Márki-Zay Péter

Legfőbb választási ígéretének, egyúttal a vásárhelyi lakosoknak is. Blokkolja az ingatlanadó visszamenőleges eltörlését, közben hárít és vagdalkozik. Szegedről fújnak a szocialista szelek?

Történt, hogy a hétfői közgyűlésen a többséget alkotó Fidesz-frakció – Márki-Zay Péter polgármester, Kis Andrea alpolgármester no meg úgy általában a Jobbik és az MSZP ellenébenarról döntött: eltörli a 101 négyzetméternél kisebb ingatlannal rendelkező hódmezővásárhelyi magánszemélyek ingatlanadóját. Ráadásul visszamenőleg, azaz az érintettek január 1-től mentesülnek az adó megfizetése alól.

Azaz csak mentesülnének vagy mentesültek volna, hiszen Márki-Zay Péter, a Jobbik által kitalált és valamennyi ellenzéki formáció által felkarolt, amúgy függetlenségét hangoztatva révbe érő új városvezető kedden reggel fityiszt mutatott.

Félreértés ne essék: nem a Fidesznek, hanem a vásárhelyi lakosságnak.

Azoknak, akik tegnap óta azt hitték, Márki-Zay Péter méltóztatik betartani legfőbb választási ígéretét, az ingatlanadó eltörlését.

Nem így történt. Az országos balliberális médiát amúgy kevéssé zavarta, hogy a polgármester hétfőn is NEMET mondott a Fidesz kezdeményezésére, hiszen akadt, ahol máris így ünnepelték: „Márki-Zay eltörölte a kisebb lakások ingatlanadóját Hódmezővásárhelyen”.

Márki-Zay eltörölte a kisebb lakások ingatlanadóját Hódmezővásárhelyen

A közgyűlés fideszes többsége támogatta a döntést.

Kedden aztán villant a foga fehérje. A városvezető úgy ahogy van, visszadobja az ügyet a közgyűlésnek arra hivatkozva, hogy a döntés ellentétes a stabilitási törvénnyel, valamint az éves szinten 134 millió forint bevételkiesés – úgymond – veszélyezteti az önkormányzat gazdálkodását. Még azt is odaverte, szerinte

arra megy ki a játék, hogy csődbe vigyék az önkormányzatot, és én legyek érte a felelős.

Diszkréten szemet hunyt afölött, hogy a büdzsé mint olyan egy folyamatosan változó, módosítható tervezet, amúgy pedig a polgármester feladata és felelőssége, hogy a 23 milliárdos főösszegű költségvetésben megtalálja a 134 milliós lakossági kedvezmény (azaz nem az ablakon kiöntött pénz!) – és rögzítsük gyorsan: a büdzsé nem egészen 0,6 százaléka! – fedezetét. Amire bőven lenne ideje és lehetősége, ha akarná. De nem akarja, inkább cirkuszol, hiszen világosan látszik, hogy

kártyapartijában egyelőre Vásárhely háttérbe szorult, minden lapját április 8-ához húzza.

Az állítása szerint „szabadidejében” (azaz mikor is???) országos nagypolitikai kampányoló Márki-Zay Péter mindent alárendel annak, hogy összeboronálja a szivárványkoalíciót.

A déja vu érzés torkot szorít. A polgármester mai kommunikációját hallgatva, a napfény városának nagy árnyékában egyre nehezebb elhessegetni a gondolatot, hogy az uniós zászlónál többet is kapott kölcsönbe(?) Hódmezővásárhely első embere. Úgy tűnik, szikár szegedi szocialista szelek fújdogálnak a városházán. Mintha egyre inkább Botka László (és stábja) fogná Márki-Zay Péter diktafonját tollát…