A diabétesz valójában "öt különböző betegség" a legújabb kutatások szerint 1

A friss  eredmények arra mutatnak, hogy a pácienseket öt csoportba lehet osztani. Mutatjuk a felosztásokat!

A cukorbetegség a világon az egyik leggyakoribb anyagcsere- betegség, mely 11 felnőttből egyet sújt. Szövődményei révén rontja az életminőséget, fokozza a szívroham, a stroke, a vakság, a vesebetegség és a végtag-amputáció kockázatát. 

A jelenleg érvényes meghatározás szerint két típusát különíthetjük el. Az 1-es típusú az immunrendszer betegsége, mely tévedésből rátámad az inzulintermelő sejtekre, így nincs elég inzulin a vércukorszint szabályozására. A 2-es típusú diabéteszt leginkább a helytelen életmód következményének tartják, mivel a testzsír befolyásolhatja az inzulin működését.

A The Lancet Diabetes and Endicrinology című szaklap friss számában megjelent eredmények azonban  arra mutatnak, hogy a pácienseket öt csoportba lehet osztani.

A csoportokba való besorolás a következő:

  • Az első csoportba kerültek a súlyos autoimmun betegségben szenvedők, lényegében az 1-es típusú diabéteszesek, akiket látszólag egészségesen, fiatal korban támad meg a kór, a szervezet az immunhiba miatt nem tud inzulint termelni.
  • Őket  követik a szintén súlyos inzulinhiányos betegek, akik eleinte ugyanolyannak tűnnek, mint az első csoport tagjai, egészséges testsúlyuk volt, inzulinhiánnyal küzdöttek, de az immunrendszerük nem volt hibás.
  •  A harmadik csoportba sorolták a súlyosan inzulinrezisztens betegeket, akik általában túlsúlyosak voltak, az inzulintermelés nem állt le, ám a testük már nem reagált rá.
  • A negyedik kategóriába azok kerültek, akik enyhébb diabétesze az elhízással összefüggően alakult ki, ám anyagcsere szempontjából közelebb álltak a normálishoz, mint a harmadik csoport tagjai.
  •  Majd az enyhe, idős kori diabéteszes pácienseket sorolták az ötödik csoportba, akiknél akkor jelentkeztek a tünetek, amikor lényegesen idősebbek voltak, mint a többi csoport betegei, és állapotuk általában jobb volt náluk.

 “Ideális esetben a diagnózis tartalmazza, melyik csoportba tartozik a beteg, így a kezelést is pontosabban lehet meghatározni. Az első három súlyos típust agresszívebben lehet kezelni, mint a két enyhébbet”

– mondta el a BBC-nek Leif Groop, a kutatóinak egyike.

Konklúzió:

A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a második csoport betegeit annak ellenére, hogy 2-es típusú diabétesszel diagnosztizáltak kezelésüket inkább az 1-es típusú diabéteszesek kezeléséhez tennék hasonlóvá. Mivel nincs autoimmun betegségük, az új kutatás szerint azonban a kórt valószínűleg az inzulinelőállító bétasejtek okozzák. A második csoportnál nagyobb volt a vakság kockázata, a harmadiknál a vesebetegségé, tehát az ő esetükben a gyakoribb szűrés lehet hasznos.

Forrás: MTI