Új pompájában várja lakóit a mártélyi gólyafészek 2

Már nagyon várják vissza a gólyákat a település lakói, ezért a veszélyesnek tűnő fészket helyreállították a szakemberek.

A vándormadarak otthona már annyira ránőtt az elektromos vezetékre, hogy balesetveszélyessé vált. Ezért a szakemberek lebontották, majd a helyére egy új került.  A régiből származó gallyakat is felhasználták hozzá, hogy otthonosan érezzék magukat a hazaérkező madarak – írja a vasarhelyitv.hu.

– Az elmúlt időszak viharos eseményeinek hatására néhány gólyafészek komolyan megrongálódott, illetve van olyan is, amit a későbbiekben át szeretnénk helyezni. Ez adta az apropóját, hogy engedélyt kérjünk a gólyafészkek kezelésérére

– nyilatkozta a tévének Borsos József Mártély polgármestere.

Juhász Tünde kormánymegbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy  az embereknek nem szabad a természet egyensúlyát a végtelenségig kizsákmányolniuk. Elmondta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kettős feladatot lát el: felügyeli a természetvédelmi szempontokat és a létesülő elektromos vezetékek engedélyeztetését is. Teszi ezt a 10 éve életbe lépett Akadálymentes Égbolt Együttműködés keretében.

Új pompájában várja lakóit a mártélyi gólyafészek 1

A gólyák várhatóan március 20-án térnek vissza és veszik birtokba újra fészkeiket. Először mindig a tojók érkeznek és ha már ők elfoglalták a szállásaikat, csatlakoznak hozzájuk társaik is.

Forrás: vasarhelyitv.hu

Képek: Hűvös Oszkár