Választási fórumsorozatot tart Hegedűs Zoltán, a FIDESZ-KDNP jelöltje. Szerdán a Szent István Általános Iskola Szent István téri épületében várták 17 órára a lakosokat. Az esemény egyik különlegessége volt, hogy először tartottak a nemrég felújított iskolában fórumot, amin részt vett Hegedűs Zoltán, Havasi Katalin, a Fidesz helyi szervezetének elnöke, Grezsa István önkormányzati képviselő, Cseri Tamás önkormányzati képviselő, valamint Fekete Ferenc önkormányzati képviselő.

A rendezvény moderátora, Cseri Tamás bemutatta a felszólaló politikusokat, majd elmondta: A FIDESZ-KDNP vállalja a jelöltjét és a jelölt is vállalja a pártot.

„Mindenki ismeri Hegedűs Zoltán munkáját, habitusát, személyét, mi nem árulunk zsákbamacskát”- tette hozzá Cseri.


Cseri Tamás

Havasi Katalin elmondta, Hódmezővásárhely életében ilyen hirtelen és gyors fejlődés, talán csak a XIX. század végén volt.

„Ez egy olyan hatalmas érték, amivel úgy vagyunk, mint a levegővel: természetes, hogy van. Az épületek, a fejlődés nem magától termett, nem magától nőtt ki, hanem az önkormányzatban dolgozó emberek, Almási István, Lázár János miniszter és a FIDESZ-kormány munkájának, összefogásának az eredménye. Az elmúlt 7 évben sok minden megszépült, megújult. Ahhoz, hogy a város tovább fejlődjön, az elmúlt évek örökségére van szükségünk” – mondta a FIDESZ helyi szervezetének elnöke.


Havasi Katalin

Grezsa István tájékoztatott, hogy idén lesz 20 éve, hogy önkormányzati képviselőként is tevékenykedik. Tapasztalatait összefoglalva elmondta a február 25.-i időközi polgármester választással kapcsolatban a véleményét.

„Ez a választás semmiben nem érinti a képviselő-testület összetételét. Aki nincs megelégedve az országos politikával, annak nem most kell véleményt mondania, hanem áprilisban. Nem mindegy, hogy milyen tulajdonságok jellemzik a város polgármesterét” – fogalmazott Grezsa. Hozzátette: ez egy kegyeleti választás lesz és egy hasonló személyiségű emberre van szükség a város élére, mint amilyen Almási István volt.


Grezsa István

Fekete Ferenc felszólalásában kiemelte: a polgármesterség nem egy egyéni vállalkozás.

„Sok olyan dolog valósult meg mostanában a Vásárhelyen, amiről korábban álmodni sem mertünk. A legfontosabb feladat, hogy a gyerekek és az idősek számára minél jobb szolgáltatásokat nyújtson a város. Rengeteg fejlesztés vár még Hódmezővásárhelyre, amihez kell egy nagyon jó polgármester, aki Hegedűs Zoltán” – mondta az önkormányzati képviselő.


Fekete Ferenc

Hegedűs Zoltán, polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester, a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje a délelőtt folyamán kávézott Magyarország Miniszterelnökével, Orbán Viktorral. Elmondta, hogy a miniszterelnök sokat tudott a városról, hiszen egy ésszerű és célszerű szövetség van Vásárhely és a kormány közt.

„A város mindig akkor kapott lendületet, amikor Orbán Viktor volt Magyarország Miniszterelnöke” – emlékeztetett Hegedűs Zoltán. Hozzátette: Hódmezővásárhellyel kötötte meg a Modern Városok Program szerződését utoljára a kormány, amivel kapcsolatban megfogadták: az utolsókból, elsők szeretnének lenni.


Hegedűs Zoltán

Hegedűs beszámolt róla, hogy az országban másodikként nyílik Vásárhelyen honvéd szakközépiskola, ami 2020 szeptemberében fogja az első osztályát elindítani.

„Háborús, viszályos időben nem lehet építkezni. A városnak ki kell használni azokat a lehetőségeket, amik vannak. Én a szavazatoktól függetlenül mindenki polgármestere leszek és az a célom, hogy az élet minden területén kényelmesen és jól éljenek a vásárhelyiek” – fogalmazott a polgármester jelölt.

Tájékoztatott róla, hogy nemrég folytatott a város meghatározó civil szervezeteivel, csoportjaival konzultációkat azért, hogy a költségvetésből kimaradó 400 milliós többlet a lehető legjobb helyre kerüljön. Kiemelte, hogy minden olyan hódmezővásárhelyi polgár, aki elérte a nyugdíjkorhatárt, kapni fog húsvét előtt 10 ezer forintot, hála a város remek gazdasági helyzetének.

„Jelenleg 2%-alatti a munkanélküliségi arány és folyamatosan csökken a közmunkások száma. Mindent megteszünk a munkabérek emelkedéséért is, ezért kínáljuk fel a vállalkozóknak azt a lehetőséget, hogy az építményadó 30%-át elszámoltathatják bérfejlesztésekre” – mondta a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje. Hozzátette: az összes orvosi rendelő és az olvasókörök is felújításon fognak átesni.

A fejlesztésekkel kapcsolatban kiemelte az északi elkerülő utat, amit március 29-én fognak átadni. Elmondta, hogy pénteken lesz egy terheléses próba a körhídon, ami azt jelenti, hogy súlyokkal megpakolt kamionokkal fognak felhajtani az elemre, hogy teszteljék: elbírja-e?

A Tram-trainnel kapcsolatban tájékoztatott, hogy a hónap vége fele elindul a villamos pálya építése és a vasúti pálya felújítása is. A politikus kitért a belterületi és külterületi utak felújítására, valamint a külterületi települések fejlesztéseire és a csapadék és belvíz elvezető rendszeren végzett munkálatokra is.

A bölcsődék, óvodák és iskolák korszerűsítése is szóba került. A polgármester jelölt elmondta, a Szabadság téri óvoda már csak a bútorokra vár. Hozzátette: a Németh László Gimnázium, Általános Iskola éttermének felújítása után, a Varga Tamás Általános Iskola diákjai számára fogják élménydúsabbá tenni az étkezést.

Hegedűs Zoltán tájékoztatott: a Miniszterelnök a kávézás során megkérdezte a minőségi otthoncsere program helyzetéről is, mivel Hódmezővásárhely országos mintának számít a témában, amivel kapcsolatban eddig 67-en érdeklődtek az önkormányzatnál, több szerződést megkötöttek már, valamint megtörtént az első átutalás is.

A Modern Városok Programról a polgármester jelölt beszámolt Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter látogatásáról. Hegedűs Zoltán elmondta: a délelőtti kávézás során beszélgetett a piac fejlesztéséről is Orbán Viktorral, de érintette a templomok felújításának témáját is.

„Megkértem a Miniszterelnök urat, hogy támogassa azt a tervet, hogy a város összes templomát korszerűsítsük, hisz ezek az épületek közadakozásból lettek létre hozva, mára pedig sok épület használhatatlan állapotban van. Orbán Viktor tájékoztatott arról, hogy ezt egy nagyon fontos dolognak tartja és támogat benne!” – fogalmazott Hegedűs Zoltán.

Kérdésként merült fel a fórumon, hogy mi az oka annak, hogy a város lakossága folyamatosan csökken. A polgármester jelölt válaszában elmondta, hogy Magyarország lélekszáma is folyamatosan csökken, ezért a FIDESZ több rendelettel és adócsökkentéssel is a gyermekek születését és a családokat támogatja. Tájékoztatott róla, hogy 3 éve folyamatosan emelkedik Hódmezővásárhelyen a születések és a házasságkötések száma, ezzel 200 körülire csökkent az újszülöttek és elhunytak számának különbsége. Hozzátette: 2017-ben 512 gyermek született, valamint az elmúlt 5 év alatt 1500-an költöztek be Hódmezővásárhelyre.

Kérdeztek még a fejlesztésekre fordított pénzekről is, amivel kapcsolatban Hegedűs elmondta, hogy a 23 milliárdos költségvetésből 13,7 milliárd forint ment a fejlesztésekre.

 

(x)

 

n.j.