Körmölés és birkanyírás tette izgalmassá a juhászverseny programját

Megkörmölték, majd meg is nyírták a juhokat, készült a finom birkapörkölt, titkos receptekből és kiderült, hogy a cigája fajtát már nem keresi a piac. A merinói hódít. Aki nem tudta, azt is megtudhatta, hogy milyen is az igazi pásztoróra. Mindezt a ma délelőtt megnyitott XXXIV. Szent György-napi juhászversenyen.

– Ilyen gyorsan nem láttam még hanyatt fektetni senki – ámult el hangosan az egyik érdeklődő, amikor a juhászversenyen egy erre kialakított ügyes szerkezet segítségévek a mit sem sejtő juhokat tényleg szempillantás alatt fordították a hátukra, s innentől kezdve már gyerekjátéknak tűnt a körmölésük. Hogy az mégsem az volt, azt a bemutatót tartó szakemberek mesélték folyamatosan. Persze nem ezzel, hanem citerazene és ének után Dani János, Makó-rákosi juhász mondta el a pásztorfohászt.

Horváth József, a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági kara dékánja köszöntőjében elmondta, a juhászati ágazat többféle változáson ment keresztül, s a hírek az fejlődésről és az innovációról szóltak. Az ágazat a statisztikai adatok alapján pengeélen táncol, viszont azok a juhtenyésztők, akik folyamatosan fejlődni tudnak, jelentő jövedelmet képesek elérni. Az ágazat jövője a fejlesztésben rejlik. Számos tenyésztőtől hallom, hogy megvan az utánpótlás, a gyerekek, az unokák személyében. Vállalják az állomány továbbvitelét, beépítve a modern ismereteket is – hangsúlyozta a dékán.

Hon Péter akadémikus, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Országos Szövetsége elnöke köszöntőjében arról is szólt, hogy a juhra hosszú távon is szükség lesz, mert a világban rengeteg olyan füves terület van, mely csak legeltetéssel hasznosítható. Becsüljük meg a juhokat és a juhászokat, akik közül még a népmesékben sincs rossz.

– Kiemelten kedves a minisztériumban a juhászat, a magyar vidék és mezőgazdaságban betöltött szerepe miatt. Az ágazat méltán számíthat a kormány támogatására, s eddig is biztosítottuk az ágazat számára a hazai és az uniós forrásokat. Ennek következtében a 2011-es mélypontot követően mára köze egymillió anyajuh van az ország közel kilencezer tenyészetében – hangsúlyozta megnyitójában Szentirmay Zoltán, az Agrár Minisztérium főosztályvezetője. Hozzátette: sikeresnek bizonyult a minőségi apaállat beállítási program, mely támogatási keretét többször is meg kellett emelni. A jövőről szólva elmondta, hogy az Európai Uniós 2021 utáni programjában – a háttértárgyalások alapján – kiemelt szerepe lehet a juhászat támogatásának.

A megnyitó után kezdődött a körmölési bemutató, melyet a nem szakmai érdeklődők majd mindegyike szinte tátott szájjal nézett.

Körmölés és birkanyírás tette izgalmassá a juhászverseny programját 3

– Azért tartottam fontosnak, hogy most is eljöjjek a juhászversenyre, mert ebbe a szakmába születtem. Már a dédnagyapám is juhász volt, s én ezt a családi hagyományt folytatom tovább. 240 állatom van a Szentes és Fábián között található Tari-birtokon – mondta Német Mihály, aki egyike volt a hagyományos viseletben megjelent juhászoknak. – 3 éves koromban, 1956-ban vittek ki oda a szüleim, s azóta is ott élek, s mindjárt betöltöm a 65. életévemet. Most csak beöltöztem, de nem hoztam magammal egyetlen állatot sem, mert a cigáják már nem kellenek senkinek, csak a merinói, de abból van a kevesebb. Hiába járnak hozzám cigájáért öt környező településről is, ha finom birkapaprikást akarnak készíteni, s piacnak nem kell. A gyapja tarka és nem elég a húsa sem. És a bárányára sincs komoly kereslet.

Körmölés és birkanyírás tette izgalmassá a juhászverseny programját 1

Juhászok egymás közt. Díszes ruhában.

A találkozóról az idén sem hiányzott a főzőverseny. De nem csak a finom pörköltek rotyogtak a titkos receptek alapján a kondérokban, de egy helyen nyársra tűzött birka forgott a faszén parázs fölött.

– 14-15 éves koromban főztem az első birkapörköltöt, most augusztus 21-én pedig 78 leszek – mesélte a Zsanán lakó Péter László, többszörös főzőverseny győztes.

Körmölés és birkanyírás tette izgalmassá a juhászverseny programját 2

Laci bácsi 14-15 éves korában főzte az első birkapörköltöt.

– A finom pörkölt titka a jó alapanyag, és csak a hagyományos fűszereket kell használni, azaz a sót, a házi pirospaprikát és a pörköltbe való kicsi borsot és persze kell egy kicsi fokhagyma is. Amikor hozzáfog az ember, mindig azon van, hogy jobb legyen, mint a legutóbbi volt. Laci bácsi pörköltjét egyébként meg is kóstoltuk, s bizony nagyon finomnak bizonyult és nem is volt birka íze. Azt mondta azért nem, mert a faggyút teljesen leszedte a húsról, mielőtt az a kondérba került volna. Laci bácsi egyébként 300 állatot is tartott, ezt három éve csökkentette le 130-ra.

A juhászverseny hagyományos programjai között szerepelt a gyapjúnyíró verseny, melyen az állatokat szempillantás alatt megszabadították „felsőruházatuktól”.

És persze számos kísérő kiállítás és kóstoló színesítette a programot.

Szent György-napi juhászverseny Vásárhelyen