„A két felvonásos műből csináltunk egy keresztmetszetet, amely a két felvonás leglényegesebb momentumait tartalmazza. Déryné Széppataki Róza életének legfontosabb pillanatait tárom a közönség elé 30-35percben. Ebben benne van a gyermekkor, a színházi tanonc évek, a szerelem, a párkapcsolat és házasság drámája, a gyermektelenség, bántalmazás. Róza magánélete kudarcokkal terhelt volt, a színpadon azonban óriási sikereket aratott. A magyar nyelvű színjátszás megteremtőjeként vonult be” – mondta önálló estjével kapcsolatban Csomor Csilla színművész, majd hozzátette, 2009 óta adja elő a kulturális csemegére éhes közönségnek a művet. A művésznő arról is mesélt az előadás kezdete előtt, miért éppen Déryné életét dolgozta fel monodráma formájában.

„Déryné reinkarnációja vagyok. Én is Jászberényben születtem, és erős a kötődésem a jászsághoz. Már gyerekkorom óta tudtam, hogy szeretnék ezzel az anyaggal foglalkozni. Bárhová mentem, mindenhol előkerült a neve, amikor megtudták, hogy én is jászberényi vagyok. Amikor elolvastam az életét feldolgozó két kötetes emlékiratait, fejtörést okozott, hogy ebből az irdatlan életműből miket kellene kiemelni. Fráter Zoltán dramaturg barátommal, kollégámmal megtaláltuk azokat a pontokat, amelyeket én, mint színésznő és jász identitású ember magaménak tudok, érzek és könnyen tudok vele azonosulni.”

Az előadás során az érzelmek csak úgy hullámoztak. Volt elmélkedés, sírás, nevetés, üvöltés.

 

Az egyszemélyes monodráma alatt életre kell előttünk nemcsak Széppataki Róza, hanem édesanyja, testvére, férje, szolgálója, és kollégái is – hanggal és testjátékkal. Tartalmas és lebilincselő élmény volt, a közönség vastapssal fejezte ki tetszését az előadás végén.

Déryné Széppataki Róza (1793-1872) az első magyar operaénekes volt, a vándorszínészet korának legnépszerűbb művésze volt.

Az őt megformáló Csomor Csillának nem ez az egyetlen önálló produkciója, 2013-ban létrehozta a Blaha Lujza életét feldolgozó zenés színpadi művet. Ezenkívül, két zenés vígjátékban is láthatjuk, amelyet a Gergely Theáterrel visz el a közönségnek.

Ács Helga