Lázár: "A kulcs az SZJA csökkentése!"

A Munka Törvénykönyve jelenleg kiszolgáltatott helyzetben tartja a magyar dolgozókat, nem úgy valósulnak a meg a béremelések, ahogyan kellene- ezt a kritikát egy, Vásárhelyen működő külföldi cég szakszervezeti vezetője fogalmazta meg Lázár János országgyűlési képviselő kertvárosi fórumán. A miniszter szerint jogos a küzdelem a béremelésért, de a megoldást nem a sztrájkban látja.

Lázár János a fórumon elsősorban arról ejtett szót: mindenkinek élnie kell a szavazás lehetőségével, hiszen így tudunk tenni a sorsunkért. Az ország vezetését bízhatják a Fideszre, és Orbán Viktorra – ami garantálja a stabilitást, a biztonságot, és a folyamatos fejlődést, – a másik lehetőség pedig a káosz lesz, ahol együtt Gyurcsány, az MSZP, az LMP és a Jobbik alakít kormányt.

Lázár: "A kulcs az SZJA csökkentése!" 1

A másik kérdés, pedig, hogy ki fogja a vásárhelyieket képviselni az Országházban.

Ez a kérdés nem arról szól, hogy ki szereti Lázár Jánost, és ki nem. Hanem arról, hogy ki tudja a hódmezővásárhelyi ügyeket felvinni Budapestre, és nem fordítva. Ki az, aki a legtöbbet tud a városnak segíteni. Én számot adtam arról, hogy mit végeztünk az elmúlt nyolc évben, erről igyekszek beszélni mindenhol, és nem fogom szidni se a jobbikos jelöltet, se a szocialista párt jelöltjét.

– hangsúlyozta ki a kampány kapcsán Lázár János.

Lázár: "A kulcs az SZJA csökkentése!" 2

A fórumon az egyik vásárhelyi cég szakszervezeti vezetője is megjelent, aki egy kritikát fogalmazott meg a miniszter felé: szerinte a Munka Törvénykönyvén sürgősen változtatni kell, mert az kiszolgáltatott helyzetben tartja a dolgozókat, és a béremeléseknek is gátat szab. Lázár János válaszában kifejtette: a kormánynak a bér- és munkavállalói jogok kérdését két másik partnerrel együtt kell megtárgyalni: munkavállalókkal és a munkaadókkal, a jelenlegi jogszabályok is így születtek meg.

A külföldi befektetők rendkívül flexibilisek, ez azt jelenti, hogy – lehet sztrájkolni, félreértés ne essék, de egy komolyabb sztrájk, vagy egy komolyabb bérkövetelés, ami kikényszerítésre kerül, az bizonytalanná teszi, hogy pl. Hódmezővásárhelyen öt év múlva lesz-e még gyár. Ma az Európai Bizottság eurómilliárdokat biztosít annak érdekében, hogy a nagy német vállalatok ne Hódmezővásárhelyen létesítsenek gyárakat, hanem Észak- Afrikában. Szerintem, mikor egyébként az ember jogosan küzd a munkabér emelésért, a munka körülmények javításáért, a mérleg serpenyőjébe mindent bele kell tenni. Erre két megoldás van: egyrészt a magyar kis- és közepes vállaltokat is erősíteni kell, másrészt csökkenteni kell a munkaadók járulékát. A 25 éven aluliak és az 50 éven felüliek esetében ma egy millió ember foglalkoztatásához járul hozzá az állam, és van egy megállapodásunk, hogy két százalékpontokkal folyamatosan csökkentjük a járulékokat.

Fekete Ferenc, önkormányzati képviselő mindehhez hozzátette: a mai közgyűlésen végleges döntés született arról is, hogy támogatják a vásárhelyi vállalkozókat építményadójuk 30%-os csökkentésével, amennyiben azt munkabér emelésre költik. Erről bővebben ITT olvashat.

A fórumsorozat következő állomása a Mester és a Váci Mihály utca kereszteződése lesz, 18 órától.