Hódmező habja – napi netszemle 1

Vásárhelyi vandalizmus, Trianon drámája, Hosszú Katinka kétségbeesése, Béres Alexandra súlyos harcai. Hétindító koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

Elfeledve

Vásárhelyi vandalizmus.

Jövőre várható a felújítás: vandálok pusztították az egykori mátyáshalmi iskola épületét – írja a Delmagyar.hu.

„Nem feledkeztünk meg a mátyáshalmi iskoláról – közölte Hegedűs Zoltán, a vásárhelyi Fidesz–KDNP-frakció vezetője. – A tető felújítása megtörtént, a teljes rekonstrukcióval azonban a következő évig várni kell. A 2019-es költségvetési vitánál hozhatjuk szóba és javasolhatjuk: a büdzsébe tervezzék be a felújítását. Azután a Klauzál Gábor Általános Iskola szeretné használni – valószínűleg erről is dönteni kell – közösségi célokra és környezettudatos nevelésre.”

Jövőre várható a felújítás: vandálok pusztították az egykori mátyáshalmi iskola épületét

Alig egy hete jártunk a vásárhelyi Détár Zoltánnal, a Vitézi Rend Nemzetvédelmi Tagozatának tagjával az egykor Vásárhelyhez tartozó Kardoskút, majd Héjahalom és Mátyáshalom első világháborús hősi emlékműveinél, ahol mécseseket gyújtottunk. Utóbbinál csatlakozott hozzánk az ott élő Varga „Soma” Sándor, akivel együtt láthattuk: az egykori tanyai iskola épülete siralmas állapotú (legutóbb februárban írtunk erről).

Járvány

Trianon drámája.

Trianon nevet adott minden olyan negatív történésnek, amely a 20. században érte a magyarságot – mondja a Hirado.hu öszeállításában Ablonczy Balázs történész.

„Ekkor érte el ráadásul Magyarországot egy spanyolnátha-járvány is, amely főként a 18-35 év között fiatalok életében okozott nehézségeket. Ha egy mondatban kellene tehát összefoglalni, a kor magyarja fázott, éhezett és drámai életszínvonal-csökkenést kellett elszenvednie a trianoni döntés következtében – fogalmazott a történész. Ablonczy Balázs elmondta, már 1920 környékén százezres nagyságrendben érkeznek az anyagországba az elcsatolt területekről elmenekülők, főként állami tisztviselők. A parasztság jelentős része otthon maradt, mivel a ‘földjét nem tudta magával vinni’ – tette hozzá.”

A kor átlagmagyarja fázott és éhezett is a trianoni döntés következtében

Trianon nevet adott minden olyan negatív történésnek, amely a 20. században érte a magyarságot – mondta Ablonczy Balázs történész a Kossuth Rádió Vasárnapi újságjában. A kor magyarjai hatalmas kataklizmaként élték meg a trianoni döntést – jelentette ki a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjújában Ablonczy Balázs történész.

Versenyfutás

Katinka kormányzása.

Bodrogi Viktor úszóedző az Origo.hu-nak arról beszél, Hosszú Katinka némiképp kétségbeesetten keres új edzőt, nem akarja elhamarkodni a döntését, valójában abban sem biztos, hogy külföldi vagy magyar szakember irányításával akar-e készülni.

„Katinka, aki később a világ egyik legjobb úszója lett, szerintem most a centit vágja, és nagyon drukkolok neki, hogy ki ne fusson az időből. Bárkire is bízza a sportolói pályafutásának kormányzását, meg vagyok győződve arról, hogy még mindig hatalmas értéket kap a kezébe. Egy olyan versenyzőt, akiben simán benne van még két jó esztendő, így egy újabb sikeres olimpia is, 2020-ban Tokióban – hangsúlyozta Bodrogi Viktor.”

Hosszú Katinka kétségbeesetten keresi az új edzőjét

Bodrogi Viktor úszóedző nem hitt a fülének, amikor Hosszú Katinka azért hívta fel, hogy a jövőjével kapcsolatos elképzeléseit egy budapesti presszóban megossza vele. Azt a mai napig sem tudta kideríteni, hogy ennek az elvileg titkos találkozónak ki vihette a hírét, mert ő nem kezdett el büszkélkedni, Katinkának pedig aligha lehetett érdeke a szóbeszéd elindítása.

Nádszál

Szandi súlyos harcai.

Habár sokan irigylik Béres Alexandra tökéletes alakját, kevesen képesek akkora önfegyelmet és kitartást tanúsítani, mint a fitneszedzőnek már gyerekként is kellett – derül ki a Lokál Online cikkéből.

„Hatéves koromtól 18 éves koromig ritmikus gimnasztikáztam, a válogatott tagja voltam, imádtam, égtem a sportért. Nagyon sok minden azonban a testsúlyunkon múlott. Az volt az ügyesebb, a sikeresebb sokszor, aki vékonyabb volt. Én soha nem voltam egy nádszálvékony típus, a versenyek miatt viszont volt olyan is, hogy heti szinten öt kilót kellett fogynom, amit persze hétvégenként egyik pillanatról a másikra vissza is híztam. Ilyenkor rengeteget küzdöttem a kilókkal, hisz szerettem enni. Ahhoz, hogy tartsam a súlyom, óriási önfegyelem és akaraterő kellett.”

Hihetetlen, de küzdött a kilókkal Béres Alexandra

Habár sokan irigyeljük Béres Alexandra tökéletes alakját, kevesen képesek akkora önfegyelmet és kitartást tanúsítani, mint a fitneszedzőnek akár már gyerekként is kellett. Szandi súlya heti szinten 5 kilót ingadozott, így a 42 éves anyuka lányait is szeretné mihamarabb helyes táplálkozásra tanítani.