Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton járt Vásárhelyen, ahol ellátogatott az EVP 10 éves születésnapjára, valamint megtekintette a 180 millió forintból megújult Kagylóhéj Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat épületét.

A minisztert először azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy mi a véleménye arról, hogy a jelenlegi 2 milliós CSOK támogatásból nem tudnak használt ingatlant venni a családok, egy 5 millió forintra növelt támogatás sokkal nagyobb segítség lenne.

Balog Zoltán elmondta, hogy a CSOK egy olyan lehetőség a magyar családoknak, amilyen eddig, még nem volt.

„Folyamatosan finomítjuk a rendszert, mert egy ilyen új típusú támogatásnál nagyon oda kell figyelni, hogy olyan lehetőségeket adjunk, amiket valóban lehet használni, és amivel nehéz visszaélni. Jelenleg nem csak gondolkozunk rajta, már a döntést is meghoztuk és hamarosan kormányrendelet is születik arról, hogy csökkentjük az adminisztratív terheket. Eddig 20 féle dokumentumot kellett benyújtani, ha valaki igényelni akart támogatást, ezt le fogjuk csökkenteni 10-re. Továbbá ezen túl külföldről is könnyebb lesz a magyar állampolgároknak CSOK-ot igényelni, ha ott megvannak a szükséges igazolásai. Gondolkozunk az összegek emelésén, növelésén is. Ez egy következő lépés, mert valóban megfogalmazódott az igény, hogy valóban nyújt-e reális lehetőségeket a jelenlegi koncepció. Várjuk meg milyen lesz az új kormány, milyen felhatalmazásokat kap és utána tudunk az ügyben intézkedni” – fogalmazott a miniszter.

Következő kérdésünk a születések számának növelése céljából tett kormányzati intézkedésekre irányult.

„A három éves GYES visszaállítása volt az első olyan jelzés, hogy mi úgy gondoljuk: ha valaki otthon akar maradni a gyermekével és úgy akarja nevelni, arra legyen lehetősége. Azért tolódott ki a gyerekvállalás, mert ha három éven belül megszületett a második gyerek, akkor is csak egy GYES járt. Ezt megszüntettük, azt mondtuk, hogy akkor a második gyerek után is jár, vagy ha netán három év alatt három gyerek születik összesítjük az összeget és nem vesszük el azt a pénzt, ami a gyermek jogán járna. A három év visszaállítása alsó hangon azt jelentette, hogy 300 ezer plusz marad a családoknál. De ha valaki vissza akar menni dolgozni, akkor is kapja a GYEST. A XXI. századi családoknál az édesapa és édesanya is dolgozik, közben gyermeket nevelnek, erre most úgy van lehetőségük, hogy a plusz pénzt, amit a gyermekek után kaptak, azt továbbra is megkapják. A családi adókedvezmény, egy hihetetlen sikeres dolog és megengedtük azt, hogy a járulékok terhére is fel lehessen venni. Mondhatom azt, hogy egy közepes jövedelemmel rendelkező háromgyerekes családban személyi jövedelemadót nem fizetnek. A bölcsődei rendszert is megerősítettük, amiben bízom, hogy egy bölcsődealapítási „boomot” fog elindítani. Ha három család összeáll, egy mini bölcsődébe azt az állam már finanszírozza” – tájékoztatott Balog Zoltán.

„Mit jelenthet a szegény családoknak, hogy három éves kortól a gyereknek van óvodai helye, háromszoros ingyenes étkezéssel, ha megyünk tovább, az iskolában is 60% felett van az ingyenes étkezés. Háromszor hol adnak ma Európában ingyen enni a gyermekeknek. Mellé veszem, hogy az első kilenc osztályban mindenki ingyen kapja a tankönyvet. A diplomás GYED bevezetése, a diákhitel megemelése mellett azt is családbarát intézkedésnek tekintem, hogy a KRESZ vizsga ingyenessé lesz téve” – fogalmazott a miniszter.

Természetesen a helyi politikai helyzettel kapcsolatban is megkérdeztük, ugyanis Balog Zoltán amellett, hogy politikus, református lelkész is. A téma éppen ezért Németh László, katolikus plébános január 14-i szentmiséje volt, amikor reagált az időközi polgármester választás egyik indulójának felszólalásaira.

„Vannak, akik felháborodtak és vannak, akik azt mondták, hogy ez a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy katolikus pap is elmondhatja a véleményét. Ők is magyar állampolgárok, ők is a magyar nemzeti közösség tagjai és joguk van a véleményformálásra. Sőt én továbbmennék. Részben ez kötelességük is, hiszen ha ők érték alapon olyan dolgokat hallanak valakitől, aki arra hivatkozik, hogy ő a katolikus egyháznak milyen hiteles és erős tagja, akkor muszáj ezt a véleményt valamilyen módon ellensúlyozni azzal, hogy a közösség lelki vezetője a másik jelöltet tartja alkalmasnak. Megmondom őszintén, hogy ha én a környezetemben azt hallanám, hogy ma valaki Magyarországon diktatúrával riogat, akkor kötelességem lenne felemelni a szavamat és azt mondani, hogy ez nem igaz. A hazugság ellen küzdeni kell” – fogalmazott Balog Zoltán

Elmondta, hogy a vásárhelyi időközi polgármester választás befolyásolhatja az országgyűlési választást is.

„Alig több mint 1 hónappal egy nagyon fontos országgyűlési választás előtt természetesen van valamifajta jelzés értéke, hogy egy ilyen városban, mint Hódmezővásárhely, ahol mindig tudták a választópolgárok hogyan kell választaniuk, polgármestert választanak. Ennek valóban jelentősége van. Biztos vagyok benne, hogy a vásárhelyi polgárok elég józanok és értelmesek, hogy ezt a jelentőségét felmérjék ennek a választásnak. Én természetesen Hegedűs Zoltánt tartom alkalmasnak arra, hogy ezt a várost vezesse. Elég sokat járt a minisztériumokban Hódmezővásárhely érdekében és azt látom, hogy abban az időszakban is, amikor Almási István betegsége miatt neki kellett vezetni a várost, a legjobb döntések születtek” – mondta az emberi erőforrások minisztere.

##audio:5388##

n.j.