Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 1

Grezsa István fideszes képviselő javaslatára januárig visszamenőleg eltörölték a 101 négyzetméter alatti ingatlanban élő magánszemélyek építményadóját a szerdai vásárhelyi közgyűlésen. Az ennél nagyobb ingatlanok esetében az e feletti terület után kell majd fizetni.

A K’-Art üggyel indult a szerda reggeli rendkívüli közgyűlés, amit azért hívtak össze, hogy újra tárgyaljanak a magánszemélyek építményadójáról, illetve a vállalkozások bérfejlesztéséről. Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, a K’Art kifizetetlen alvállalkozóinak képviselője azt kérte Márki-Zay Pétertől és a képviselőktől, hogy állítsanak fel egy önkormányzati vizsgálóbizottságot, mivel Hódmezővásárhely eddigi legjelentősebb gazdasági és közéleti bűncselekményéről van szó, amiről április 12-én tárgyalnak a Szegedi Járásbíróságon.

Hegedűs Zoltán Fidesz-frakcióvezető szerint is tárgyalni kell az ügyről, míg Szabó Pál független képviselő ezt nem látta szükségesnek, ő a bíróságra bízná azt. Márki-Zay Péter hét kérdést tett fel Szabó Bálintnak, akinek öt perc állt rendelkezésére, hogy válaszoljon. Amikor letelt az idő, kisebb vita alakult ki, mivel Szabó szerint egy ilyen méretű ügyet nem lehet ennyivel letudni. Újabb három percet kapott, majd mikor még bekapcsolódott volna a napirendi pontba, Márki-Zay szólt a biztonságiaknak, hogy szólítsák fel a leülésre Szabót. A jogász úgy véli,

a Kendi Imre által irányított cégcsoportból ellopott pénzek akár Márki-Zay polgármesteri kampányába is vándorolhattak.

Az önkormányzati vizsgálóbizottság felállítását megszavazták. A tagok Cseri Tamás, Benkő Zsolt és Nagy Ernő képviselők, Varga Jánosné könyvvizsgáló és Kovács Pál önkormányzati cégvezető.

Az építményadóval kapcsolatban Grezsa István fideszes képviselő javaslatát szavazták meg, ami szerint januárig visszamenően eltörlik a 101 négyzetméter alatti ingatlanban élő magánszemélyek építményadóját. Az ennél nagyobb ingatlanoknál az e feletti terület után kell majd adózni, tehát például egy 125 négyzetméteres ingatlan 24 négyzetméter után fizet. A sávok megmaradnak.

Márki-Zay Péter javaslata az volt, hogy 2019-től töröljék el az összes ingatlan esetében az építményadót. A Fidesz-frakció ezt nem támogatta, tekintve, hogy még nem ismert,  akkor milyen lesz a város anyagi helyzete, mekkora támogatás érkezik, illetve mekkora forrásokból gazdálkodhatnak.

A vállalkozások bérfejlesztése pedig 3 igen, 11 nem és 1 tartózkodás mellett megmaradt.  Az összesen 150 milliós támogatást

Márki-Zay Péter, Kis Andrea alpolgármester és Molnár Lászlóné (Jobbik) törölte volna el, a fideszes képviselők Szabó Pállal együtt nemmel szavaztak, Nagy Ernő (MSZP)  tartózkodott.

Percről percre tudósításunkat (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

10:45: Vége a nyílt ülésnek, zárttal folytatják a képviselők.

Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 11

10:40: Az önkormányzati bérlakások értékesítésének jóváhagyása következik, ami során 12 önkormányzati lakás értékesítésére kérik a közgyűlés jóváhagyását.

Hegedűs Zoltán: a legutóbbi közgyűlés óta sok vásárhelyi nem tudja, hogy mi a helyzet az önkormányzati lakásokkal.

A frakcióvezető ezért azt kéri, hogy az áprilisi rendes közgyűlésen a Lakosságszolgálati Iroda adjon átfogó tájékoztatást a témával kapcsolatban. Ugyanis, ha ezt a 12 lakás eladását megszavazzák, akkor összesen már 161-et értékesítettek.

A testület megszavazta az indítványt.

10:29: A közgyűlés egyhangúlag megszavazta Grezsa István javaslatát, ami szerint január elsejéig visszamenőleg a 101 négyzetméter alatti ingatlanokban élő magánszemélyeknek egyáltalán nem kell építményadót fizetni. Az e feletti rész után kell majd fizetni a lakosoknak.

Márki-Zay Péter javaslata pedig az, hogy 2019. január elsejétől  az összes ingatlanra vonatkozóan töröljék el az építményadót.

Hegedűs Zoltán szerint erre később kell visszatérni, amikor már látszik, hogy az állam mennyi támogatást nyújt a városnak, illetve milyen bevételek lesznek.

Márki-Zay Péter, Kis Andrea, Nagy Ernő és Molnár Lászlóné igennel szavazott, míg a fideszes képviselők Szabó Pállal tartózkodtak, így a polgármesteri javaslatot elutasították.

10:03: Márki-Zay nem érti, hogy a Fidesz-frakció miért most aggódik ennyire a vállalkozásokért, amikor már nem ők a felelősek a költségvetésért.

Hegedűs ismételten arra kéri a polgármestert, hogy lapozza fel a régebbi közgyűlési anyagokat, ugyanis a korábbi években is folyamatosan támogatták a vállalkozásokat. Mint elhangzott, a kamara is igényt tart erre.

A bérfejlesztés megszüntetését 3 igen, 11 nem és 1 tartózkodás mellett elutasították. Igennel szavazott Márki-Zay Péter, Kis Andrea és Molnár Lászlóné. A fideszes képviselők és Szabó Pál nemmel voksoltak. Nagy Ernő tartózkodott.

09:53: Nagy Ernő is a vállalkozásokat képviseli, szerinte ha egyszer a város megígérte nekik a támogatást, akkor azt már nem lehet visszavonni. Kettős a mérce: ha kell, akkor módosítsák a költségvetést, de erre forrást kell találni.

Hegedűs szomorúan hallotta, hogy a polgármester nem tudja, mennyi pénz van a város számláján, ugyanis itt a korábbi polgármesterek minden reggel azzal kezdtek, hogy megnézzék azt.

Márki-Zay: attól, hogy mondjuk egy vállalkozásnak tudják, hogy mennyi pénz van a számláján, még nem biztos, hogy az nyereséges.

Fekete: szeretnék olyan vállalkozást vezetni, mint a Városháza, ahol január elején lehet tudni, körülbelül mikor mennyi bevétel várható és mennyi forrás áll rendelkezésre.

Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 4

09:44: Fekete Ferenc fideszes képviselő  is sajnálja, hogy a polgármester nem vett részt a konzultáción, mert érdekes információk hangoztak el ott.

Márki-Zay Péter szerint nem egyeznek a számok, mert 150 millió forintból 2500-3000 munkavállaló bére nem emelkedhet 80-100 ezer forinttal. Erre 250-300 millió forintra lenne szükség.

Fekete Ferenc arra kíváncsi, hogyan áll a város anyagilag, mert a 23 milliárd forintos költségvetésnek körülbelül az egy százalékáról van szó.

Hajdú József is reagált: nagyságrendekről beszélnek, nem lehet pontosan tudni, mennyi vállalkozás tud így bért fejleszteni. – Ha nem is minden esetben 80-100 ezer egy-egy munkavállaló béremelése, hanem mondjuk 40-50 ezer, már az is segítség – fűzte hozzá a kamarai elnök.

09:36: A vállalkozások bérfejlesztése a következő téma, ami szerint a helyi vállalkozások az építményadójuk 30 százalékának terhében bért fejleszthetnek. Márki-Zay Péter azt mondta, erről tegnap délután 5 órától tartottak vállalkozói fórumot a kereskedelmi és iparkamara helyi szervezetével a témában, amin ő elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni.

Meghallgatták Hajdú Józsefet is, a helyi kamarai szervezet elnökét. – Polgármester úr nem tegnap, hanem már múlt héten megkapta az erre vonatkozó meghívót – jelezte Hajdú, aki hozzátette, a támogatás folytatására mindenképpen szükség van. Ez évente 2500-3000 munkavállalónak akár fejenként nettó 80-100 ezer forint béremelést jelenthet. A kamara szerint mindenképp meg kell tartani az összesen 150 millió forintos támogatást.

09:33: Nagy Ernő képviselő (MSZP): Szabó Bálint tartózkodjon attól, hogy felszólítja a polgármester, hogy foglalkozzon a város ügyeivel. Ez a közgyűlés hatásköre.

Hegedűs Zoltán: Varga Jánosné könyvvizsgálót, Kovács Pál önkormányzati cégvezetőt, valamint Cseri Tamás, Benkő Zsolt és Nagy Ernő képviselőket javasolja a vizsgálóbizottságba.

A közgyűlés 14 igennel és 1 tartózkodással megszavazza a felállítást.

09:13: Márki-Zay Péter összesen hét kérdést fogalmazott meg Szabó Bálinthoz. A polgármester többek között arra volt kíváncsi, hogy a Ginkgo Sas beruházáshoz van-e köze a K’Art-ügynek, hány vásárhelyi érintett az ügyben, illetve Almási István és Hegedűs Zoltán idejében miért nem állították fel a vizsgálóbizottságot. – 2016-ban Lázár János és a Miniszterelnökség megígérte, hogy kártalanítja az alvállalkozókat, ez megtörtént-e? – tette fel a kérdést a településvezető.

Szabó Bálint szerint igaza van Hegedűsnek, hogy nem látnak tisztán a vásárhelyiek az ügyben, ezért valóban fontos, hogy beszéljenek arról.
– Hat éve került hozzánk a K’Art-ügy, ekkor kerestek meg a kifizetetlen alvállalkozók. Összesen 60 kisvállalkozó van, akik 800 millió forintban érintettek az ügyben – ismertette a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője.

A jogász azt kérte Márki-Zay Pétertől, hogy az önkormányzat állítsa fel a vizsgálóbizottságot, mivel erős a gyanú, hogy a Kendi Imre által irányított cégcsoportnál az ügyben ellopott pénzek helyi politikusi zsebekbe, sőt, akár a polgármesterhez is vándoroltak. – Ha kell, kerüljenek börtönbe azok, akik ellopták a pénzt, és bukjanak meg azok a politikusok, akiknek jutott belőle – jelentette ki Szabó Bálint.

Közben letelt az 5 perc, Márki-Zay megjegyezte, hogy még egy kérdésére sem kapott választ. Szabó további időt kért, szerinte ezt 5 perc alatt nem lehet megbeszélni. Kis vita után 3 percet kap.

Szabó nem tud arról, hogy a Ginkgo szállodához bármi köze lenne az ügynek. Azt állítja, sok helyi és térségi vállalkozó érintett, például egy vásárhelyi festőcég is. – Amennyiben Márki-Zay Péter az önkormányzat ügyeivel is foglalkozna, és fellapozná a régi iratokat, akkor nem kérdezne ilyeneket – mondta a jogász.

Márki-Zay azt kérdezte Hegedűstől, hogy miért nem állítottak fel korábban önkormányzati vizsgálóbizottságot. – Most lépett az ügy abba a szakaszba, hogy bíróság elé került. Két vásárhelyi is a vádlottak padján ül, most kell ezt rendezni – reagált Hegedűs.

Vita alakult ki, Szabó Bálint is válaszolt volna, de nem kapott több szót. Márki-Zay kérte a biztonságiakat, hogy segítsenek Szabó Bálintot leültetni.

Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 17

09:07:  Muszáj tárgyalni a K’Art-ügyben, ugyanis április 12-én Szegeden tárgyalást is tartanak róla. Két vásárhelyi vállalkozó is a vádlottak padján ül egy önkormányzati projekt kapcsán – jelentette ki Hegedűs Zoltán. Hozzátette, azt tapasztalja, a vásárhelyiek nem értik az ügyek, sőt, a díszteremben ülők közül sem mindenki. Ezért is kell beszélni róla.

Szabó Pál független képviselő hozzászólt: nem tartja szükségesnek, hogy ha már bíróság elé került az ügy, akkor miért kellene az önkormányzatnak külön vizsgálóbizottságot felállítani. – Ez nem a közgyűlés, hanem a magyar igazságszolgáltatás hatásköre – mondta.

– Nem a bíróság helyett javaslom, hogy foglalkozzunk az üggyel, hanem azért, hogy lássunk tisztán. Ez a város életében az eddigi legnagyobb gazdasági bűncselekmény, 800 millió forintról van szó. Joggal kíváncsiak rá a település lakói, mi is történt valójában – reagált Hegedűs Zoltán. Azt kérte, hallgassák meg Szabó Bálintot.

Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 3

09:03: Hegedűs Zoltán képviselő, Fidesz-frakcióvezető: elsőként a bizottság felállításáról döntsenek, tekintve, hogy a napirendi ponthoz meghívták Szabó Bálint jogászt, a K’Art kifizetetlen alvállalkozóinak képviselőjét.

Ezután a vállalkozások bérfejlesztéséről tárgyaljanak – javasolta Hegedűs.

A testület megszavazta a módosítást.

09:02: Márki-Zay Péter megnyitotta az ülést. A testület határozatképes volt, az összes képviselő megjelent.

Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 8

09:00: Köszöntjük olvasóinkat a Városháza díszterméből, hamarosan kezdünk! Márki-Zay Péter polgármester és Kis Andrea alpolgármester már megérkezett. A képviselők közül még többen hiányoznak.

Fő napirendi pontok: 

  1. Magánszemélyek építményadójának módosításáról szóló, 2018. március 19-i közgyűlésre előterjesztett anyag ismételt tárgyalása, valamint polgármester úr által beterjesztett módosítzó javaslatok a “Magánszemélyek építményadójának módosítása” tárgyú előterjesztéshez
  2. Döntés a helyi vállalkozások részére nyújtható bérfejlesztési támogatásról szóló 4/2018 (II.13.) számú önkormányzati rendelet hatályon lívül helyezésről szóló előterjesztés ismételt tárgyalása
  3. Beszerzési  Szabályzat módosítása
  4. Önkormányzati bérlakások értékesítésének jóváhagyása
  5. Döntés ideiglenes bizottság felállításáról
  6. Zárt ülés

Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 16 Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 15 Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 14 Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 12  Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 10 Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 9 Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 7 Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 6 Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 5 Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online! 2 Rendkívüli közgyűlést tartanak Vásárhelyen - Online!