„Ha a tökéletes orvost feltalálják, mehetünk krumplit kapálni”

„Semmi mást nem csináltam, csak az orvosi eskümhöz igyekeztem hű lenni” – így vall az életpályájáról Dömötör János, akit március 15-én Pro Urbe díjjal tüntettek ki Hódmezővásárhelyen.

A vásárhelyi díszközgyűlésen Dömötör János nyugalmazott radiológus főorvos is Pro Urbe díjat kapott az önkormányzattól.

A kitüntetett 1948-ban született Hódmezővásárhelyen, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban 1967-ben érettségizett, majd 1974-ben a SZOTE Általános Orvostudományi Karán orvosi diplomát szerzett. Kezdettől az 2016. december 31-i nyugállományba vonulásáig,

42 évig a helyi kórház radiológus orvosa, majd főorvosa volt.

Munkáját mindenkor a legjobb tudásával, lelkiismeretesen, a betegek iránti hatalmas empátiával végezte. Már megjelenésével, hangjával gyógyított, igyekezett a diagnózist közérthetően elmagyarázni, az ezzel kapcsolatos félelmeket eloszlatni, csökkenteni, évtizedeken át sok ezer betegében erősítve a hitet és a gyógyulás lehetőségét.

Azok közé az orvosok közé tartozott, és tartozik a mai napig is, akinek az élete volt a munkája, és a vásárhelyi kórház. Kollégái a Dél-Alföldön, sőt országszerte elismerik gyógyító munkáját.

A kitüntetett a Promenád-nak elmondta, egyáltalán nem számított a díjra, és hatalmas megtisztelésként tekint arra.

Ambrus Sándort, Dömötör Jánost és Szénási Jánost tüntették ki a díszközgyűlésen 11

– Semmi mást nem csináltam az életutam során, csak az orvosi eskümhöz igyekeztem hű lenni. A szüleim arra neveltek, hogy a lehető legtöbbet teljesítsem, és törekedtem ezt szem előtt tartani – mesélte Dömötör János. A főorvos ugyanakkor azt vallja, hogy

a tökéletes doktort még nem találták fel.

– Amint ezt megtörténik, azt az orvost klónozni kell, mi pedig elmehetünk krumplit kapálni – tette hozzá nevetve a díjazott, aki egy családi ebéddel meg is ünnepelte a városi kitüntetést.

Dömötör János feleségével négy gyermeket nevelt fel, felsőfokú diplomát adva a kezükbe.