Jó reggelt, Vásárhely! 37

27 fokos meleggel búcsúzik ma a hét, hogy hétfőtől vasárnapig kellemes tavaszias (és esős) időnek adja át a tavaszi nyár a helyét. Ha lemaradt a tegnapi hírekről, mindjárt felmelegítjük azokat.

Tegnap volt az utolsó napja az állattenyésztési és mezőgazdasági kiállításnak, melyen stábunk videót is készített. Aki a nagy melegben kinn járt, az megcsodálhatta a Szent György-napi juhászversenyen a birkanyírást és a körmölést. A kis híján 75 éves Sonkoly Tibor festőművész fiatalos képeiből nyílt tárlat, Lázár János pedig 15 éves fennállását ünneplő az Öreg-Kishomoki Kerttulajdonosok Egyesülete rendezvényén jelentette ki, hogy nem szabad engedni, hogy Öreg-Kishomok elveszítse a jellegét, azaz el kell kerülni, hogy túlságosan beépüljön és benépesüljön.

Ma van egyébként az év 133. napja, s a következő nevek tulajdonosai ünnepli névnapjukat: Imola, Szervác, Belián, Dulcinea, Fatima, Fatime, Gellért, Gerda, Gerhárd, Glenda, Glenna, Glória, Imelda, Ivána, Karácson, Noel, Ofélia, Róbert, Roberta, Robertó, Robin, Robina, Robinetta, Robinzon.

Ma történt:

1598 – IV. Henrik francia király kiadta a nantes-i ediktumot.
1830 – Ecuador kikiáltotta a függetlenségét.
1917 – Fatimai jelenések. A római katolikus egyház által elfogadott álláspont szerint a Szűzanya valóban megjelent három portugál pásztorgyereknek.
1935 – Carl C. Magee szabadalmaztatta a parkolóórát.
1935 – Algírban felkelés tört ki a francia központi hatalom ellen.
1943 – Tunéziában megadta magát a Hans-Jürgen von Arnim tábornok vezette német 5. páncéloshadsereg – amelyet azért hoztak létre, hogy a szövetségesek várható észak-afrikai partra szállását megakadályozza.
1981 – Ali Agca, a bolgár titkosszolgálat megrendelésére(?) merényletet kísérel meg II. János Pál pápa ellen a római Szent Péter téren.