Öt évesek a járási hivatalok

Keddtől Csongrád megye minden településén lehetőség van arra, hogy a helyi képviselő testület közvetlenül tájékozódjon a területi közigazgatás utóbbi öt évében elvégzett munkáról és véleményt nyilvánítson az átalakítás megyei eredményeiről. Az illetékes járási hivatalok vezetői azon településeken tartanak beszámolót ahol erre igény van. A járási hivatalvezetők mellett a megyei kormánymegbízott, Juhász Tünde is részt vesz a számadásban: Csongrád megye minden járásába eljutva, kisebb-nagyobb településeken számol be az elvégzett munkáról és várja a képviselők észrevételeit. Az első ilyen alkalom holnap, Árpádhalmon lesz.

2013. január 1-én kezdték meg munkájukat a járási hivatalok. A területi közigazgatás régi néven, de új feladatokkal felruházott egységeit azzal a céllal hozta létre a kormány, hogy az államreform részeként saját szervezetrendszerén keresztül nyújthassa szolgáltatásait az állampolgárok részére. Ennek érdekében a már meglévő, területi illetékességgel működő hivatalok mellé (földhivatal népegészségügy, foglalkoztatás) a járási hivatalokhoz kerültek a jegyzőktől átvett államigazgatási ügyek, mint pl. az okmányirodai feladatok, egyes gyám- és gyermekvédelmi, szociális igazgatási, családtámogatási ügyek, egyéni vállalkozói tevékenység engedélyezése, helyi védelmi bizottságok vezetése, szabálysértési feladatok. Ezt követően teljesedett ki a Kormányablakok hálózata országszerte, ahol az állampolgár közvetlenül tudja hivatalos ügyeinek döntő többségét intézni. A kormányablakkal nem rendelkező településeken ügysegédek nyújtanak segítséget az ott élőknek az ügyintézésben, heti rendszerességgel látogatva egy-egy község lakosságát.

Csongrád megyében 7 járás van, központi településükön működnek a járási hivatalok. Ezek Makó, Hódmezővásárhely, Szeged, Szentes, Csongrád, Kistelek és Mórahalom. Ma már összesen 11 kormányablak áll a megyében élők rendelkezésére és 33 ügysegéd munkálkodik.

Az elmúlt öt év munkájának eredményéről holnaptól a megye minden olyan településén beszámolnak a járási hivatalok vezetői, ahol erre igény van: a képviselő testületi üléseken, közgyűlések ülésein adnak számot elvégzett munkájukról és ismertetik eredményeiket. Ezen túlmenően javaslatokat is kérnek a testületek tagjaitól arra vonatkozóan, miként lehetne a szolgáltatások nyújtását, a feladatellátást még inkább az ott élők igényeihez igazítani.

A járási hivatalvezetők mellett a megyei kormánymegbízott, Juhász Tünde is részt vesz a számadásban: Csongrád megye minden járásába eljutva, kisebb-nagyobb településeken, a testületi üléseken és közgyűléseken számol be az elvégzett munkáról és várja a képviselők észrevételeit. Az első, az árpádhalmi testület ülése lesz, amely holnap reggel 9 órakor kezdődik Petőfi Sándor utca 17. szám alatti Polgármesteri Hivatalban.

A héten a további helyszíneken és időpontokban lesz beszámoló:

Árpádhalom  2018.03.13. 09:00 óra, Árpádhalom, Petőfi u 17.

Tóth Flórián, a Szentes Járási Hivatal vezetője és

Juhász Tünde kormánymegbízott

Csengele – 2018.03.14. 14:00 óra, Csengele, Petőfi utca 13.

Szalai Gabriella, a Kisteleki Járási Hivatal vezetője

Mártély – 2018.03.14. 14:00 óra, Mártély, Rákóczi tér 1.

                                    Égető Gábor, a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal vezetője

Újszentiván – 2018.03.14. 15:00 óra, Felszabadulás utca 7

Szepesiné Hidvégi Julianna, a Szegedi Járási Hivatal hivatalvezető helyettese

Forrás: CSMKH Sajtó Szolgálat

Kép: hodmezovasarhely.hu