Léggömbökkel, játékokkal, tortával, bohóccal és a Bartos Erikával, a Bogyó és Babóca sorozat írójával ünnepelte szombaton délelőtt egy évtizedes fennállását a Németh László Városi Könyvtár babázó klubja.

Ennyi kisgyereket, kisbabát együtt valószínűleg még senki sem látott a könyvtárban, mint szombaton délelőtt. A babakocsisok jobbára szundikáltak, a karon ülők és a totyogók azonban már az előcsarnokban alaposan rácsodálkoztak a mennyezetről lógó lufierdőre. A nagyobbak aztán kedvükre rajzoltak, ugráltak, szaladgáltak a gyermekkönyvtár és az olvasóterem között, mely ezúttal kicsinek bizonyult ekkora tömegnek. Nagyon de nagyon.

– Az országban az elsők között, hanem az elsők voltunk, akik a könyvtárban a Babázó klubot elindítottuk, hogy helyet adjunk az édesanyáknak egy kikapcsolódhatnak, beszélgethetnek. Ilyen hely a városban sehol sem volt – mondta Kovács Ildikó Katalin könyvtáros, a Babázó klub vezetője, aki Gyulafalviné Vereczkei Györgyi kolléganőjével szervezi a kedden délelőttönként a gyermekkönyvtárban működő klub rendezvényeit. Hozzátette, több száz gyerek fordult meg náluk, minden évben készítenek róluk tablót, de eddig még senki sem számolta meg őket.  – Nagyon jók a visszajelzések, a gyerekek akik hozzánk járnak a baba klubba, sokkal könnyebben szoknak be a bölcsődébe, óvodába. Ilyen pozitívuma is van, hogy itt hamarabb kerülnek be egy közösségbe.

De hallgassák meg Kovács Katalin Ildikót:

– Havonta egyszer eljövünk ide, nagyon j, hogy itt sok szép könyv van, jó kis játékokat adnak ide, s nagyon jó a társaság és a klub időpontja is remek – mondta Sípos Lászlóné, aki Katalin kislányával érkezett a jubileumi ünnepségre. – A lányom szereti a játékokat és a gyerekeket, elég eleven, de itt engedik, hogy kibontakozzon – tette hozzá az édesanya.

A gyerekeket és szüleiket az ünnepi műsorban a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ Csillagocska és Ficánka gyermek néptánccsoportjai kápráztatták el Tápai Lászlóné közreműködésével. A többször is vastapsot arató fellépést követően a Bogyó és Babóca gyermekkönyv és rajzfilmsorozat írója, Bartos Erika tartott érdekfeszítő előadást, majd dedikálta könyveit, a szép hosszú sorban álló kisebb és felnőtt olvasóinak.

– A párom és Hanna Luca lányunk hetente eljönnek a babázó klubba, ezért jöttem el ma és is. Mindig azt mondja, hogy remekül érzik itt magukat – árulta el Nagy József, aki a a lányával türelmesen állt sorba, hogy a bohóc nekik is hajtogasson egy lufi állatkát. Az pedig serényen tette a dolgát, az egyik cicát követte a másik kutya, vagy éppen a dinoszaurus, attól függően, hogy éppen melyik gyerek mit kívánt magának.

– Szerintem a gyerekek nagyon jól érzik itt magukat és nyilván a szülők is, hiszen a babázó klub egy közös program, ahol értelmes együtt töltött időt tudunk eltölteni – mondta Farkasné Szilvia. Farkas Zente édesanya elmondta, hamarosan 3 éves kisfia készül ezekre az alkalmakra, szívesen jön és jól érzi magát.

A szülinap persze nem múlhatott el torta nélkül. Az eperrel borított csokitortára tűzijáték is került, s bár szép volt, de a gyerekek alig várták, hogy megkaphassák a finomságot.