Napi cuki: zsiráfborjú született Nyíregyházán

Kopogtatott a gólya a Nyíregyházi Állatpark Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében, a Tarzan ösvényén. Az eddig 5 főből álló zsiráf család ugyanis egy újabb taggal gyarapodott.

A kis zsiráf jó egészségnek örvend, s egyelőre anyjával él együtt, de pár nap múlva meg fog ismerkedni a csapat többi tagjával is. A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg három felnőtt nőstény (Bogi, Laura, Vanessa, ), egy hím (Árpi), s 2 fiatal egyed él; a 2 hetes borjú mellett , Kamilla a 3.5 éves nőstény is megtekinthető.

Napi cuki: zsiráfborjú született Nyíregyházán 1

A kis zsiráf születése után aggódtak a gondozók, hiszen Laura a 9 éves zsiráf mama első borját a 3.5 éve született Kamillát, nem nevelte. Őt a gondozók etették az első hónapokban. Szerencsére Laura, megérett az anyaságra, s az első pillanattól kezdve gondoskodóan neveli borját. A 180cm magas, kb. 70kg-os bika borjú egyelőre anyatejjel táplálkozik, s féléves korában kezd majd átszokni a szálas takarmányra, ám 12-16 hónapos koráig még menüjében az anyatej is szerepel.

Napi cuki: zsiráfborjú született Nyíregyházán 2


A tudomány jelenlegi állása szerint a zsiráfok kilenc alfaját különítik el,mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján él. A Nyíregyházi Állatparkban alfajtiszta Rotschild -zsiráfok élnek, melyek eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonosak, ezért Uganda zsiráfnak is szokták nevezni. Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb mint 700 egyed él belőlük. A világ állatkertjeiben nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon, köztük 6 itt, a Nyíregyházi Állatparkban él. A most született borjú a nyolcadik Nyíregyházán született zsiráf.

 

Forrás, fotók: Nyíregyházi Állatpark facebook oldala