A jövő gyermekellátásáról tanácskoztak Mártélyon 1

Nincsenek ma könnyű helyzetben a gyermek alapellátásban dolgozó orvosok, ami miatt a fiataloknak sem vonzó ez a pálya – erre próbált megoldást találni a Házi Gyermekorvosok Egyesülete Mártélyon, a Bodnár Bertalan Oktatóközpontban.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete minden hónapban tart tanácskozást, hogy megvitassák az aktuális kérdéseket. – Ezek azonban nem elegendők arra, hogy megfelelő mélységekig tárgyaljunk a legfontosabb problémákról, ezért a hétvégén Mártélyon gyűltünk össze, hogy beszéljünk arról: az egyre kevesebb gyermekorvos hogyan tud a kornak megfelelő, magasabb szintű alapellátást biztosítani  – nyilatkozta lapunknak Havasi Katalin vezetőségi tag.

A jövő gyermekellátásáról tanácskoztak Mártélyon 2

Komoly nehézséget jelent ugyanis, hogy a gyermekorvosok átlagéletkora a hatvanhoz közelít, ezért néhány év múlva jelentősen megnövekszik azok száma, akik nyugdíjasként búcsút intenek a munkának. Ez akár a teljes állomány 20-25 százaléka lehet, így egy orvosnak több gyermeket kell majd ellátnia.

Ezért fontos lenne minél több fiatal orvos bevonása, akiknek azonban nem vonzóak ezek a praxisok, a létszám miatt bizonytalanság, illetve a viszonylag alacsony finanszírozás miatt.

A jövő gyermekellátásáról tanácskoztak Mártélyon 3

Havasi Katalin szerint egy szakmai központra lenne szükség, ami által állami szinten meghatároznák a legfontosabb szakmai irányvonalakat a nagyobb szervezettség és koordináció érdekében. Póta György, az egyesület elnöke is erre mutatott rá, aki elmondta, a kormány felé jelzik majd az ezzel kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat.