Ft kereshető meg. A munkaadók számára a munkabér és a ténylegesen megfizetésre kerülő szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 %-át megtérítik.
Ezzel szemben mezőgazdaság és vendéglátás területén akár napi 8 órás munkavégzésre is van lehetőség, amelynél a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 %-át megtérítik a foglalkoztatónak. A fennmaradó bérköltséget és járulékait a munkáltatónak kell viselnie.

Tehát 8 órás munkavégzés esetén munkabérként a diák szakképzettséget igénylő munkakör esetén akár a garantált bérminimum (180.500,-), szakképzettséget nem igénylő munkakörben pedig a minimálbér (138.000,-) összegével számolhat havi szinten.
A napi 6, ill. 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.
A programhoz csatlakozás előfeltétele, hogy a nappali tagozaton tanuló diák a lakó,- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán közvetítést kérőként nyilvántartásba vetesse magát. Ehhez személyes okmányaival, valamint érvényes diákigazolványával, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonásakor kiadott iskolalátogatási igazolásával kell a munkaviszony kezdete előtt a járási hivatalok foglalkoztatási osztályán jelentkeznie annak érdekében, hogy a programba vonásának előfeltételét jelentő regisztrációja megtörténhessen. Erre június 1 óta van lehetőség.

További részletes tájékoztatásért, valamint a nyilvántartásba vétel érdekében kérjük, forduljon a diák lakó/tartózkodási helye szerint illetékes Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályához: a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Foglalkoztatási Osztálya az Ady Endre út 14. szám alatt található. Tel: 62/681-180 E-mail: foglalkoztatas.hmvhely@csongrad.gov.hu