Február első hétvégéjén tartják Magyarországon a Kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozatot, amihez csatlakozott Székkutas is. A Murgács Kálmán Művelődési Házban két kiállítást is szervezett a Székkutasi Olvasókör. Kovácsné Rostás Erzsébet, az olvasókör elnöke elmondta, hogy az esemény célja a kultúrház népszerűsítése és a helyi szokások és hagyományok bemutatása.

„Immár ötödik alkalommal tartunk rendezvényt a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozathoz csatlakozva. A kézimunkákon öt alkotó dolgozott, valamint Halasiné Dúzs Julianna festményei és szobrai tekinthetőek meg” – mondta az olvasókör elnöke.

2008-ban 14 taggal indult újra Székkutason az olvasókör. A csoport a kutasi kulturális élet felpezsdítését tűzte ki céluk, munkájuk eredményének ékes bizonyítéka, hogy idén ők vehetik át a Sóshalmiaktól az Olvasókörök Országos Szövetségének zászlaját.

Juhász-Nagy Józsefné a székkutasi kézimunka szakkör vezetője elmondta, hogy 2012-ben alakult újra a szakkör és azóta is aktívan részt vesznek a község közösségi életében. A főtéri falunap rendszeres résztvevői, valamint az iskolába is szívesen eljárnak, hogy különböző fogásokat tanítsanak a fiataloknak.

„Hétfőnként van a szakköri foglalkozás, ahova várjuk nagyon a fiatalokat. Próbáljuk a kézimunka iránti szeretetüket felkelteni, vannak, akik egyre ügyesebben fogják a tűt” – mondta a szakkör vezetője.

A program részeként, pénteken Dr. BodnárKároly vetítéssel egybekötött képes élménybeszámolóját is megtekinthették az érdeklődők. Az előadás témája a Loire menti kastélyok voltak. A kiállítás február 3-án 9 – 11 óráig, február 4-én 15 – 17 óráig megtekinthető.

n.j.