Hódmező habja – napi netszemle 1

A víz visszavonhatatlan veresége, lelakatolt strandfürdő, az újrahasznosítás csodái, a várandósság stresszes dilemmái. Hétfői koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

Vérszívó

Már nem a víz az úr.

A szőke folyó napról napra látható mód húzódik vissza a Mártélyi-holtágnál is – friss fotókkal jelentkezik a Vásárhely24.

„A gyenge árhullám és az enyhe idő hatására a kisebb-nagyobb pocsolyákban kikeltek a szúnyoglárvák, igen sok vérszívó nehezíti meg a szabadba vágyok dolgát.”

Húzódik vissza a Tisza Mártélyról – fotók – Vásárhely24

A szőke folyó napról-napra látható mód húzódik vissza, friss fotóink a holtágról. Fokozatosan vonul le az árhullám a Tisza alsó szakaszáról, a hidrológiai előrejelzések szerint a jövőhét közepéig további egy métert csökken a vízállás. Ez pedig azt fogja jelenti, hogy Mártélynál teljesen visszahúzódik a víz a holtág medrébe.

Akna

Lakat a strandon.

Rekonstrukciós munkák miatt 4 napig zárva lesz a vásárhelyi strand – írja a Delmagyar.hu.

„A Török Sándor Strandfürdő területén megsüllyedt szennyvízelvezető akna helyreállítási munkái április 16-án kezdődtek, és várhatóan május 4-én fejeződnek be. A munkák idején a folyamatos üzemelést nem tudják biztosítani, ezért április 26-ától 29-éig zárva tart, nem látogatható a fürdő.”

Négy napig zárva lesz a vásárhelyi strand

A Török Sándor Strandfürdő területén megsüllyedt szennyvízelvezető akna helyreállítási munkái április 16-án kezdődtek, és várhatóan május 4-én fejeződnek be. A munkák idején a folyamatos üzemelést nem tudják biztosítani, ezért április 26-ától 29-éig zárva tart, nem látogatható a fürdő.

Szemléletváltás

Fókuszban az újrahasznosítás.

A Magyarországon forgalomba kerülő egymilliárd darab alumínium italdoboz 58 százaléka kerül a kommunális hulladékba, és ezzel a végtelenszer felhasználható értékes anyag örökre eltűnik az újrafelhasználható nyersanyagok körforgásából – mutat rá a Hirado.hu.

„Egy kisebb magyar város energiafelhasználását lehetne évente megtakarítani. Az alumíniumdoboz egy akkumulátor. Az első előállítása nagyon sok pénzbe kerül, de utána, ha visszaforgatjuk, újraolvasztjuk, akkor töredékébe kerül az eredeti energiafelhasználásnak – magyarázta Duma László. A cél az Európai Unió irányelveinek teljesítése: hogy ez sikerüljön, szemléletváltásra van szükség.”

Az évi egymilliárd alumínium italdoboznak több mint felét dobjuk nem megfelelő hulladéktárolóba

Egy kisebb magyar város energiafelhasználását lehetne évente megtakarítani, ha minden alumíniumdobozt újrahasznosítanánk. De miért nem tesszük? – ennek járt utána az M1 fogyasztóvédelmi műsorának, a Kosárnak a stábja. A Magyarországon forgalomba kerülő egymilliárd darab alumínium italdoboz 58 százaléka kerül a kommunális hulladékba, és ezzel a végtelenszer felhasználható értékes anyag örökre eltűnik az újrafelhasználható nyersanyagok körforgásából.

Dilemma

Várandósan a munkahelyen.

A Blikk Online azt járja körül Ratkó Tünde szülésznő segítségével, meddig érdemes terhesen dolgozni, és mik a veszélyek.

„A probléma azonban azzal van, hogy a munkahely legtöbbünk életében igen stresszes közeg. Sokszor nem tulajdonítunk kellő jelentőséget a stressznek, pedig kellene. Ha ugyanis a feszültség szintje folyamatosan magas körülöttünk, akkor az energiafelhasználásunk is nagyobb. több tápanyagot használunk fel, és sajnos a stressz hatással van az immunrendszerünkre is.”

Meddig szabad dolgozni várandósan? Itt a válasz!

De mégis, meddig érdemes húzni a dolgot? A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére. Maradni kell, de meddig? A kismama a munkával kapcsolatban azt a szempontot tartja szem előtt, ami a leginkább érinti, vagyis a fizetését.