Megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatiról 4

“Látni tanulunk” címmel tartott előadást hétfőn Cserjés Katalin a vásárhelyi Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen. 

A Szegedi Tudományegyetem Magyar Irodalmi Tanszékének docense a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a holokauszt megjelenését vizsgálta a vizuális művészetekben.

– Meg kell tanulnunk értelmezni, nem csak bolyongani aközött, amit látunk. Ezért irodalmi szövegekkel, képekkel, szobrokkal, installációkkal készültem. Elsősorban olyan alkotásokból válogattam, amelyek engem is megérintenek

–  mondta el lapunknak Cserjés Katalin.

Megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatiról 3

 

Hozzátette, nem véletlenül kapta az előadása a “Látni tanulunk” címet, hisz a helyzetgyakorlat vélhetően rávilágít majd arra is, hogy a bennünket körülvevő terek, emlékművek emlékeztetnek a zsidó honfitársak tragédiájára.

Megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatiról 1

Arra is kitért, mit jelentenek számára a sorstragédiák vizuális művészetekben való megjelenése.

– Egyrészt felfoghatatlan és érthetetlen mindenki számára, aki nem élt benne. Másrészt, egy felelősségteljes ember sem kerülheti meg, hiszen kiterjeszti hatását minden szenvedőre és ember ellenes dologra

– fogalmazott.

A prezentáció után a Bethlen Gábor Református Gimnázium 10. osztályosaival közösen körbejárták a zsinagóga kertjét, és megszemlélték az ott lévő műalkotásokat. Hisz, mint arra  Cserjés Katalin előadásában is felhívta figyelmet, a művészet nyitott, ezért mindenki számára mást jelent.

Megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatiról

Az emlékezés mécseseit és köveit a megemlékezők 9-13 óra között helyezhették el a zsinagógánál.