Hódmező habja – napi netszemle 1

Választási kamuarcok, vásárhelyi kerámiacsodák, ellenzéki morzsolódás, erdélyi pszichothriller. Szerdai koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

Képnyújtás

Vásárhely a Vigadóban.

Hamarosan bezárja kapuit a 7000 év történetét bemutató kerámiatárlat a fővárosban – írja a Vásárhely24.

„Már csak vasárnapig látogatható a Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig – Hódmezővásárhely kerámiaművészete és kerámiaipara című kiállítás a budaepsti Vigadóban. A nagyszabású tárlat átfogó képet nyújt a város hétezer évet felölelő agyagművességéről, a vásárhelyi fazekasságról, míg a kiállítási anyag fókuszában a 20-21. század iparművészete, azon belül is az elmúlt húsz esztendő kerámia szimpóziumai állnak.”

Vásárhely a Vigadóban: hamarosan bezárja kapuit a 7000 év történetét bemutató kerámiatárlat – Vásárhely24

Már csak vasárnapig látogatható a Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig – Hódmezővásárhely kerámiaművészete és kerámiaipara című kiállítás […] Már csak vasárnapig látogatható a Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig – Hódmezővásárhely kerámiaművészete és kerámiaipara című kiállítás a budaepsti Vigadóban. A nagyszabású tárlat átfogó képet nyújt a város hétezer évet felölelő agyagművességéről, a vásárhelyi fazekasságról, míg a kiállítási anyag fókuszában a 20-21.

Képmutatás

Választási kamuzások.

A Delmagyar.hu is összefoglalja a Szimandl család furcsa sztoriját, ők azok, aki egymás ellen indulnak a választáson, de nincs programjuk, és nem is nyilatkoznak.

„Bár a Facebookon valamennyien jelen vannak, hiába írtunk nekik üzenetet, nem válaszoltak a megkeresésünkre. Megkérdeztük volna például, hogy nem okoz-e családi konfliktust, hogy egymás ellenfelei a korteshadjáratban. Ha olvasóinknak fogalmuk sincs, hogy a fentebb említett pártoknak ki az elnöke, hány tagjuk van, milyen programmal szeretnének kormányt váltani vagy kormányt támogatni, ne legyen lelkiismeret-furdalásuk.”

Egymás ellen indulnak a családtagok: az 1 százalék a cél, hogy ne kelljen visszafizetni a milliókat?

Szimandl János (Családok Pártja – CSP), Szimandl Tamás (Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja – MEDETE), Szimandlné Nagy Ibolya (Összetartás Párt – ÖP) egymással szemben indul Csongrád megye 4. számú választókerületében az április 8-i országgyűlésiképviselő-választáson. A családnév egybeesése nem véletlen. Apáról és fiáról, illetve utóbbi feleségéről van szó.

Morzsolódás

Ellenzéki érdekütközések.

Nemhogy összellenzéki koordináció nem lesz, de még a baloldali pártok közötti egyeztetés is kérdéses, ha pedig a Békemeneten nagyságrendekkel többen lesznek, elindul egy széthúzás – elemeznek szakértők a Hirado.hu cikkében.

„Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa szintén úgy vélte, nem érdekük az összefogás. A Jobbik-szavazók lemorzsolódnak, a megmaradt tábor kiábrándul, és számukra nem szimpatikus, hogy Vona Gábor egy ilyen alkuval Gyurcsány Ferencet segítené a hatalomba. Ezt tudják a Jobbikban is, ezért nem is merik nyíltan kimondani, hogy bármilyen háttéralkut kötöttek volna.”

Elemzők szerint az ellenzéki pártoknak kevés esélyük van a kormányváltásra

Nemhogy összellenzéki koordináció nem lesz, de még a baloldali pártok közötti egyeztetés is kérdéses, ha pedig a Békemeneten nagyságrendekkel többen lesznek, elindul egy széthúzás – vélik a szakértők. Ha szétnézünk az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei között, akkor Szél Bernadett, Vona Gábor és Karácsony Gergely tekinthető olyan aspiránsnak, aki mögött valóban mérhető politikai erő áll.

Kihívás

Erdélyi pszichothriller.

Egy skandináv hangulatú thriller forog az elsőfilmes rendezővel, Bagota Bélával Erdélyben, a Hargita északkeleti részén, egy köpésre a népszerű turistaközpontoktól – a 24.hu helyszíni riportja.

„Bagota azt is hozzátette, hogy nem akarták a forgatókönyvet a magyarok és a románok közötti konfliktusokra kiélezni, ember és ember közötti viták jelennek meg. Ehhez csak pluszt ad, hogy a film harminc százaléka románul forog, ami főszereplő, Krisztik Csaba számára is nagy kihívást jelent.”

Így készül a pszichothriller egy erdélyi bányában

A most készülő új, magyar filmnél kis túlzással a helyszín írta a történetet, és nem fordítva. Egy skandináv hangulatú thriller forog az elsőfilmes rendezővel, Bagota Bélával Erdélyben, a Hargita északkeleti részén, egy köpésre a népszerű turistaközpontoktól.