Blogstar: Így manipulál Márki-Zay Péter

Vásárhely új polgármestere ugyanis egy tollvonással megszüntette egy fontos egészségügyi program további támogatását. Vagyis a tollvonást mellőzve, mivel az azt kivitelező céggel megkötött szerződést nem volt hajlandó aláírni.

Még 2005-ben indították útjára Hódmezővásárhelyen azt az azóta is egyedülálló programot, amely egyrészt a mindennapos testnevelés órák lehetőségét, másrészt pedig egy speciális, hosszú távú, egészségügyi szűrési rendszert biztosított a városban élő gyermekek számára.

És ezt az egyedülálló lehetőséget veszítik most el, mivel a program folytatását biztosító szerződést nem volt hajlandó aláírni Márki-Zay Péter polgármester – tájékoztatta portálunkat Havasi Katalin gyermekorvos, aki arról is beszélt: Vásárhelyen sajnos nagyon sok a stroke, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvedők aránya. Elsősorban ugyan nem a gyermekeket érintik ezek, de közöttük is egyre több a beteg, valamint kialakulásuk sokszor gyermekkorban kezdődik. Ennek megakadályozására épült ki az a rendszer, amely egy teljes körű felmérést végez,

valamint egy speciális informatikai háttér segítségével ki is elemzi az eredményeket. A titka a folyamatosságban rejlik, hatékonyabb, mint egy egyszeri szűrővizsgálat.

Az orvos válaszol: gyermekbetegségek A-tól Z-ig (online) 1

A rendszernek köszönhetően minden évben legalább egy tucat kóros problémát sikerült felismerni a gyermekek és a fiatalok körében. Sokukat gyógyszerrel kell kezelni, sokuknak pedig életmód változásra van szüksége. Sőt, mindjárt az első évben ennek az informatikai rendszernek köszönhetően egy olyan diákot szűrtünk ki, aki szívmegállás közeli állapotban volt. Az ő életét ez konkrétan megmentette

– részletezte a gyermekorvos, aki elmondta: idén is, mint minden évben belekalkulálták ennek a költségét a város költségvetésébe, sőt, idén még fejleszteni is szerették volna a programot.

Ezzel, hogy a polgármester nem írta alá az új szerződést a programot kivitelező céggel, ezzel a program megszűnik. A gyermekek elesnek ettől a szűrési lehetőségtől a továbbiakban. Eddig volt egy, a világon is egyedülálló gyermek- egészségmegőrző programja a városnak, mostantól ez nincs. Hogy mi indokolhatja a polgármester döntését, nem tudom. Csak remélni merem, hogy nem az a cél, hogy az előző városvezetés minden programját és eredményét meg akarja semmisíteni. Nekem meggyőződésem, hogy a gyermekek érdeke, az egészségük megőrzése sokkal fontosabb, mint bármilyen pártpolitika.

– zárta gondolatait Havasi Katalin.

Mindenesetre érdekes, hogy ugyanaz a polgármester utasít most el egy komoly, hosszú évek óta eredményesen működő egészségügyi szűrőrendszert, aki néhány hónappal ezelőtt még annyira aggódott a vásárhelyiek egészségéért, hogy a helyi kórház vezetését, és az ott dolgozókat is lejáratta lakossági fórumain.

Friss: 

Cikkünk megjelenését követően nem sokkal portálunknak Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Kabinet irodája küldött egy közleményt a témával kapcsolatosan, melyben kifejtik:

A szűrőrendszert az Európai Unió adatbiztonsági szabályzatának (GDPR) május 25-i életbelépése miatt állította le a rendszert üzemeltető vállalkozás. A fejlesztési szükségletekről a keddi napon tárgyalt a Polgármesteri Hivatal, ahol a döntés a költségek csökkentése és a megfelelés érdekében történő szakmai egyeztetés volt. A program informatikai támogatását végző vállalkozónak a türelmét kérik  egyelőre, de ígéretük szerint törekednek a közös megegyezésre és megoldásra, hogy az informatikai rendszer a jövőben is működjön. 

Dr. Havasi Katalin erre válaszul az alábbi sorokat juttatta el szerkesztőségünkbe:

A költségvetésben szereplő fejlesztési keret fedezné a GDPR-nak történő megfeleltetést. A telemedicinás adattovábbítás a rendszernek kis része, az analizáló, szűrővizsgálatot támogató modul az, ami különleges előnyt jelent a diákoknak.