A hódmezővásárhelyi vállalkozók az építményadó közel harmadát az alkalmazottak béremelésére fordíthatják a jövőben Hegedűs Zoltán alpolgármester javaslata alapján. A cégeknek így kevesebb adót kellene fizetniük és úgy tudnának bért emelni, hogy a költségeik nem növekednének. Az előterjesztésről a pénteki rendes közgyűlésen döntenek majd a honatyák.

A témában megkerestük ifj. Hajdú Józsefet, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hódmezővásárhelyi szervezetének elnökét és Mészáros Antalt, a hódmezővásárhelyi Csomiép Kft. ügyvezető igazgatóját.

Jelenleg Hódmezővásárhelyen 3000-3500 vállalkozás működik. Ezeket a cégeket egytől egyig érinti ez az adókedvezmény. Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere januárban konzultációt tartott a Kereskedelmi és Iparkamara irodájában, ahol a helyi vállalkozókkal és az Iparkamarával egyeztetett arról, hogy hogyan tudja a város segíteni a cégeket abban, hogy emelni tudják a munkavállalók bérét. Az egyeztetésen szóba került, hogy az építményadó csökkentésével a vállalatok meg tudnák emelni a munkások bérét.

Ez egy abszolút kedvező és jó kezdeményezés a városvezetés részéről. Csak pozitív lehet a vállalkozásoknak, mindenki tud profitálni ebből. Jelenleg a piac megkívánja, hogy a bérek emelkedjenek, illetve azt, hogy a munkavállalókat megtartsuk és bevonzzunk újakat. Ezzel a kezdeményezéssel még vonzóbbá tehetik a vállalkozók a vállalkozásukat. Ha a bérek növekednek, nem kell attól félni, hogy a munkavállalók elhagyják a céget. Több visszajelzés is érkezett már a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hódmezővásárhelyi szervezetéhez. A vállalkozások részéről pozitív a kezdeményezés fogadtatása, örömmel fogadta mindenki” – nyilatkozta ifj. Hajdú József.

Hajdú József

A hódmezővásárhelyi Csomiép Kft. jelenleg 95 főt foglalkoztat, de szezonálisan ez a szám változik, nyáron a munkavállalók száma akár a 140-et is elérheti. Az előterjesztés nem csak azokat érinti, akiket alkalmaz például a Csomiép Kft., hanem a munkások családjait is. Ha az alkalmazottak többet keresnek, több pénz jut a családi kasszába is.

Pozitívan értékelem ezt a kezdeményezést. Ezzel a dolgozók helyzete stabilizálható, kevésbé kezdenek el gondolkozni azon, hogy más helyek irányába kacsintgatnak. Olyan cégeknél, ahol ez jelentősebb béremelést hoz, az elvándorolt embereket vissza lehet csábítani az eredeti munkahelyükre. Ráadásul, ha ez folytatható is lesz és a következő években is, akkor ez egy különösen kiszámítható dolog lenne. Épp úgy, mint ahogy a kormány bejelentette, hogy a következő hat évben milyen elvárt béremelések várhatóak minden évben. A nálunk dolgozók rendkívül örülnek ennek, hiszen még nem láttam olyan munkavállalót, aki a kapott pénznek ne örülne. Ezzel az ő biztonságuk, az ő életvitelük fog jobbá válni. Ezt a pénzt ígyis úgyis be kell, hogy fizesse a vállalkozó a központi kasszába, és ha ebből visszaáramoltatnak, ez mindenkinek megkönnyíti a sorsát és a munkavállalóknak stabilizálja a helyzetét, valamint versenyképessé teszi a piacon a munkabérét” – mondta el Mészáros Antal.

Mészáros Antal

 

Sz.Viktor