Markos Anna

„Szerintem mindenkinek egy kicsit piszkálja a fantáziáját, hogy mi lesz velünk a halál után” – fogalmaz Markos Anna fotográfus, miközben képeiről beszélgetünk. Anna fotóin rendre megjelenik az elmúlás, a funkcióvesztés momentuma vagy akár a halál is egy-egy természeti képben. Döglött hal, kidőlt fa, furcsa, nem megszokott környezetbe helyezett babák, amelyek sötét angyaloknak is beillenének.

Mint ahogy saját alkotásaival kapcsolatban megfogalmazta, a köznapi értelemben véve kevésbé szép dolgokat szokott fényképezni. A képek komponálásának köszönhetően ezek a „nem szép” tárgyak, témák is széppé válnak. Ezt Dömötör Mihály fotóművész megnyitó beszédében azzal egészítette ki, hogy a Szent Ágostoni értelemben válnak azzá, hiszen „a szépség az igazság ragyogása”.

Dömötör Mihály

Anna sokféle témát mutat be a hódmezővásárhelyi tárlatban, szinte mindent, ami érdekli őt, ami jelenleg foglalkoztatja. Külön kis csoportba rendezve megjelennek a babák, a szegedi zsidótemető, Mártély, illetve a Móra Ferenc Múzeumnak készített tárgyfotói is. Utóbbi főfoglalkozásának fő termékei.

A művész elmondta, hogy mind a tárgyfotózást nagyon szereti, mivel ennek nagyon szigorú szabályai vannak, hogy hogyan lehet visszaadni egy háromdimenziós tárgyat képi formában, mind pedig a művészfotózás, mivel az jelenti számára az igazi szabadságot. A befogadó elmerenghet, bolyonghat a képek között. De a cím kifejezi a művész bolyongását is. Hiszen Anna – annak ellenére, hogy szinte beleszületett a fotózás világába édesapja révén – viszonylag későn, huszonévesen ragadt először profi gépet. Jelenleg az útkeresésnél tart, még nem találta meg a számára legmegfelelőbb nagy témákat, amely köré művészetét felépíthetné.

A makói születésű fotósnak ez a második kiállítása. Az első Szegeden volt, amire felfigyelt Ormos Zsuzsa tanárnő is, aki a könyvtár figyelmébe ajánlotta az anyagot. Ezzel nem ért véget a Hódmezővásárhelyhez való kapcsolódások sora, hiszen a Lucien Hervé Kamera Klubnak is tagja Anna, bár nem olyan régóta, de szeretne minél jobban bekapcsolódni a klub életébe.

A tárlat megnyitóján Révész Róbert játszott kavalon és tibeti éneklő tálon.

ÉR.