A választási fórum moderátora Cseri Tamás önkormányzati képviselő volt, aki bemutatta a felszólalókat, majd elmondta, hogy ilyen durva kampány, még nem volt Vásárhelyen. Véleménye szerint nem kell birokra menni azért, mert valaki politikailag nem áll egy oldalon a másikkal.

Havasi Katalin, a FIDESZ helyi szervezetének elnöke kiemelte, a városvezetés akkor működik jól, ha az országgyűlési képviselő, a polgármester és a képviselő testület együtt tudnak működni és Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke, valamint a kormány támogatja a meghozott döntéseket.

Bálint Gabriella, a KDNP helyi szervezetének elnöke hangsúlyozta, nem szabad hagyni, hogy megtorpanjon a közös építkezés.

„Megpróbálnak árkokat ásni, ellentéteket szítani a vásárhelyiek között, amit nem szabad hagyni. Egy ilyen fajta bizonytalanságot, háborús helyzetet nem szabad támogatnunk, mert nekünk Hódmezővásárhely a fontos” – tette hozzá Bálint Gabriella.

Kovács László, Tabán városrész önkormányzati képviselője elmondta, hogy valódi tényekre és megvalósult dolgokra hivatkozva kér meg mindenkit arra, hogy február 25-én válasszák meg polgármesternek Hegedűs Zoltánt. Kifejtette, hogy 11 éve vesz részt a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje Vásárhely közéletében, aki a többi polgármester jelölttel ellentétben ismeri a közgyűlésen lévő jogszabályi és rendeleti szabályozást, valamint nem kell megtanulnia a városvezetést, mivel jelenleg is végzi azt. A képviselő egy költői kérdést is fel tett a fórumon résztvevő lakosoknak: fölülnének-e egy olyan ember mellé séta repülni, aki soha nem vezetett még repülőt, de nagyon szeretne, vagy egy gyakorlott pilótát választanának?

Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere, a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje kiemelte: ha politikai csaták vannak, akkor nem fog fejlődni a város, mert a képviselők nem a lakosokkal, hanem a vitával foglalkoznak. Az egyik jelölttel kapcsolatban elmondta, hogy hallott “furcsa” dolgokról, amik elhangoztak a fórumán. Az esethez hozzáfűzte, hogy ha valaki demokratikus módon nem tudja megszerezni a hatalmat, csak forradalom útján, azt az embert hívják diktátornak és a szóban forgó jelölt korábban azt mondta, hogy Vásárhelyen diktatúra lesz. Megjegyezte: most már kezdi érteni, hogy akkor miről beszélt az illető.

A jelölt beszámolt a városrészt érintő fejlesztésekről, így az Északi elkerülő március 29.-i átadásáról, a Keleti elkerülő munkálatainak kezdéséről. Kifejtette, hogy Tabán városrészt érintik talán a legjobban, a közel 16 ezer méter hosszan megújuló csapadékelvezető csatorna munkálatai. Az óvodákkal kapcsolatban kitért a Pálffy utcai óvodára, ami várhatóan nyár közepére lesz kész. Hozzátette, hogy a Varga Tamás Általános iskolában, a Németh László Gimnázium, Általános Iskolához hasonlóan, meg fog újulni az ebédlő. Tabánban az Agyag utcai rendelőben folyik jelenleg is a munkavégzés, ami várhatóan augusztus végéig, szeptember elejéig fog tartani.

A FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje elmondta, hogy a kórházban fejleszteni fogják a fekvőbeteg ellátást, valamint egy MR diagnosztikai eszköz beszerzése is a tervei közt szerepel. Kitért a Modern Városok Programra, amivel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a város kapott egy lehetőséget, de ezzel még nincsen minden elintézve, ugyanis rengeteg munka van még hátra ahhoz, hogy 2022-ig éljenek is vele.

Hegedűs kiemelte, hogy nem fog a városba beengedni illegális bevándorlókat és illegális bevándorlást szervező iroda sem nyílhat Hódmezővásárhelyen. A biztonsággal kapcsolatban tájékoztatott a laktanyát érintő fejlesztésekről, ugyanis a vásárhelyi laktanyában 2020-ra 2000 katona fog állomásozni, akik szolgálatot teljesítenek a déli határ mentén. Beszámolt a piac fejlesztésével kapcsolatos terveiről és a város templomainak felújításáról. Megjegyezte, hogy a tabáni templom állapotát hétfőn fogja felmérni. A polgármester jelölt a fejlesztések és beruházások felsorolása után hangsúlyozta, hogy  90%-a, a Magyar Állam támogatásával valósul meg.

Lázár János, országgyűlési képviselő Hegedűs Zoltánnal kapcsolatban elmondta, hogy az elképzeléseit tettek követik, amit a képviselő testület is támogat. Hozzátette: mindenki menjen el szavazni, mondja el a véleményét és tartsa szem előtt, hogy a most is jó Vásárhely még jobb hely legyen, hiszen február 25-én dől el, hogy Hódmezővásárhely nyertes, vagy vesztes város lesz. Kiemelte, hogy Zoltán nem valaki ellen akar nyerni, hanem mindenki polgármestere lesz, ezért lehet csak vele nyertes Vásárhely.

Tájékoztatott, hogy a vásárhelyiek munkát, sikereket, őszinteséget várnak el a polgármesterüktől, aki forradalmat szervez és akasztással kampányol, az nem vezetheti a várost, mivel nem engedheti meg magának azt egy polgármester, hogy nem segít mindenkinek, nem képviseli a város összes polgárát pártpolitikai nézetektől függetlenül. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: a kormánynak nem kell olyan partner, aki gyűlöletkeltő szöveggel kampányol, és Hódmezővásárhelynek szövetségesekre van szüksége a fejlődéshez.

Az országgyűlési képviselő gratulált Hegedűs Zoltánnak a sikeres költségvetéshez, ugyanis a város 400 millió megtakarítással rendelkezik, amiből többek közt 10 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal köszönik meg a 62 éven felüliek munkáját.

„Az átlag nyugdíj Hódmezővásárhelyen 100-105 ezer forint. Arra kérek mindenkit, hogy egy olyan nyugdíjastól, aki ennyi nyugdíjat kap, senki ne sajnáljon 10 ezer forint Erzsébet utalványt. Aki úgy gondolja, hogy 10 ezer forint Erzsébet utalvánnyal meg lehet vásárolni a vásárhelyi nyugdíjasok szavazatát, az sértegeti őket. 6000 fiatal vesz részt a mindennapos testnevelésben és minden vásárhelyi gyerek ingyen megtanulhat úszni a városban. Mindenkinek jár a segítség, mivel több generációs város vagyunk” – fogalmazott Lázár János.

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy tetszik neki Hegedűs Zoltán munkahelyközpontú gondolkozásmódja, majd beszámolt arról, hogy Magyarország életében 2017 rekord év volt, ugyanis 4,4%-os volt a gazdasági növekedés. Hozzátette, a jövőben emelni kell mindenkinek a fizetését.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje november óta Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere, aki jól vezeti a várost és nem látja az okát, hogy ezen változtatni kéne.

Az elöljárók beszédei után következtek a lakossági kérdések. Többen érdeklődtek a tabáni fákkal kapcsolatban és jelezték, hogy vagy a gyökerük, vagy a lombjuk kerül túlságosan közel a lakásukhoz. Hegedűs Zoltán válaszában elmondta, hogy amikor hétfőn felméri a templomot, meglátogatja a megadott címeket is a főkertésszel, hogy megoldást találjanak a problémára.

Szóba került még a panelokban, társasházakban lévő elavult rendszerek felülvizsgálata, esetleges korszerűsítése, amivel kapcsolatban Lázár János megjegyezte, hogy lakásonként 3-400 ezer forintos költséggel járna. Hozzátette: fel kell mérni, hogy van-e erre igény és hajlandóság, létesíteni kell egy alapot a város költségvetésében, valamint össze kell ülni a közös képviselőkkel megbeszélni, hol van a legnagyobb szükség a sürgős javításra, beavatkozásra.

Az egyik lakos elmondta, hogy véleménye szerint Márki-Zay Péter elhallgatja a jó dolgokat és kiemeli a rosszakat. Megjegyezte, hogy szerinte nem kell megölni a másikat és sokkal kritikusabban kéne hozzáállni a magát függetlenként beállító jelölthöz, aki mögött valószínű ott áll Soros György, hiszen a plakátokat, beleértve az óriás plakátokat is, biztos, hogy nem a saját pénzéből csinálta.

Lázár János tájékoztatott, hogy 2010-ben politikai fegyverszünetet hirdettek a testületbe, hogy a város érdeke legyen a legfontosabb. Kiemelte: azt mondani, hogy valami nem jó, az könnyű. Sokkal nehezebb megmondani, hogyan lenne jobb.

„Aki bennünket támogat, az a városépítésre szavaz. Nem fogjuk a politikai ellenfeleinket gyalázni, mi inkább a saját programjainkról beszélünk” – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Hozzátette: a lámpavasra akasztásos megjegyzés bicskanyitogató és a polgárságot fenyegeti, erre a lehető legjobb válasz az, hogy Hegedűs Zoltánra szavaz mindenki.

 

(X)

 

n.j.