Lázár János kávét főz munkatársának, Krakkó Ákosnak hódmezővásárhelyi otthonában

Erős tartalom Lázár János új honlapján.

Nehéz műfaj a politikusi honlap, hiszen – különösen választási időszakban – honatyáinkat/honanyáinkat egyetlen cél mozgatja: a mandátum elnyerése. Ezért szinte kötelező a biztonsági játék; az oldalakat eluralják a kutyusos-gyerekes képek, a választókörzet népéhez intézett lángoló hitvallások. De a legritkábban derül ki, hogy az adott politikus – a sorosozós/diktatúrás elmeroggyanásokon kívül – mit gondol a világról, Magyarországról, saját szerepéről.

Nyilván régivágású értelmiségi nyünnyögés az enyém, de merem hinni, hogy a politika talán azért nem teljesen egyenlő a gátlástalan önérdek-érvényesítéssel. Ez viszont csak akkor lehet igaz, ha az adott politikus képes múltját és jelenét koherensen megfogalmazni, szélesebb összefüggésben elhelyezni és cselekedetei a szép szavakkal legalább némi átfedést mutatnak.

Ebben az összefüggésben kifejezetten üdítő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter  nemrég indult honlapja. A kötelező paneleket persze nem spórolták meg: fotók a Választópolgárt Figyelmesen Hallgató Képviselőről, a Komoly Tekintettel Koszorúzó Államférfiről, az Ellenzék Piszkálódását a Parlamentben Méltósággal Viselő Tárcavezetőről; nagyívű, ámde korlátozott szavatosságú beszédek az uniós költségvetésről meg 1956 üzenetéről. A honlap igazi érdekessége azonban a videóinterjús aloldal.

Lázár János iskolába viszi két fiát Hódmezővásárhelyen

Lázár, ugye, az a miniszter, aki a kormányból lényegében egyedül rendszeresen kommunikál, mégpedig elképesztő részletességgel. A csütörtöki kormányinfókon akár két, két és fél órán keresztül is tájékoztatást ad, és a show-t messze nem csak kormánypárti szavazók követik figyelemmel.

E magánszámokban persze bőven van púder, önmítosz-építés. Sokszor még azt is nehéz eldönteni, vajon az újságírókra villantott cinikus félmosolyok azt jelentik-e, hogy maga Lázár sem hiszi, amit pár másodperccel korábban mondott. Ám a szeánszokat  megtanulta értékelni az, aki már unja a politikát eluraló nyökögést vagy a hazugsággal kombinált arroganciát.

Lázár János körül az elmúlt ciklusban bőven voltak ütközések, kétséges ügyek, így a politikus szinte kényszeresen igyekszik önálló arculatot építeni. (A Fideszben is visszhangot keltő visszavonulási szándékairól pedig mi is írtunk.) Kormánykörökben rémtörténetek keringenek arról,

– milyen nehéz vele együtt dolgozni, saját bevallása szerint is rúgott már ki munkatársat első felindulásában;

– és arról, hogy rendszeresen ütközött kollégáival is, miniszteri előszobájának egyik éke a Balog Zoltántól kapott rendreutasító levél, bekeretezve.

Ám a történetekben semmi titok nincs, Lázár ezekről a témákról nyíltan beszél az említett videóinterjúkban – és éppen ezektől a rázós kérdésektől, kulisszatitkoktól lesz izgalmas a honlap. (A beszélgetéseket Krakkó Ákos korábbi televíziós újságíró, Lázár János munkatársa készítette. Eddig egy egyórás nagyinterjú és a miniszter munkanapjait és otthonát bemutató interjúsorozat került fel. Utóbbi még a konyhába is beengedi a nézőt.)

Az interjúkból többek között kiderül:

Dédmamája megfogadta, ha nagyapja épségben visszatér a szovjet fogságból, áttér nazarénusnak – fogadalmát be is tartotta.

Gazdálkodó családtagjai nem léptek be a téeszbe a kommunizmus idején.

Az MDF-nek szórólapozott 1990-ben, ha lehetősége lett volna rá (még nem volt nagykorú) az FKgP-ra szavazott volna, a Fidesz szóba sem került.

Pályáját Rapcsák András hódmezővásárhelyi polgármester mellett kezdte, aki azonban soha nem mondott neki köszönetet, amiért a legnehezebb időkben is kitartott mellett – a hála „a kálvinista Alföldön nem szokás.”

„Hülyeség” az a sajtókörökben terjesztett pletyka, hogy politikai pályáját a váratlanul elhunyt Rapcsák irodájában talált egymilliárd forintból alapozta meg.

Hiba volt frakcióvezetőként nagy Audit használni, tudja, hogy az autón elhelyezett lézreblokkoló miatt Lézer János volt a népi beceneve.

Sem vízilabdameccsen, sem máskor nem szeret VIP-páholyban ülni.

Előfordul, hogy egy nap hat kávét is megiszik. (Kávét főzni viszont nem tud.)

Nem igazak az Orbán Viktor hajlíthatatlanságáról szóló hírek. „Azok mondják, hogy a miniszterelnök nem hallgat senkire, akik gyávák megfogalmazni nekik saját álláspontjukat” – mondja Lázár.

Lázár János nyakkendőt köt hódmezővásárhelyi otthonában

És hogy mi lesz a folytatás? A kancelláriaminisztert most „természetesen” az április 8-i választás foglalkoztatja. Szerinte ha a Fidesz „esélyt kap a folytatásra”, a nyugati országokhoz képest „150-200 éves lemaradásokat tudunk” bepótolni. (Ezt mondjuk mintha egyszer-kétszer már hallottuk volna.) És persze választókerületéért képviselőként is tud annyit dolgozni, mint miniszterként – azaz nem tett le tehát arról, hogy április 8-a után hátrébb lépjen.

A weboldalon található videók bepillantást engednek Lázár János napjaiba, itt a következő szelet a napjából.

(forrás: heti-valasz.hu, képek forrása: miniszteri honlap, videós aloldal www.lazarjanos.hu)