Immár tizedik alkalommal osztották ki Hódmezővásárhelyen a rangos elismerést. A díjat olyanok kaphatják, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak vagy nyújtottak, ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségének megfelelően tevékenykedtek, az ő munkáját folytatják. A díjazott kap a város pecsétjével ellátott oklevelet és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakettet, valamint az idei évtől 1,5 millió forintot is. A Magyar Kultúra Napja évek óta Hódmezővásárhelyen együtt jár a Bessenyeire való emlékezéssel, illetve azon túl a hozzá hasonló, munkájuk iránt alázattal levő művészek elismerésével.

Hegedűs Zoltán

„A kultúrát nem lehet örökölni” – idézte Kodály Zoltán szavait Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere. „Ha az egymást követő nemzedékek elődeik által rájuk hagyott hagyományait, kultúráját, azok idővel megszűnnek létezni. A magyar kultúrát évszázadokon át egyaránt sújtották külső és belső támadások. Nekünk mégis sikerült megmaradnunk magyarnak, megőrizve kultúránkat, szokásainkat, nyelvünket és hagyományainkat.  Napjainkban is küzdelmet folytatunk. A magyar és az európai kultúrát is folyamatos támadások érik. Ezért mindannyiunk közös érdeke és feladata, hogy magyarságunkat, európaiságunkat és vásárhelyiségünket minden eszközzel megőrizzük.

Balázs Péter és B. Élthes Eszter

Bessenyei Ferenc özvegye, B. Élthes Eszter azt hangsúlyozta, hogy a díjat olyan művészeknek ítélik oda, akik közel állnak férje művészi hitvallásához, vagyis nem önmagukat akarják kifejezni, hanem a művet, a feladatot, amit rájuk bíztak. Illetve azt is elmondta, hogy a kitüntetettek vásárhelyiségét Bessenyei személye garantálja, ő az, aki a díjazottak Hódmezővásárhellyel összeköti.

Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő nem tudott jelen lenni az ünnepségen, de méltató gondolatait levélben elküldte, amelyet Szeberényi Klára, az est háziasszonya tolmácsolt a közönség fel: „Balázs Péter főigazgató úr olyan művészünk és olyan honfitársunk, aki Bessenyei Ferenc örökségéhez méltónak találtatott. A Bessenyei Ferenc díj 2018-as díjazottjának tiszta szívvel gratulálok. További munkájához pedig jó egészséget és töretlen alkotókedvet kívánok!”

Az eddigi Bessenyei-díjasok csoportjához az idén Balázs Péter csatlakozott, akit számtalan filmes és szánházi produkcióból ismerhetünk (így például az István, a király című darabból, amelyben Besét formálta meg, vagy az 1999-es Hyppolitból is), de ő kölcsönözte a hangját Louis de Funesnek, azaz Lütyőnek, a franciák kelekótya csendőrének, valamint a nagy ho-ho-horgásznak is.  A díjat Balázs Péter Bessenyei özvegyétől és Hegedűs Zoltántól vehette át, aki köszöntőjében így fogalmazott: „Az egy kényszer, hogy a nemzet szeretete, a színház szeretete része legyen az életemnek. Így tudok létezni.” A művész felidézte Bessenyeihez fűződő emlékeit is. Kiemelte: „Megfogadtam, hogy úgy fogok, úgy próbálok viselkedni színházvezetőként, hogy az tessék Bessenyei Ferencnek és a hozzá hasonló nagy művészeknek. Költészet, dal, tehetség, életerő, nemzetszeretet – ez volt Bessenyei, és ez az, amit átvitt értelemben úgy érzem, örököltem tőle.” Arról, hogy mit szólt, amikor megtudta, hogy ő kapja ezt a díjat, azt mondta: “Meghökkentem!” Még szilveszter előtt bevitték neki a szolnoki színházban az aznap kapott leveleit, amelyeket sorra nyitott ki. Már azon meglepődött, hogy Hódmezővásárhelyről kapott egyet. Ismeri a várost, többször járt itt, sőt, életének egyik legkedvesebb emlékei közé tartozik az az időszak, amikor Németh László Égető Eszterét a városban forgatta. A művész számára ez az év nemcsak a Bessenyei-díj miatt válik minden bizonnyal emlékezetessé: március 5-én ünnepli 75. születésnapját, feleségével – aki az átadóra is elkísérte – pedig decemberben az 50. házassági évfordulójukat.

A díjátadón közreműködött az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekar Rézfúvós Kvintettje, Nagy Benjámin (vers), valamint Tapolcsányi Katalin (zongora). Az ünnepséget követően Petőfi Sándor A helység kalapácsa című darabját tekinthette meg a közönség a Bessenyei Színkör előadásában.

ÉR.