Jó reggelt, Vásárhely! 5

Ma van nagypéntek. Hiába ébredtünk munkaszüneti napra, esőt mutat az előrejelzés, szóval kirándulni nemigen lehet, inkább az ünnepre készülhetünk otthonunkban.

Napközben 7 és 17 fok között alakul a hőmérséklet, réteges öltözködés és esernyő használata ajánlott – idézzük az Időkép előrejelzését.

Csütörtökön arról írtunk, hogy 130 vásárhelyi közfoglalkoztatott kapott húsvéti csomagot, valamint arról, hogy a nagymágocsi otthonban már megtartották a húsvétolót, ahol szódásüveggel spriccelték a játék nyuszi és csirkefejeket. Április 6-án pedig átadják az új I. világháborús emlékművet a Kossuth téren – erről is beszámoltunk hírfolyamunkban.

Négypéntek lévén nézzünk egy kis babonát. A hiedelem úgy tartja, a nagypéntekről nagyszombatra virradó éjszaka különösen alkalmas  a szerelmi jóslásokra, ilyenkor a hajadon lány megtudhatja, ki lesz a jövendőbelije. Az egész napos böjt után, az esti mosakodást követően a lány a fésűt és a szappant egy törölközőbe csavarja, és a párnája alá teszi. Ha férjhez akar menni, a mosakodást követően nem szabad megtörölköznie, mert a hiedelem szerint, az a férfi lesz a párja, aki álmában megtörli a leány arcát.

Isten éltesse a Zalán névnapot ünneplőket!

Ezen a napon történt:

1853 – Megszületett Vincent van Gogh, holland festő (Napraforgók).

1945 – Megszületett Eric Clapton brit rockgitáros, énekes és zeneszerző.

1968 – Megszületett Céline Dion énekesnő.

Szép napot! 🙂