Négy kontinensről érkeznek az előadók az első pásztorkutyás konferenciára 1

Az autentikus pásztorkodást és a pásztorkultúrát is megismerhetik azok, akik a hétvégén ellátogatnak az I. Közép-európai Pásztorkutyás Konferenciára, melyet Szegeden tartanak.

Hajnal Gyöngyi a rendezvény főszervezője portálunknak elmondta, céljuk, hogy megfelelő szakmai fórumot teremtsenek a pásztorkutyákkal foglalkozóknak, ahol megvitathatják tapasztalataikat.

– Szeretnénk bemutatni az autentikus pásztorkodást, illetve felhívni a figyelmet a pásztorkutyák azon ősi képességeire, melyek igen fontos genetikai értéket képviselnek 

-tette hozzá. Azt is elárulta, a rendezvény az ötlete egy kedves barátja inspirálására született meg.

A programra négy kontinensről érkeznek előadók. így Brazíliától kezdve, Kanadán és Türkmenisztánon át az Egyesült Államokig a legnevesebb tenyésztők adnak elő.  Az egyik leghíresebb tenyésztő és küllem-jellem bíró, a türkmén Geldi Kyarizov, aki közép-ázsiai juhászkutyákkal foglalkozik a tradicionális fül és farok vágási technikákról tart előadást. Míg Carol Beuchat a őshonos kutyafajták genetikai örökségvédelmének fontosságáról beszél majd.

A konferencián kiemelt tekintetet fordítanak a hungarikumnak számító pásztorkutya fajtákra, úgy mint a kuvasz, a komondor, a puli vagy mudi. 

Tari József a sinka fajtáról beszél, de szó lesz a komondor- és a kuvaszrehabilitációs programról is. Jó hír, nem csak előadással szolgálnak a szervezők, a Szent-Györgyi Albert Agóra udvarán gyakorlati a bemutatót is megtekinthetik az érdeklődők.

-Egy rendkívül látványos és informatív bemutatóval készülünk a családok és a téma iránt érdeklődők számára

-fogalmazott Hajnal Gyöngyi.

A szombat nemcsak a kutyák miatt lesz érdekes,  a Magyar Solymászrend is tart egy igazán érdekes bemutatót.

További információkat IDE kattintva érhet el.

Fotó: Fésűs Károly/globallgd.org