Gonda Margarétának az egyik unoka segít elfújni a gyertyákat

Gonda Margaréta 1928. január 4-én született az Arad megyei Tornyán. – Ezért hol magyar, hol pedig román nyelvű óvodába, illetve iskolába jártam – árulta el a néni, aki szombaton Makón ünnepelte a 90. születésnapját. De hogyan is került Gonda Margaréta a Maros-parti városba? – A fiam, Tibor még az 1980-as évek végén átjött Magyarországra, s ahogy megöregedtem, úgy döntött a családom, hogy jobb, ha a közelebb vagyunk egymáshoz, így 2005-ben engem is átköltöztettek – tudtuk meg az ünnepelttől.

Margaréta néninek csak most van ideje a pihenésre, ugyanis egész életében – ahogy ő fogalmazott – mindig akadt dolog. – Az iskola után kitanultam a varrást, a közelünkben lakott az egyik nagynénim, s tőle lestem el ennek a mesterségnek a fortélyait, ennek köszönhetően öt esztendeig egy konfekció varrodában dolgozhattam – sorolta. Mivel a családi gazdaságban is kellett a sok szorgos kéz, így Margatéra néni felhagyott az üzemi munkával és a szüleinek segített. – Sok állatunk volt, sertések és többféle szárnyas, de kertészettel is foglalkoztunk – mesélte.

A dédunokák közül kettő

Az ünnepelt férje könyvelőként kereste a kenyérre valót. – A párom szinte alig volt otthon, korán reggel elindult a munkába, s csak késő este ért haza, így a ház körül és a gazdaságban szinte mindent egyedül csináltam – folytatta Margaréta néni. Egy fia van, három unokája és három dédunokája. A családja a közelben van, így nincs egyedül. Nagyon szeret tévét nézni és olvasni, mivel egyre nehezebb lát, így a szemüveg és a nagyító mindig az újság, a könyv közelében van.

Szombaton nem csupán a rokonság köszöntötte Margaréta nénit, hanem a makói önkormányzat nevében Weszelyné Véghseő Henriett Mária és Toldi János is. A két települési képviselő nem csupán a város ajándékát, illetve Orbán Viktor miniszterelnök emléklapját hozta el, hanem személyes meglepetésekkel is érkeztek. Mivel az ünnepeltnek három dédunokája van, így többek között egy olyan fényképtartót is kapott, melyben pont három fotó fér el.

Munkatársunktól. K.