Janáky Mariann, Becsy András, Balogh Gyula és Diószegi Szabó Pál

A beszélgetésen a 2017-es kötet egyik szerkesztője, Diószegi Szabó Pál költő vett részt három olyan szerzővel, akik az antológiában is helyet kaptak, név szerint Janáky Mariann, Balogh Gyula és Becsy András osztotta meg gondolatait a Németh László Városi Könyvtár közönségével. A tanácskozást azzal indították, hogy mennyire nehéz közel vinni a mai fiatalsághoz olyan klasszikusokat, mint Kölcsey, Vörösmarty vagy éppen Petőfi, akik mind-mind megalkották egy-egy emblematikus, nemzetformáló versüket. A végső konklúziót röviden úgy lehetne összegezni, hogy nagyon. Főleg, ami a Himnuszt illeti, amelynek kifejezetten nehéz a szövegezése. (Miközben talán soha nem volt aktuálisabb ez a mű.)

Épp ezért merült fel a beszélgető felekben az a gondolat, hogy az irodalom megszerettetését nem ezeken a nagyon nehéz műveken keresztül kellene megvalósítani, vagy legalábbis elkezdeni, hanem a kortárs szerzők alkotásain keresztül. Ha ez már megtörténik, akkor nagyobb eséllyel nyúlnak lelkesen a régi klasszikusokhoz is, illetve meg lesz bennük az igény, hogy megértsék azokat.

Így kapcsolódik be a történetbe a beszélgetés apropóját nyújtó kötet, a Szegedi Horizont 2017, amelyben kortárs szerzők művei kaptak helyet. A tavalyi esztendőben a Szegedi Írók Társasága egy hagyományteremtő vállalkozást indított el. Szegedhez kötődő írók, költők műveiből készítettek egy válogatást. Az egyik érdekessége, hogy a művek nem egy felhívásra érkeztek be, hanem a már folyóiratokban megjelent művekből válogattak össze egy kötetre valót a szerkesztők, azaz Diószegi Szabó Pál költő, a Szegedi Írók Társaságának elnöke, valamint Bene Zoltán író.

Diószegi Szabó Pál

„A korosztálybeli, generációs váltás érezhető a szöveganyagon, tehát itt a középgeneráció és a fiatalabb nemzedék is hangsúlyosan képviselve van. Ez azért fontos, hogy az egymás utáni generációk ne szigetszerűen alkossanak, hanem folyamatosságot képezzenek. Ebben az értelemben kicsit szembefordulás a korábbi antológiákhoz képest, amelyek főleg a már nagy nevet szerző, Szegedhez kötődő alkotók munkáit tartalmazza” – fogalmazott Diószegi Szabó Pál, aki a kötet célkitűzéseit a következőképpen összegezte: „Tulajdonképpen egy szeletet akar bemutatni a kortárs irodalom szegedi keresztmetszetéből. Ez a szegediség azonban egy szélesebb értelemben vett szegediség, hiszen ebbe a Szeged vonzáskörzetébe beletartozók is benne vannak.”

##audio:5323##

És hogy mi köze mindennek Vásárhelyhez? „Egy baráti kéznyújtás Vásárhely felé. Jómagam vásárhelyi vagyok. Ilyen értelemben ez egy kölcsönös kölcsönhatás lenne az itteni alkotókkal. Egyfajta serkentés nekik is, hogy publikáljanak nívós, országos lapokban, és kezet foghatunk egymással azon a fórumon is” – mondta Diószegi Szabó Pál.

Műfajait tekintve a kötetben szépirodalmi alkotások kapnak helyet: novellák, kisprózák, regényrészletek, tárcát és versek. A tervek szerint pedig 2018-ban is megjelentetik az antológiát a 2017-es termésből.

ÉR.