Így emlékezik Vásárhely 1848-ra

Mutatjuk a nemzeti ünnep és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezés programjait.

Március 14-én, szerdán 14 órától A forradalom nyomában – 1848/49 utóélete címmel tartanak tudományos konferenciát az Emlékpontban. Előadók: Marjanucz László tanszékvezető, egyetemi docens, Zakar Péter egyetemi tanár, Ligeti Dávid tudományos munkatárs és Miklós Péter történész, az Emlékpont intézményvezetője.

Ezt követően, 18 órától a „Föltámadott a tenger…” az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának tiszteletére rendezett produkciót adja elő a Forgatós Táncegyüttes a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Március 15-én, csütörtökön reggel 7.45 –től ünnepi zászlófelvonás lesz a Kossuth téren, majd 8 órakor ünnepi istentisztelet tart a Hódmezővásárhelyi Református Ótemplomban Bán Csaba református lelkipásztor. 9 órától a Petőfi-szobornál tartanak megemlékezést, majd az ünneplők a Kossuth térre vonulnak, ahol Márki-Zay Péter polgármester mond beszédet. Közreműködik Pál István „Szalonna” és Bandája, Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, valamint az MH. 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Díszalegysége és Helyőrségi Zenekara Kovács István őrnagy vezényletével.

Ezután díszközgyűlés lesz a Városházán, ahol városi kitüntetéseket adnak át. Pro Urbe díjban részesül Ambrus Sándor fazekas, népi iparművész, Dömötör János nyugalmazott radiológus főorvos és Szénási János fazekas, népi iparművész.

A megemlékezés 11 óra 30 perctől Szametz András kopjafánál, az Unitárius Temetőben folytatódik, majd a ’48-as honvéd mellszobrát is megkoszorúzzák a Szabadság Olvasókörben.

Az ünnepi megemlékezés 15 órától a Petőfi szavalóverseny döntőjével ér véget a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

A meghívót ITT tekintheti meg.