Bár messze nem volt zsúfolásig megtelve a vásárhelyi jégpálya kedden késő délután, volt “legény a vidéken”. Megfelelően felöltözve, sálban,sapkában, meleg kabátban és kesztyűben hódoltak a korcsolyázás örömének a jelenlévők.

Akadt, aki kisgyermekét tanítgatta a korizás csínjára-bínjára, más valósággal száguldott az éles éleken.

A sportolás okozta örömökön túl legalább annyira lényeges, hogy ezek az emberek sokat tettek egészségükért is.

Ahogy a szervezetünk a hideg miatt a testhőmérséklet megtartásán dolgozik, sokkal több kalóriát is éget el, mintha például egy edzőteremben sportolnánk. Bár a testtömegtől és az időjárástól függően ennek a mértéke mindenkinél változhat. A hűvös levegő miatt a szívnek is gyorsabban kell a vért a testbe áramoltatnia.

Ez egy rosszul működő szívnek gondot okozhat, de ha rendszeresen edzünk, mozgunk, a kinti mozgás erősíti a szívizmokat. Emellett a hangulatunkat is képes javítani a páratartalom hiánya és a hideg serkentő hatása. Ahogy szervezetünk a testhőmérséklet megtartásán fáradozik, az endorfintermelés is nő.

Érdemes tehát a hidegben is korcsolyát ragadni, a jégpálya minden 8 és 20 óra között üzemel. A karbantartások, ha szükségesek, 11 órától 12 óráig és 15 órától 16 óráig tartanak.

Ács Helga