Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület nagyon fontos célkitűzésének tartja, hogy évről évre a téli időszakban tájékoztatni tudja a helyi gazdákat az aktuális információkról. Ennek közel 20 éves hagyománya van, hiszen először 1999-ben tartották az első előadás sorozatot. Azóta minden évben január második felétől február közepéig minden csütörtökön várják a gazdákat.

Elsősorban a szántóföldi növénytermesztés kapcsán, a tápanyag utánpótlással, a növényvédelemmel, a talajvédelemmel és az aktuális falugazdász információkkal próbálják segíteni a gazdákat.

Nagyon fontos, hogy a vásárhelyi gazdák is évről évre a tudásukat fejlesszék, információkat gyűjtsenek. A nagyon hektikus időjárás miatt tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen fajtákat válasszanak, milyen növényvédelmi technológiákat alkalmazzanak, annak érdekében, hogy a szélsőséges időjárási viszonyokat ellensúlyozni tudják. Bízom benne, hogy azokat az információkat, amiket a Téli esték folyamán hallanak, kamatoztatni tudják” – nyilatkozta Benkő Zsolt, a Gazdasági Egyesület elnöke.

Benkő Zsolt

Az előadásokra számos céget és céget hívnak meg Hódmezővásárhelyről és az ország több pontjáról. A prezentációkat több tucat gazdálkodó szokta végig hallgatni minden alkalommal. Egyre több fiatal vesz részt az előadásokon, ami azt tükrözi, hogy a környék mezőgazdászainak sikerül kinevelni azokat az ifjú vállalkozókat, akik ebben az ágazatban tovább viszik elődeik törekvéseit. Számukra a Téli esték kiváló alkalom arra, hogy magukba szívják azt a tudást is, amit a „nagy öregek” már megtapasztaltak.

Egyre több fiatal vesz részt az előadásokon

A csütörtöki első találkozón a legfontosabb falugazdász információkat ismerhették meg az érdeklődők. Előadást tartott Koncz Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hódmezővásárhelyi Járásának körzetközpont vezetője is, aki a zöldítési támogatásokról, az öntözésfejlesztési felmérésről, a mezőgazdasági kárenyhítési rendszerről és a kötelező adatszolgáltatásokról beszélt.

Az agrár-környezetgazdálkodási programban, az ökológiai gazdálkodásban, a Natura 2000-es gyepterületen gazdálkodóknak, a természeti hátránnyal érintett területen gazdálkodóknak, a vízvédelmi célú nem termelő beruházásokkal kapcsolatos pályázatban résztvevőknek kell adatokat szolgáltatni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felé, ügyfélkapunk keresztül. Ez arról szól, hogy az évközben vezetett gazdálkodási naplónak bizonyos adatait fel kell tölteni egy internetes felületre, amit be kell küldeni a NÉBIH felé. Ezt január 31-ig el kell végezni. A lejárati dátum után már nem lesz mód beküldeni a gazdálkodási naplókat, és ez szankciót von maga után. Minimum 15%-os megvonásra számíthat a támogatási összegből az, aki nem küldi meg az adatokat határidőre” – mondta el Koncz Tamás.

Koncz Tamás

Január elsejével még egy adatszolgáltatási időszak nyílt meg. A nitrát jelentést az állattartóknak illetve a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak kötelező elküldeniük. A határidő március 31, technikailag pedig a gazdálkodási naplóéhoz hasonlóan lehet elküldeni az információkat.

Sz.Viktor