A kamara ragaszkodik a bérfejlesztési támogatáshoz

Márki-Zay Péter nem jelent meg a keddi vállalkozói konzultáción. A kamara további tárgyalásokat kezdeményez a jövőbeni támogatási lehetőségekről. 

Mint arról a közelmúltban már írtunk, a legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen a napirendi pontok között szerepelt a polgármester kezdeményezésére és előterjesztésére, hogy függesszék fel a vállalkozások számára nyújtott, korábban megszavazott támogatást. A helyi cégek ugyanis az építményadójuk 30 százalékának terhében bért fejleszthetnek. A Fidesz-frakció módosító indítványt nyújtott be, hogy megakadályozza Márki-Zay Péter ötletét, és végül abban állapodtak meg, hogy a kérdésről az érintetteket képviselő Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetnek.

Ennek kapcsán a kamara vásárhelyi térségi szervezete kedden délután tartotta meg azt a vállalkozói konzultációt, amelyre a jelenlegi polgármestert is meghívta, aki egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az eseményen. (A fórum időpontjában sajátos módon a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjei mellett kampányolt, Hódmezővásárhelyen és Szentesen is – a szerk.)

– A vállalkozókat egy olyan konzultációra invitáltuk, ahol a jelenlegi és a jövőbeni lehetőségekről, változásokról szándékoztunk beszélni. Illetve a polgármesternek megfogalmazott kérdéseinkre szerettünk volna választ kapni

– mondta el a Promenad.hu-nak Hajdú József, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hódmezővásárhelyi Térségi Szervezetének elnöke. Hozzátette, tudomásukra jutott, hogy Márki-Zay Péter szerint a vállalkozások számára nyújtott, korábban megszavazott támogatást fel kell függeszteni, mivel a 101 négyzetméter alatti ingatlanok esetében eltörölik a magánszemélyek építményadóját, és a polgármester ily módon pótolná az úgymond kieső bevételeket.

Hajdú József azonban elfogadhatatlannak tartja ezt, illetve a már megszavazott kedvezmény visszavonásának ötletét.

Mint mondja, a kamara és a vállalkozók nem kívánnak abba belefolyni, hogy a Márki-Zay vezette önkormányzat miképpen tudja megoldani a támogatási költséget, de ragaszkodnak ahhoz, hogy ne legyen visszalépés.

– Úgy gondoljuk, hogy ez nem a mi kompetenciánk, nincs tisztségünk róla dönteni. Amit megígértek, azt viszont szeretnénk megkapni

– fogalmazott Hajdú.

A kamara álláspontja szerint a rendelet eltörlése negatív következménnyel bírna, ezért nem támogatják azt.

– Nem szeretnénk, ha ez a jövőben akár csak kérdésként is felmerülne

– tette hozzá. Céljuk továbbra is a vállalkozók segítése, ha ennek feltétele, hogy az önkormányzattal kell tárgyalniuk, állnak elébe, hisz meglátásuk szerint a legfontosabb vállalkozások fejlesztése.

A jelenlegi állás szerint az iparkamara a vállalkozókkal egyeztetett a jelenlegi lehetőségekről és feltétekről. Sokuknak már pozitív elbírálásban részesült a kedvezménye, így értelemszerűen nem szeretnék a rendelet megmásítását. A kamara jövőben további kedvezményeket szeretne előterjeszteni a polgármesternek. Bíznak benne, hogy a mostani alkalomtól eltérően erre lesz módjuk és lehetőségük.