Dorka új tüdőt kapott

Hatórás műtéttel kapott új tüdőt Budapesten a cisztás fibriózisban szenvedő 13 éves Dorka. Ez volt az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantáció. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A 13 éves Dorka igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára. A műtétet a Semmelweis Egyetem (SE) és az Országos Onkológiai Intézet (OOI) együttműködésében március végén végezték el, a gyerek jelenleg rehabilitációját tölti, már nincs  steril körülmények között.Merkely Béla, a SE klinikai rektorhelyettese a műtét kapcsán arról beszélt, hogy ezzel a beavatkozással ismét lépett előre egyet a magyar szervtranszplantáció.Utalt arra, hogy az egyetem fejlesztési programja kiemelten foglalkozik a szervtranszplantációkhoz kötődő infrastrukturális fejlesztésekkel is. Évente több mint ötven szívátültetést, illetve százhetven vese-, nyolcvan máj- és négy hasnyálmirigy-transzplantációt végeznek.

2015 óta – amióta felnőtt-tüdőátültetést végeznek Magyarországon – csak egy magyar pácienst kellett Bécsben operálni.Világszer te igen ritka a gyermekeken elvégzett tüdőátültetés, az ilyen beavatkozások száma nem haladja meg a százat.

A  SE I. sz. Gyermekgyógyászati klinikáján kétszáz gyermek transzplantációs utógondozását végzik, 2005-2018 között huszonöt magyar gyermek kapott új tüdőt, ám azokat a beavatkozásokat Bécsben végezték. Dorka veleszületett cisztás fibrózisban szenvedett, és a betegség miatt az egyik oldalon egyáltalán nem volt tüdőfunkció, a tüdő másik oldalán pedig légmell alakult ki.Ezzel a genetikai betegséggel évente 20-22 gyermek születik, de nem minden beteg állapota fordul nagyon súlyosra. A műtét hat órán át tartott.
Az operáción átesett kislány – videóhívás keretében azt mondta, az első levegővétel nehéz volt, “de most itt vagyok fitten”.
– A műtét után annyira sok levegőm volt, hogy úgy éreztem, a hasamban is levegő van  – mondta jókedvűen a kislány.
Dorka “bakancslistáján” sok terv van, szeretne megtanulni síelni, eljutni Ausztráliába az unokatestvéreihez és sokat utazni, hogy “bepótolja ezt a 13 évet”.