Erdei Zsolt „Madár” a díjkiosztó után adott interjút.

Milyen érzés volt átadni a sportolóknak a díjakat?

Megtisztelő érzés volt számomra átnyújtani ennek a sok fiatalnak a sportmunkájukért járó elismerést. Az invitálásban azt éreztem, hogy példaképként hívtak el ide, és nagyon örültem, még ha ezer kilométert is kellett utaznom érte. Jó azt látni, hogy még mindig vannak fiatalok, akik szeretnek sportolni, és odaadással, alázattal végezik ezt, és e-mellett még tanulnak. Nekem mindig azt mondta az edzőm, hogy első a tanulást, második a sport. Én is ezt mondom a mostani fiatal sportolóknak.

Mit gondolsz, mennyire fontos az utánpótlás sportra fektetett hangsúly?

A tehetségek köztünk szaladgálnak, de néha nem könnyű felfedezni őket. Nagyon fontos, hogy a tehetségeket gondozzuk, ápoljuk, hiszen ők lesznek a jövő reménységei, és remélhetőleg ők lesznek azok, akik nemzetközi világversenyeken képviselik hazánkat.

Több egyesület is foglalkozik Hódmezővásárhelyen a boksszal. Mit gondolsz, hogyan lehet egy vidéki városban felfejleszteni ezt?

A vidéki városoknak úgy gondolom, nehezebb életük van, de mi a szövetségnél arra törekszünk, hogy a végvárak is erősek legyenek. Nyilván, ahol több az eredmény, ott több pénz is van. Igazságosan ezt nem lehet elosztani. Ha mással nem is de ezeken a helyeken is személyes motivációval próbálom segíteni a fiatalokat.

Mi a véleményed a jelenlegi ökölvívó sportról Magyarországon?

Én azt gondolom, hogy az ökölvívás jelenleg nincs jó helyzetben Magyarországon. Van egy átmeneti hullámvölgyünk, de én azt remélem, hogy ebből hamarosan sikerül kikászálódni. Meg kell újítani az edzők felfogását, és meg kell próbálnunk, minél több gyerekek lecsalni a terembe. Az utánpótlásra kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, ugyanis övék a jövő, de a sok más küzdősport elcsábítja más irányba a mai fiatalokat. Később azonban azokat a gyerekeket tudjuk megtartani, akik elhagyják az utánpótlás korosztályt, és tudjuk őket anyagilag támogatni. Ugyanis, ha ez nincs meg az a fiatal el fog menni dolgozni, hiszen élnie kell valamiből. Most azt látom, hogy a Párizsi olimpián lehet legközelebb bajnokunk, a következő, tokiói Olimpián még nem reménykedek ebben. Hosszú évek lesznek ezek, amíg az előbb említett gödörből kijövünk.

Mit üzennél a hódmezővásárhelyi bokszoló srácoknak?

A gyerekeknek és a szülőknek is üzennék. Ha olyan embereket szeretnének faragni a gyerekükből, aki megállja az életben a helyét, és nem fog megijedni a saját árnyékától, akkor le kell engedni a terembe bunyózni a gyereket. Alázatot fog tanulni a ringben, és azt tudom mondani, hogy kemény lesz, de az élet is kemény. Ha azok a fiatalok, akik érdeklődnek a boksz iránt szülői támogatást kapnak, akkor nekünk nagyon sok gyerekünk lesz, nagy merítésből tudunk dolgozni, hogy kikerülhessenek belőlük a jövő bajnokai.

Erdei Zsolt április 7.-én nagy valószínűséggel ismét ellátogat Hódmezővásárhelyre, amikor is Szalkai Edina, a Hódmezővásárhelyi Boksz Klub vezetőjének szervezésében megrendezik a I. Tesco Kupát.

sk