Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 12

A Fidesz kezdeményezésére egész évre eltörölték a magánszemélyek építményadóját a 101 négyzetméter alatti ingatlanoknál a hétfői hódmezővásárhelyi közgyűlésen. Márki-Zay Péter nem támogatta a felvetést. Aki már befizette az első részletet, visszakapja. 

A megszokottnál sokkal több vita tarkította az ülést. A helyi Fidesz-frakció több napirendi pontban is érvényesítette az akaratát Márki-Zay Péter polgármesterrel és Kis Andrea alpolgármesterrel szemben. A legfontosabb, hogy a 101 négyzetméternél kisebb ingatlanokban élő magánszemélyeknek nem kell építményadót fizetni az idei évtől. Ezt a 9 fős Fidesz-frakció szavazta meg. Aki március közepéig befizette az első részletet, az majd visszakapja a polgármesteri hivataltól.  Hegedűs Zoltán frakcióvezető vetette ezt még fel korábban, az intézkedés a vásárhelyi háztartások 80 százalékát érinti. Márki-Zay Péter júliustól akarta eltörölni ezt az adót, ő nemmel szavazott arra, hogy már az első negyedévet is elengedjék. Ugyancsak nemmel szavazott Kis Andrea alpolgármester, Nagy Ernő és Molnár Lászlóné, tartózkodott: Szabó Pál.

A napirendi pontok között szerepelt, hogy függesszék fel a vállalkozások számára nyújtott, korábban megszavazott mintegy 150 milliós támogatást. A helyi cégek ugyanis az építményadójuk 30 százalékának terhében bért fejleszthetnek. A Fidesz-frakció módosító indítványt nyújtott be, így erről a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetnek, és az áprilisi közgyűlésen újra tárgyalnak a témában.

Az önkormányzati bérlakások megvásárlását is beszüntette volna a polgármester, mivel szerinte ezzel az önkormányzat vagyonvesztést szenved el. Sokallja, hogy 40 százalékos kedvezményekkel lehet lakáshoz jutni a városban. A közgyűlés ezt úgy módosította, hogy csak az vásárolhat bérlakást, aki három évnél többet életvitelszerűen ott él. A kedvezmény mértékéről később tárgyalnak majd.

Napirend előtt egyébként Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezető igazgatója kért szót K’Art-ügyben, ami szerinte a város legjelentősebb gazdasági és közéleti bűnügye. Márki-Zay azonban ezt nem engedte, arra hivatkozva, hogy nincs ilyen napirendi pont.

Percről-percre itt olvashatja el a történteket:

12:40: Vége a nyílt napirendi pontoknak, zárt üléssel folytatják a képviselők. Köszönjük a figyelmet!

12:36: Könyvvizsgálói álláskör betöltésére írna ki pályázatot a polgármesteri hivatal.

Hegedűs Zoltán szerint erre nincs szükség, mert nem kötelező alkalmazni.

Márki-Zay Péter arra kiváncsi, hogy miért nincs.

Hegedűs Zoltán: a polgármesternek tanácsadói és főtanácsadói is lesznek, így nem kell könnyvizsgáló. A költségcsökkentés sem utolsó szempont.

Márki-Zay szerint a Fidesz-frakció mindent megtesz annak érdekében, hogy akadályozzák a felelős városgazdálkodást.

Önkormányzati cégeknél azonban megszavazta a könnyvizsgáló alkalmazását a testület.

12:31: Elkerülhetetlenné vált a Csúcsi Fazekasház veszélyelhárítása. Az épületet fel kell újítani, ami 5 millió forintba kerül. A pályázati támogatottság 4,5 millió forint, ehhez 500 ezer forint önkormányzati önerőt kell biztosítani. A grémium megszavazta a támogatást.

12:25: Az idei éves összesített közbeszerzési tervet elfogadták, ami szerint ezen túl Márki-Zay Péter döntéseit nem hagyja jóvá előzetesen a közgyűlés.

Márki-Zay: megtisztelő, hogy jobban bíznak bennem, mint a néhai Almási Istvánban.

Kószó Péter: Almási Istvánról ne tegyünk kegyeletsértő kijelentéseket.

12:17: Április 23-ra és 24-re tűzik ki a 2018/19-es óvodai nevelési év beiratkozásának időpontját – határozott a közgyűlés.

12:15: A döntés megszületett: a kamarával történnek egyeztetések, és az áprilisi közgyűlésen újra tárgyalnak a témában.

11:53: A helyi vállalkozások részére nyújtható bérfejlesztési támogatásáról tárgyaltak a képviselők. Márki-Zay Péter szerint mivel a városnak mindössze 50-60 millió forintnyi tartalék áll rendelkezésére, és a 101 négyzetméter alatti ingatlanok esetében eltörölik a magánszemélyek építményadóját, ezért a vállalkozások számára nyújtott, korábban megszavazott támogatást fel kell függeszteni. A vállalkozások az építményadójuk 30 százalékának terhére bért fejleszthetnek.

Hegedűs Zoltán: egyeztetni kell a kérdésben a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, mint legnagyobb érdekvédelmi szervezettel ennek gazdasági és társadalmi hatásáról.

Fekete Ferenc: ez a pénz nem a vállalkozók zsebébe vándorol, hanem bérfejlesztésről van szó, szóval a munkavállalókhoz, azok családjaihoz kerül.

Nagy Ernő szerint rendben kell lennie a város költségvetésének, azonban a jövőben a vállalkozásokkal jóval kell több kell törődni, mert lehet beszélni új könyvtárról és oktatásról, de csak erős gazdasággal fejlődhet igazán a város. – Másfél évtizedes problémák vannak az Ipari Parkkal kapcsolatban is, ami a város szégyene – hívta fel a figyelmet a képviselő, aki szerint a nagyobb helyi vállalkozásokat kell megkérdezni, mert ők érintettek igazán a kérdésben, nem a kamara.

Kis Andrea is így látja a kérdést, hogy a vállalkozókkal egy egyeztetést össze kell hívni a témában.

11:38: Mivel Kis Andrea alpolgármester lett, ezért nem lehet a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, valamint az Oktatási-, Kulturális-, Ifjúsági és Sportbizottság tagja. Márki-Zay és Kis Andrea javaslata, hogy Nagy Ernő képviselő legyen a két bizottság új tagja.

A grémium egyhangúlag megszavazta ezt.

11:02: Hegedűs Zoltán javaslata: csak olyan bérlő vásárolhassanak lakást, akik egy éve már benne élnek.

A testület végül három évben egyezett meg, így csak azok vehetnek lakást, akik három évig folyamatosan benne élnek.

Márki-Zay Péter a 40 százalékos kedvezményt 20-ra csökkentené, Hegedűs Zoltán szerint ezt a kérdést jobban, alaposabban körbe kell járni, így arról később tárgyaljanak. Tehát egyelőre marad a kedvezmény, és a már folyamatban lévő ügyeket nem érinti a döntés.

Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 16

10:40:  Kovács László: 400 önkormányzati lakás háromnegyedére mutatkozott már érdeklődés a vásárlások kapcsán, ami egyértelműen a program sikerét mutatja. Egyetért Cseri Tamással, mert a rászorulók a kedvezményes lakásokkal saját tulajdonhoz juthatnának. – Fontos azonban megjegyezni, hogy a vásárlás nem kötelező, aki csak bérelni akarja, az élete végéig megteheti ezt – fejtette ki a képviselő.

A politikus módosító indítvánnyal élt: csak azok vásárolhassák meg a lakásokat, akik életvitelszerűen benne élnek. A vagyonvesztés kapcsán megjegyezte: amíg az önkormányzat tulajdonában vannak a lakások, addig minden felújítási költség a várost terheli, míg ha azok magánszemélyekhez kerülnek, akkor értelemszerűen nem,

Márki-Zay Péter: relatív a sikeresség, mert nem csak szociális alapon adják el a lakásokat. – Ha valaki ma beköltözik egy lakásba, már holnap akár 40 százalékkal megveheti azt, erre utaltam a vagyonvesztéssel – reagált a polgármester.

Fekete Ferenc a Kincses-telepi városrész képviselőjeként sok lakás átadásán személyesen ott járt. – Volt, aki kiszaladt a lakásból, mert olyan rossz állapotban volt. Nyolcvan százalék rendeltetésszerűen használja, míg a fennmaradó húsz ezeket a lakásokat. A lelakott lakásokat az önkormányzatnak kell rendbehozni – mondta Fekete Ferenc.

Márki-Zay Péter azt kérdezte Antal Istvántól, a Lakosságszolgálati Iroda vezetőjétől, most hogyan védekezik az önkormányzat az ilyen esetek ellen.

Antal István: sok esetben több százezres tartozást hagynak hátra a bérlők, és csak bírósági eljárás után tudják elküldeni a lakásokból a bérlőket.

Nagy Ernő: az utóbbi időben már csak rendezett, kimeszelt lakásokat adnak ki a vagyonmegőrzés miatt.

Grezsa István: ez egy olyan vita, amikor mindenkinek igaza van.  Mindkét oldalról jogosak az aggodalmak. – Hagyjuk érvényben ezt a rendeletet, mert a jelenlegi állami családtámogatások mellett ez nagy segítséget jelent – jelentette ki. Hozzátette, mindemellett azt is meg kell vizsgálni, hogyan lehet növelni a lakásállományt.

10:14: Az önkormányzati lakások értékesítése a következő napirend. Márki-Zay szerint meg kell állítani az önkormányzat vagyonvesztését, ezért nem árulnák tovább akár 40 százalékos kedvezménnyel a szociális bérlakásokat. Sok a rászoruló család, akiknek az önkormányzat így nem tud lakást biztosítani.

Cseri Tamás (Fidesz): azért indították el korábban ezt a programot, hogy a városban ne bérlők, hanem tulajdonosok éljenek. – A kormány is adott kedvezményeket otthonteremtéshez, ezért döntöttünk a lakások értékesítése mellett, mert a legtöbb család soha nem tudna saját otthonhoz jutni – érvelt a képviselő.

Márki-Zay szerint a lakásokat így sem a rászorulók vásárolták meg. Ismét Végh Ibolyát hozta fel, azt mondta, a volt aljegyző a két gyermekével is vásárolt önkormányzati lakást.

Cseri Tamás szerint azért, mert egy-két, vagy akár öt ilyen eset előfordul, még nem szabad megszüntetni egy sok száz családot érintő segítséget. – Évekig tagja voltam a lakásügyi tanácsnak, láttam, hogy milyen sorsú emberek élnek ezekben a lakásokban – tette hozzá.

Kis Andrea szerint a lakások értékesítésével nem tudnak lakhatást biztosítani a szociálisan rászorulóknak, és egy olyan eset sem fér bele, amikor nem rászoruló lesz a tulajdonos. – A lakások értékesítése azt hozta magával, hogy a piaci albérletek árai megemelkedtek, nem ritkán 60-70 ezret is elkértek egy vásárhelyi albérletért – mondta az alpolgármester.

Nagy Ernő (MSZP): mindig voltak és lesznek, akik szociálisan rászorulók. – Senkit nem hagyhatunk az utcán – véli a képviselő, aki úgy látja, most meg kell állítani az értékesítést, és további lakásokat kell építeni. Egy-egy szociális bérlakásra ugyanis 15-20 rászoruló család érdeklődik. A politikus megvizsgálná, erre milyen források állnak rendelkezésre.

Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 17

10:00: Az idei évre eltörölik a 101 négyzetméternél kisebb lakóingatlanok építményadóját – döntött a testület.

Hegedűs Zoltán azt mondta, üdvözlendő, hogy jövőre minden háztartásban eltörölnék ezt az adót, de erről később kellene tárgyalni, mert még nem ismert, hogy a város milyen támogatásokban részesül, lesz-e rá fedezet. Azonban a 101 négyzetméternél kisebb ingatlanokra ezt már az idén be lehet vezetni, mivel a lakosság 80 százalékát érinti.

Kurucz Roland, a Közgazdasági Iroda csoportvezetője: olyan rendeletet kellene hozni, ami minden háztartást érint. A maradék 20 százaléknak is kellene akkor valami kedvezményt adni.

Márki-Zay Péter és Kis Andrea azt javasolta, hogy visszamenőleg az első negyedévre már ne legyen eltörlés. Az alpolgármester asszony azt kérte, mivel az építményadó eltörlését nem a Fidesz találta ki, ezért Hegedűs Zoltán a módosító indítványt vonja vissza, és július 1-től töröljék el az adót.

Hegedűs módosító indítványára a fideszesek igennel, a Márki-Zay Péter, Kis Andrea, Molnár Lászlóné és Nagy Ernő nemmel szavaztak, Szabó Pál tartózkodott. A polgármester azt mondta, a közgyűlésen hamarosan ezen források kieséséről is tárgyalnak majd, ezért felelőtlen volt ez a döntés. A településvezető célja, hogy 2019-től minden lakóingatlannál eltöröljék az adót.

09:55:  Molnár Lászlóné Grezsa Istvánnak: nem érti, mire jó ez a hangnem, lehet, hogy a képviselő a túlzott magabiztosságával leplez valamit.

Grezsa István szerint szó sincs túlzott magabiztossággal, ő csak arra utalt, hogy a képviselők minden évben tudomást szereznek a sportösszegekről. Elnézést kért, ha megbántotta volna Molnárnét.

09:31: Molnár Lászlóné: ha a TAO pénzeket is hozzátesszük, akkor mennyi jut akkor pontosan a vásárhelyi sportra évente? – Illetve többen panaszkodnak, hogy a vívócentrumban csak párbajtőr van, és megszűnt a kardszakosztály – jelezte.

Fekete Ferenc: Milliárdos összegről van szó. Ezekből több ezer gyermeket táboroztatunk, valamint infrastrukturális fejlesztéseket is támogatnak belőle. A TAO-pénzek beszerzése egyszerűnek tűnik, de valójában rengeteg előkészítéssel és munkával jár.

Grezsa István (Fidesz) képviselő meglepődött Molnár Lászlóné kérdésén, mivel képviselő lévén minden évben rálát az összegekre.

Kószó Péter: a vívás három ága közül a párbajtőr a legnépszerűbb, a másik kettő (kard, tőrvívás) háttérbe szorult.

Elfogadták a sporttanácsnoki beszámolót.

09:16: – Az elmúlt időszakban mintegy 7 milliárd forintot fordítottunk a vásárhelyi sportéletre. Ez különböző forrásokból valósult meg, többek között önkormányzati, állami és TAO-s pénzekből – ezt már Fekete Ferenc mondta a sporttanácsnoki beszámolójában.

Hozzátette, a településen 2011 óta létezik TAO-s támogatás, és a 7 év alatt egyszer sem lehetett ezzel kapcsolatos visszaélésekről hallani, mint ahogy arról sem, hogy például egy edző több millió forintért dolgozzon itt.

Mivel Márki-Zay Péter az utóbbi hetekben az elmúlt öt évi sporttámogatásokat ellenőrizte, ezért a sporttanácsnok azt kérdezi, hogy a polgármester minden rendben talált-e. – Már vádak is értek ezzel kapcsolatban, ezért kellene megnyugtatni a lakosságot – mondta.

Márki-Zay Péter: csak az átláthatóság miatt lettek ellenőrizve az önkormányzati sporttámogatások, a TAO-pénzeknek még nem néztek utána. – A lakosoknak joguk van tudni, mire mennyi pénzt fordítanak – jelentette ki.

09:08: Hegedűs Zoltán szerint Vásárhelyen példaértékű a hivatali kiépítettség, így sok ügyet egy helyben tudnak intézni a vásárhelyieket.

Szabó Pál képviselő szerint pedig szemléletváltásra lenne szükség, ugyanis sokan elvándorolnak a városból, így egy-egy helyi állás meghirdetésénél előnyben kellene részesíteni azokat a munkavállalókat, akik vásárhelyiek.

Égető Gábor szerint ilyenre nincs lehetőség, ugyanis ez akár jogi eljárásokat is vonhatna maga után.

09:06: Fekete Ferenc (Fidesz) képviselő szerint a hivatalnak kiemelkedő szerepe van a munkanélküliség csökkentésében, és abban, hogy a közfoglalkoztatottak visszatérjenek a versenyszférába. – A vállalkozókat minél inkább szélesebb körben tájékoztatni kell a munkaerő-helyzetről, mivel munkaerőhiány van – tette hozzá.

Márki-Zay Péter ennek kapcsán megjegyezte, egyetért azzal, hogy munkaerőhiány van, éppen ezért egy új szervezeti egységet szeretnének létrehozni a vállalkozások fejlesztésére és a hódmezővásárhelyi, máshol dolgozó fiatalok hazacsábítására.

09:01: Molnár Lászlóné (Jobbik) képviselő: sokan sérelmezik, hogy a földhivatal a belvárostól messze, a Rárósi útra került,  ahol az útviszonyok is rosszak.

Mucsi Lászlótól pedig azt kérdezi, mikor várható az út felújítása.

–  Az ügyfélfogadás az Ady Endre utca 14. szám alatt történik, tehát földhivatali ügyekben nem kell a Rárósi útra menni – válaszolt Égető Gábor.

Mucsi László: az út felújítása a tervek között szerepel, az anyagi lehetőségektől függ a kivitelezés.

08:43: A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal 2017-es beszámolója következik. Égető Gábor, a hivatal vezetője elmondta, idén ötévesek a járási hivatalok az országban. Az egyik céljuk a munkanélküliség csökkenése. Ez a szám 2010-ben 10,9 százalék volt, ez a szám mára 2 százalékra csökkent.

– Két kormányablakkal működik a hivatal, az egyik az Ady Endre utcán, a másik Mindszenten. Eddig összesen 280 ezer ügyfelet tudtunk fogadni. Idén eddig 12 ezer embert szolgáltunk ki – ismertette a hivatal vezetője, hozzátéve, a tavalyi év nagy változást hozott, ugyanis a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által a megye agrárcentrumává vált Vásárhely.

– Március 23-tól Végh Ibolya veszi át a járási hivatal vezetését – jelentette ki Égető Gábor.

Kovács László (Fidesz) képviselő megköszönte Égető Gábornak a beszámolót.

08:35: Márki-Zay Péter arra kérte Kószó Péter képviselőt, hogy az újonnan elkészült első világháborús emlékmű átadásán vegyen részt, mivel nélkülözhetetlen érdemei vannak annak létrehozásában.

Kószó Péter szerint kötelességünk folyamatosan megemlékezni az áldozatokról, ugyanis Hódmezővásárhelyen szinte nem volt olyan család, amelyet személyesen nem érintett az első világégés.

Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 9

08:25: – Felbontásokkal találkozhatnak a városban közlekedők, a tramtrain nyomvonalának kiépítése miatt – mondta Mucsi László. Az északi elkerülő műszaki átadása pedig most történik, a 2016 novembere óta tartó beruházás véget ért. 90 km/h-val lehet közlekedni az új úton, később, ha kétszer kétsávosra bővítik, akkor ez a szám 110-re nőhet.

4 milliárd forintból a Cseresnyés Kollégium, a Kalmár és az Eötvös iskolák rekonstrukcióját tervezik – hangzott el a beszámolóban.

Márki-Zay Péter: a Bajcsy és az Ady Endre utcákon milyen lezárások várhatóak a jövőben?

Mucsi László: A tramtrain nyomvonalának építése miatt félpályás útzárra és egyirányúsításra kell számítani. Még nincs meg ennek a pontos időpontja, de a lakosokat időben tájékoztatják majd.

Benkő Zsolt (Fidesz) képviselő megköszönte Mucsi Lászlónak és az irodának az elvégzett munkát. Véleménye szerint fontos megemlíteni, hogy a pénzügyi elszámolás is az iroda feladata, és ez is problémamentesen zajlik.

08:10: Mucsi László, a Városfejlesztési és Építéshatósági Iroda vezetője az iroda működéséről számolt be. Mint elmondta, összesen 17 fővel dolgoznak, fő feladatuk a városban zajló beruházások lebonyolítása. Az Ipari Parkot 1,9 milliárd forint TOP-os forrásból fejlesztik, a keleti elkerülőt pedig 1,8 milliárd forintból építik meg. Az út 3,1 kilométeres lesz, a kutasi utat a Hód-Mezőgazda Zrt.-nél az erzsébeti úttal köti majd össze.

Iskolákat is felújítanak, energetikai korszerűsítésen esik át többek között a Nádor, a Klauzál és a Szent István utcai intézmények. Az orvosi rendelők korszerűsítése már tavaly megkezdődött, a Tornyai és a Rárósi utcán már át is adták ezeket. A Széchenyi téren és az Agyag utcán várhatóan nyárra készülnek el a munkálatokkal.

A Németh László Gimnáziumot is felújították, új ebédlőt és teraszrészt (két tantermet egy csoportszobát) alakítottak ki, valamint nyílászárókat cseréltek ki. Ez 240 millió forintba került.

Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 14

08:07: Szabó Bálint szót kér a K’Art-ügy kapcsán, mivel az szerinte Hódmezővásárhely legjelentősebb gazdasági és közéleti bűnügye. Márki-Zay Péter nem ad szót, azt mondta, nincs ilyen napirendi pont, majd a közgyűlés után tárgyaljanak erről.

– Ez jogsértő – reagált Szabó Bálint. Márki-Zay szerint nem az.

08:06: Hegedűs Zoltán képviselő, a Fidesz-frakció vezetője: a polgármester-választás után alaptalan vádak láttak napvilágot, ami nem könnyíti meg a testület és a polgármester közötti együttműködést. A politikus szerint csak békességben és közös munkával lehet sikeresen irányítani a várost.

Márki-Zay Péter egyetértett Hegedűs Zoltánnal, és bocsánatot kért mindazoktól, akiket megbántott a kampánya során.

08:02: Megkezdődött az ülés. A grémium határozatképes, Kecskeméti Rita (Fidesz) önkormányzati képviselő hiányzik.

Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 5

07:58: Köszöntjük olvasóinkat innen a Városházáról! Nemsokára kezdünk. A közgyűlés előtt Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatót tartott K’Art-ügyben. A jogász arra kérte Márki-Zay Pétert, hogy állítson fel egy önkormányzati vizsgálóbizottságot az ügy kivizsgálása érdekében. Egy kisebb civil csoport megzavarta Szabó sajtótájékoztatóját, ők a polgármester mellett álltak ki.

Mai napirendi pontok:

  1. évi költségvetési rendelet módosítása

Beszámoló a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Építéshatósági Iroda tevékenységéről

Beszámoló a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatalának 2017. évi munkájáról

Beszámoló a tanácsnokok 2017. évi munkájáról

Egyebek

Márki-Zay Péter polgármester megválasztása óta ez az első rendes közgyűlés. A testület azonban két alkalommal már összeült, a március 3-i polgármesteri beiktatáson, valamint március 15-én, amikor három elismert vásárhelyit Pro Urbe díjjal tüntettek ki.

Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 20 Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 19 Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 18 Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 17 Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 16 Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 15

Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 11 Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 8 Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 7 Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 6 Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 3 Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 2 Közgyűlést tartanak ma Vásárhelyen – Online közvetítés! 1