Jó reggelt, Vásárhely! 12

A mai időjárás a 1848. március 15-hez lesz hasonló. Eső várható.

Pesten a forradalom kitörésének napján a Nemzeti Múzeumnál ugyan a Nemzeti dalt nem mondta el Petőfi, de a 12 pontot, a nép követelését ismertették. És a több ezer fős közönség áztató esőben lelkesült fel annyira, hogy átmenve Budára kiszabadítsák Táncsicsot a börtönéből. A forradalmárok láttán az ott székelő helytartó tanács „reszketni méltóztatott”.

Ma egyébként a Elektrák, Keledek, Kelemenek, Kelemérek, Kelenek, Kristófok, Krisztoferek, Ludovikák, Lujzák, Lukréciák, Perennák, Sudárok, Sudárkák, Zakáriák és Zakariások ünneplik a névnapjukat.

Aki készült a városi ünnepségsorozatra, az tegye, hiszen háromnegyed 8-kor már felhúzzák a város lobogóit a főtéren, majd az ünnepi ótemplomi istentiszteletet követően előbb a Petőfi- majd a Kossuth-szobornál koszorúznak. Ez utóbbi helyen mond beszédet Márki-Zay Péter polgármester. A városi program egyébként bővebben itt olvasható.

Akinek a hidegben nincs kedve, az sem marad le semmiről, mert a promenad.hu munkatársai ott lesznek minden fontos helyszínen és tudósítanak is az eseményekről.

Mint ahogy arról tegnap már beszámoltunk, a Fidesz-KDNP és Lázár János tegnap délben koszorúzta meg a Kossuth-szobrot, Végh Ibolya volt városi aljegyzőt nevezték ki március 23-tól a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal vezetőjének.

Márki-Zay Péter polgármester a városi átvilágítással kapcsolatos sajtótájékoztatóján többek közt azt mondta, hogy hivatalba lépése előtt több teherautónyi iratot szállítottak el a városházáról, majd K’ Art ügyben vitázott Szabó Bálint jogásszal, a cég kifizetetlen alvállalkozóinak képviselőjével.

Kanyó Balázs neurológus szakorvos, osztályvezető főorvos szerkesztőségünk vendégeként online adott tanácsokat a stroke, azaz az agyvérzés megelőzésétől a betegségen átesett betegek rehabilitációjáig.  Lázár János országgyűlési képviselő pedig egy Rudnay utcai lakásban tartott újabb szobafórumot.

És azt is megírtuk, hogy mikben is értek el rengeteg szép eredményt a vásárhelyi (és makói) diákok.

Március 15-én történt:

I.e. 44-ben a szenátusban, saját szenátorai, köztük fogadott fia Brutus megölték Julius Caesart.
I.sz.: 933-ban Madarász Henrik Merseburgnál legyőzte a kalandozó magyarokat.
1847-ben megalakult az Ellenzéki Párt, mely elnökévé Batthyányi Lajost választották.
1848-ban Pesten győzött a forradalom.
1942-ben Háborúellenes tüntetés Budapesten a Magyar Történelmi Emlékbizottság szervezésében. A magyar parasztság nevében a kisgazdapárti Bajcsy-Zsilinszky Endre és a parasztpárti Kovács Imre közösen megkoszorúzzák a Petőfi-szobrot.
1972: Budapesten több száz fő tüntetett a függetlenségért – a rendőrség szétverte őket.
1985 Bejegyezték a világ első internetes domain-nevét (symbolics.com).
1986: A „lánchídi csata” Budapesten: A Petőfi térről indulva több ezer fiatal tüntet a Belvárosban és a Batthyány-örökmécsesnél. A rendőrség erőszakkal lép fel, több személyt elfognak, előállítanak.
2016: Ferenc pápa bejelenti, hogy 2016. szeptember 4-én szentté avatják Teréz anyát.
Ezen a napon született: 1883-ban Egry József festőművész, 1894-ben Aba-Novák Vilmos festőművész, 1927-ben Mednyánszki Ágnes színésznő.

Egyébként ez a Magyar Sajtó Napja, illetve a Kossuth-díj átadójának napja is.